Cuplurile din Vrancea, invitate să doneze sânge. Răsplata – o cină romantică de Ziua Îndrăgostiților

0
2687

Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea invită cuplurile la donare de sânge. Potrivit directorului CTS Vrancea, dr. Mioara Hanța, va fi organizată o extragere a numelor donatorilor, iar cuplul câștigător va primi o cină festivă, oferită de Restaurantul Amadeus, de Ziua Îndrăgostiților, pe 14 februarie, la ora 19:00.

Toți cei care doresc să doneze sânge, o pot face de luni până vineri, la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea, situat pe strada Comisia Centrală din municipiul Focșani, în intervalul orar 8.00-12.00. Centrul are nevoie de sânge din toate grupele, pentru a asigura cerințele Spitalului Județean de Urgență, dar și ale altor unități sanitare din țară, unde sunt vrânceni internați, stocul de sânge fiind foarte scăzut, iar solicitările destul de mari.

Persoanele care doresc să fie donatoare de sânge trebuie să știe următoarele lucruri: vârsta donatorului trebuie să fie cuprinsă între 18-60 ani, greutate corporală minimă de 50 kg, tensiunea arterială: maxima să nu depășească 180 mmHg, iar minima 100 mmHg, valoarea hemoglobinei să nu fie mai joasă de 125g/l pentru femei și nu mai puțin de 135 pentru bărbați, să nu prezinte afecțiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operație de ulcer, tendință de sângerare anormală. Intervalul de timp între două donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 zile.

Controlul și triajul medical pentru cei care donează trebuie să urmărească prevenirea oricărui risc, atât pentru donator cât și pentru beneficiari. De aceea, controlul medical se bazează pe trei examene (clinic, de laborator și epidemiologic), prin care se pot stabili contraindicațiile donării de sînge. Cauzele medicale care exclud definitiv donarea de sânge sunt hepatita, tuberculoza, sifilisul, rezecarea stomacului (operație care constă în tăierea și scoaterea, în parte sau în întregime, a stomacului-n.r.), maladia mitrală (afecțiune cardiacă ce constă în îngroșarea valvei mitrale), cancerul operat și vindecat. Alte cauze mai pot fi: tensiunea arterială de o anumită valoare, care poate ulterior scădea, greutate ponderală sub 50 kg, perioada menstruală, sarcina, alăptarea, precum și o stare febrilă provocată de o viroză respiratorie trecătoare.

Persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani pot merge la Centrul de Transfuzie Focșani să doneze sânge doar dacă îndeplinesc toate condițiile enumerate mai sus și doar dacă nu au valorile tensiunii arteriale peste 180 mm Hg sau sub 100 mm Hg, nu manifestă stări emoționale exagerate, teamă persistentă față de actul donării sau o stare de oboseală, nu au consumat alcool sau o masă bogată în grăsimi înainte de a se prezenta la recoltare sau de la ultima donare de sânge minimum 60 de zile, nu au suferit în ultimul timp pierderi de sânge și nu au fost supuse unor intervenții chirurgicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here