Statul român trebuie să sprijine înfiinţarea de clase cu predare în limba română, dezvoltarea şi modernizarea reţelei de şcoli, grădiniţe şi biblioteci în ţările în care trăiesc comunităţi româneşti importante, arată deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, într-o declarație politică susținută în Parlamentul României. Social democratul precizează că este important ca românii plecați peste hotare să nu-și uite limba maternă, iar statul român trebuie să fie preocupat de comunitățile românești din străinătate.
Deputatul menționează că ziua de 21 februarie a fost proclamată de UNESCO Ziua internaţională a limbii materne. La acest moment, România este una dintre țările cu o comunitate semnificativă care trăiește în afara granițelor. În prezent, sunt aproximativ 25 de milioane de vorbitori de limba română, dintre care peste 6 milioane trăiesc în afara României. Dintre aceștia, peste 2 milioane sunt în Republica Moldova.
Angel Tîlvăr arată că, în ultimii ani, „am asistat la un fenomen accentuat de emigrație, fapt ce a determinat statul român să pună un accent deosebit în ceea ce priveşte păstrarea identităţii lingvistice în rândul tinerilor”. „În perioada în care am exercitat mandatul de ministru pentru Românii de Pretutindeni, am avut ocazia să cunosc mai bine aspectele importante ale vieții comunităților de români. De aceea, susțin că este important ca românii noştri plecaţi peste hotare să nu-şi uite limba maternă. Trebuie să sprijinim cât mai mult organizarea de cursuri şi înfiinţarea de clase cu predare în limba română, precum şi dezvoltarea şi modernizarea reţelei de şcoli, grădiniţe şi biblioteci în ţările în care trăiesc comunităţi româneşti importante. Este datoria noastră, a statului român, să situăm conservarea limbii române în Diaspora, ca prioritate. În societățile multilingve actuale, folosirea limbii materne acasă oferă copiilor șansa de a cunoaște propria identitate culturală. Să nu uităm că limba este unul dintre cele mai importante daruri pe care le dăm copiilor noștri”, a spus deputatul PSD Angel Tîlvăr.
Parlamentarul a subliniat că identitatea culturală a copiilor depinde în mare măsură de societate, dar și de mediul familial. Astfel, străduința părinților poate favoriza o dezvoltare multilingvă și multiculturală armonioasă, pentru că ei, copiii de azi, vor fi adulții de mâine, toleranți și deschiși spre diversitate. „În multe cazuri, familiile noastre de peste hotare nu dispun de mijloace și instrumente adecvate pentru a-și onora această misiune esențială. Rămâne de datoria statelor și a instituțiilor respective să contribuie în plan economic și legislativ la educarea și formarea cetățenilor multiculturali ai unei lumi unite prin diversitate”, precizează deputatul de Vrancea.