Actorul Harrison Ford a criticat liderii mondiali care neagă încălzirea globală

0
29

Celebrul actor american Harrison Ford a criticat marţi, în cadrul unui forum internaţional desfăşurat la Dubai, poziţia preşedintelui american Donald Trump şi a altor lideri politici care neagă schimbările climatice, informează AFP. „Lideri din diferite regiuni din lume, în special în ţara mea, neagă sau denigrează ştiinţa pentru a-şi proteja interesele personale în actualul sistem”, a susţinut vedeta de la Hollywood cu ocazia World Government Summit, o întâlnire anuală pe tema guvernanţei mondiale, care reuneşte decidenţi politici şi economici din lumea întreagă. „Se află de partea greşită a Istoriei”, a adăugat actorul de 76 de ani, care a devenit faimos după ce a interpretat rolul lui Han Solo în saga Star Wars.

Evocând ”cea mai mare criză morală a secolului nostru”, actorul a deplâns faptul ”că persoanele care participă în cea mai mică măsură la distrugerea planetei suportă cele mai grave consecinţe”. La câteva luni de la preluarea mandatului la Casa Albă, în 2017, Donald Trump a retras Statele Unite din Acordul de la Paris pe probleme climatice, argumentând că este o povară pentru economia americană. Acordul de la Paris, semnat la finele anului 2015 de aproape 200 de state, are ca obiectiv limitarea încălzirii globale la +2 grade Celsius, scenariul ideal fiind limitarea la +1,5 grade Celsius, în comparaţie cu epoca pre-industrială. Dacă acest obiectiv nu este atins, oamenii de ştiinţă preconizează o sporire a fenomenelor climatice extreme şi creşterea mai accentuată a nivelului apelor mărilor.

La începutul lui februarie, ONU a avertizat că ultimii patru ani au fost cei mai călduroşi înregistraţi până acum, din cauza emisiei de gaze cu efect de seră. Harrison Ford a făcut apel la ”mobilizare” şi la colaborare în lupta împotriva încălzirii globale „Dacă vrem să trăim pe această planetă (…) pentru securitatea noastră, pentru viitorul nostru, pentru clima noastră, avem nevoie de natură mai mult ca oricând”, a susţinut actorul. „Nu natura are nevoie de oameni, ci oamenii au nevoie de natură”, a concluzionat Ford.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here