Nu va fi organizată o ceremonie de înmormântare pentru Karl Lagerfeld, potrivit dorinţelor designerului

0
117

Nu va fi organizată nicio ceremonie de înmormântare în memoria lui Karl Lagerfeld, decedat marţi, la 85 de ani, potrivit dorinţei designerului care a relansat casa de modă Chanel, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al brandului care poartă numele creatorului, potrivit AFP. „Dorinţele sale (…) vor fi respectate”, a precizat aceeaşi sursă. „Kaiser-ul”, cum era supranumit designerul, spunea cu umor că ”preferă să moară”, decât să fie înmormântat, evocând de multe ori dorinţa sa de a fi incinerat.

Conform dorinţelor creatorului, o parte din cenuşă ar trebui să ajungă alături de cea a mamei sale, iar o altă parte, alături de cea a lui Jacques de Bascher, marea dragoste a designerului până în 1989, când acest personaj monden a murit de SIDA. Lagerfeld a păstrat o parte din cenuşa partenerului său într-o urnă specială, în timp ce cealaltă jumătate a fost restituită familiei lui Bascher, aminteşte cotidianul Le Monde, în ediţia sa de miercuri. Rămăşiţele pământeşti ale lui Bascher ”se află într-un loc secret. Într-o zi, li se vor alătura ale mele”, i-a mărturisit Karl Lagerfeld lui Marie Ottavi în biografia ”Jacques de Bascher, un dandy din umbră”, publicată în 2017. „Am cerut ca, după ce voi fi incinerat, să mi se amestece cenuşa cu cea a mamei mele… şi cu cea a lui Choupette (pisica designerului, n.red.), dacă va muri înaintea mea”, a povestit creatorul pentru revista de modă Numéro în aprilie 2018.

Unul dintre ultimii giganţi ai industriei haute couture, care s-a aflat, timp de mai bine de 35 de ani, în fruntea casei de modă Chanel, îşi justifica, în 2015, refuzul de a fi înmormântat, la o emisiunea de la televiziunea franceză: „Mi se pare oribil. Vreau să dispar precum animalele din pădurea tropicală. Este oribil să-i împovărezi pe oameni cu rămăşiţele tale”. Lagerfeld nu dorea nici funeralii publice, declarând pentru Numéro că, „după povestea familiei Hallyday, funeraliile la (biserica pariziană) Madeleine par o farsă”, referindu-se la grandiosul omagiu popular organizat în cinstea cântăreţului Johnny Hallyday, la 9 decembrie 2017.

Deşi Karl Lagerfeld detesta ideea de omagiu, declaraţiile care deplâng moartea creatorului curg în continuare din toate părţile, de la celebrităţi din lumea modei, la oameni obişnuiţi. S-ar putea însă ca lumea modei să nu respecte ultimele dorinţe ale ”Kaiser-ului” la Săptămâna Modei pariziene, care se va desfăşura în perioada 25 februarie – 5 martie, şi se fa finaliza cu prezentarea colecţiei Chanel pret-a-porter toamnă-iarnă 2019-2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here