Un vrâncean bănuit de comiterea infracțiunii de SCLAVIE MODERNĂ ar putea fi extrădat în Marea Britanie

0
1384

Un bărbat din comuna Homocea va afla, în zilele următoare, dacă va fi extrădat în Marea Britanie pentru a fi cercetat într-un dosar de sclavie modernă. Vrânceanul, pe numele căruia exista un mandat european de arestare, a fost identificat în dimineaţa zilei de 1 februarie a.c. şi a fost dus de politiştii vrânceni la Parchetul de pe lângă Curea de Apel Galaţi. Ulterior, el a fost dus la instanţă pentru confirmarea mandatului.

Judecătorii au respins propunerea şi au dispus măsura controlului judiciar. “Respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, privind luarea măsurii arestării provizorii a persoanei solicitate N(…) I(…) C(…) În baza art. 103 alin. 11 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, modificată (…), în vederea executării mandatului european de arestare emis de Judecătorul Districtual (Camera Corecţională), în funcţie la Camera Corecţională Westminster- Marea Britanie, dispune luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de persoana solicitată pe o durată de 30 zile, de la data de 01.02.2019 până la data de 02.03.2019, inclusiv. (…) persoana solicitată, pe timpul cât se află sub control judiciar, trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată; b) să informeze, de îndată, instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, respectiv I.P.J. Vrancea – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemată. (…) impune persoanei solicitate obligaţia de a nu părăsi teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei. (…) atrage atenţia persoanei solicitate că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce-i revin, măsura controlului judiciar va fi înlocuită cu o măsură preventivă mai gravă. Dispune punerea de îndată în libertate a persoanei solicitate dacă aceasta nu este arestată în altă cauză. Dispune emiterea adreselor prevăzute de art. 215 alin. 5 Cod procedură penală. Conform art. 103 alin. 7 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, fixează termen pentru continuarea procedurii la data de 06.02.2019. Pune în vedere persoanei solicitate să se prezinte la Curtea de Apel Galaţi la data de 06.02.2019. Se va solicita Parchetului de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie _ DIICOT – Serviciul Teritorial Vrancea ca, până la termenul stabilit, să comunice stadiul cercetărilor penale efectuate în dosarul penal nr. (…), calitatea procesuală pe care o are persoana solicitată şi orice alte informaţii necesare justei soluţionări a prezentei cauze”, a fost soluţia judecătorilor din data de 1 februarie.

La termenul de pe 6 februarie cauza a fost amânată pentru 13 februarie pentru obţinerea unor informaţii de la DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea. Instanţa nu s-a pronunţat nici la termenul de ieri, fiind amânată pentru săptămâna viitoare.

Potrivit unor surse, bărbatul este suspectat că ar fi intermediat, pentru alţi cetăţeni români, încheierea unor contracte de muncă în diferite domenii de activitate, în special în construcţii, şi le-ar fi oferit salarii mult mai mici decât cele obţinute de la angajator, diferenţa fiind însuşită în mod ilegal.Victimele ar fi fost cazate în condiţii insalubre, iar hrana insuficientă.

Bărbatul nu a acționat singur ci împreună cu alte persoane. Anchete cu privire la acest caz se fac atât în Marea Britanie, cât şi în România. Conform legislaţiei române, persoanele din dosar sunt cercetate pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane şi spălare de bani, iar conform legislaţiei britanice acestea sunt cercetate pentru sclavie modernă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here