Primarul comunei Tănăsoaia, Romeo Vulpe, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naționale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Galaţi pentru o faptă pe care ar fi săvârșit-o în urmă cu aproximativ 10 ani. Acuzațiile sunt de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru a obţine pe nedrept fonduri europene.
Procurorii spun că din 2009 până în 2013 primarul ar fi indus în eroare Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Vrancea. “Procurorii din cadrul Direcţiei Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului VULPE ROMEO, în prezent și la data faptei primar al comunei Tănăsoaia, jud. Vrancea, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în perioada 2009 – 2013, inculpatul Vulpe Romeo, în calitate de primar al comunei Tănăsoaia, a indus şi menţinut în eroare Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Vrancea, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul proiectului intitulat „Dezvoltarea exploataţiei agricole şi creşterea veniturilor realizate din comercializarea producţiei”. Concret, inculpatul a depus trei cereri de plată în condiţiile în care cunoştea faptul că la data de 23 octombrie 2009 radiase personal PFA Vulpe M. Romeo, prin urmare, nu mai îndeplinea condiţia de acordare a plăţilor în proiect. Prin aceste demersuri, au fost obţinute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 25.877 lei, sumă cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui autoturism ce aparține inculpatului. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză”, se arată în comunicatul DNA.
Iniţial, în cauză s-a propus renunţarea la urmărirea penală, iar dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Vrancea pentru confirmarea soluţiei. În februarie 2018, judecătorii au cerut, însă, completarea urmăririi penale, dosarul fiind acum trimis la instanța de judecată.
Contactat de reporterii “Monitorul de Vrancea”, primarul Romeo Vulpe ne-a spus că nu a fost rea intenţie din partea nimănui şi că aşteaptă ca judecătorul să decisă dacă va merge mai departe sau nu cu dosarul. El a adăugat că fapta reţinută în sarcina sa nu are nici o legătură cu calitatea de primar. “Nu sunt nici primul şi nici ultimul care se judeca cu cineva. Iniţial s-a dat renunţare la urmărirea penală şi conform Noului Cod de Procedură Penală, procurorul nu mai poate dispune aceeaşi soluţie în acelaşi dosar. Drept urmare, a fost dispusă trimiterea în judecată. Vedem ce va dispune judecătorul, în funcţie de probe. Eu am sunat şi astăzi (ieri-n.r.) la AFIR şi le-am spus că sunt parte în dosar, că trebuie să le dau subvenţia înapoi. Dumnealor spun că deocamdată nu au nici o creanţă. Se vor clarifica problemele şi ce va dispune judecătorul asta va fi. Nu am avut niciun fel de implicare în calitatea funcţiei pe care o ocup. A fost pe persoană fizică totul. Primăria nu are legătură cu proiectul pe Măsura 141. Eu am închis PFA-ul, iar dumnealor au spus că trei ani de zile se ia necondiționat. Asta a fost ideea care ne-a indus în eroare. S-a pus viza la plată deşi s-a văzut că sunt radiat, dar nu cred că a fost rea-intenţie din partea nimănui”, ne-a precizat primarul Vulpe.