Bărbatul din Homocea, acuzat de sclavie modernă de autoritățile judiciare din Marea Britanie, scapă pentru moment de extrădare. Magistrații Curți de Apel Galați au respins, ieri, cererea formulată de autorităţile judiciare din Marea Britanie privind extrădarea vrânceanului. Decizia nu este definitivă. „(…) respinge cererea formulată de autorităţile judiciare din Marea Britanie, privind punerea în executare a mandatului european de arestare emis la data de 21.01.2019 de Judecătorul Districtual de al Camera Corecţională Westminister – Marea Britanie, pe numele persoanei solicitate N(…) I(…) C(…). (…) revocă măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de persoana solicitată (…), prin încheierea de şedinţă din data de 01.02.2019. Constată că persoana solicitată a fost reţinută provizoriu la data de 01.02.2019. Dispune comunicarea unei copii a prezentei hotărâri instituţiilor menţionate la art. 215 alin. 5 Cod procedură penală. (…) dispune ca Biroul SIRENE naţional să întreprindă demersurile necesare, după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, pentru adăugarea unui indicator de validitate la semnalarea din SIS introdusă de autorităţile din Marea Britanie, pe numele persoanei solicitate, în baza mandatului european de arestare, a cărei executare a fost respinsă prin prezenta sentinţă. (…) după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri se va comunica câte o copie autorităţii judiciare emitente, Ministerului Justiţiei şi Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. (…) cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de la comunicare în ceea ce priveşte revocarea măsurii preventive. Cu drept de contestaţie în termen de 5 zile de la pronunţare în ceea ce priveşte soluţia adoptată pe fondul cauzei. Pronunţată în şedinţă publică azi 20.02.2019“, este decizia instanței gălățene.
Vrânceanul, pe numele căruia exista un mandat european de arestare, a fost identificat în dimineaţa zilei de 1 februarie şi a fost dus de politiştii vrânceni la Parchetul de pe lângă Curea de Apel Galaţi. Ulterior, el a fost dus la instanţă pentru confirmarea mandatului.
Potrivit unor surse, bărbatul este suspectat că ar fi intermediat, pentru alţi cetăţeni români, încheierea unor contracte de muncă în diferite domenii de activitate, în special în construcţii, şi le-ar fi oferit salarii mult mai mici decât cele obţinute de la angajator, diferenţa fiind însuşită în mod ilegal. Victimele ar fi fost cazate în condiţii insalubre, iar hrana insuficientă. Bărbatul nu a acționat singur ci împreună cu alte persoane. Anchete cu privire la acest caz se fac atât în Marea Britanie, cât şi în România.
Conform legislaţiei române, persoanele din dosar sunt cercetate pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane şi spălare de bani, iar conform legislaţiei britanice acestea sunt cercetate pentru sclavie modernă.