Bărbat din Urechești condamnat după ce şi-a bătut şi ameninţat soția; el a fost văzut ascuțindu-și cuțitele

0
3193

Un bărbat din comuna Urecheşti care şi-a bătut soţia în nenumărate rânduri şi a ameninţat-o cu moartea, de multe ori violenţele fiind comise sub ochii îngroziţi ai copiilor, a fost condamnat de instanţa de fond, respectiv Judecătoria Focşani, la închisoare cu suspendare sub supraveghere. Pentru 5 infracţiuni de violenţă în familie şi tot atâtea de ameninţare, bărbatul a primit în total o pedeapsă de 1 an şi o lună de închisoare.

“(…) condamnă pe inculpatul C(…) G(…) , pentru săvârşirea infracţiunilor de: -violenţă în familie (…) (5 acte materiale) la 10 luni închisoaree şi –ameninţare (…) (5 acte materiale) la 9 luni închisoare. (…) inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea de 10 luni închisoare, la care adaugă un spor de 1/3 din totatul celeilalte pedepse, inculpatul având de executat în final 1 an şi 1 lună închisoare. În baza art. 91 C. pen., suspendă sub supraveghere executarea pedepsei de 1an şi 1 lună închisoare, pe durata termenului de supraveghere de 2 ani, stabilit conform art. 92 C. pen. Conform art. 93 C. pen., pe durata termenului de supraveghere inculpatul trebuie sa respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Vrancea la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. 3 C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în cadrul uneia dintre următoarele entităţi din comunitate menţionate în baza de date afişată de Direcţia Naţională de Probaţiune, respectiv Primăria Urecheşti jud. Vrancea (tipul de activitate va fi stabilit de către consilierul de probaţiune). Supravegherea executării măsurilor de supraveghere şi a obligaţiilor impuse inculpatului se va realiza de către Serviciul de Probaţiune Vrancea. În baza art. 404 alin (2) C.pr.pen, atrage atenţia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendării executării pedepsei prev de art. 96 C. pen – nerespectarea măsurilor de supraveghere şi a obligaţiilor impuse, săvârşirea unei noi infracţiuni pe parcursul termenului de supraveghere (…)”, se arată în hotărârea instanţei de judecată.

 

Bărbatul nu are voie să se apropie de victimă

Până la rămânerea definitivă a soluţiei sau până la o nouă verificare, magistraţii au dispus menţinerea măsurii controlului judiciar dispusă de parchet în cazul inculpatului. Astfel, el nu are voie să se apropie de persoana vătămată şi nici să participe la manifestări sportive ori culturale sau la adunări publice. “(…) menţine măsura controlului judiciar a inculpatului, dispusă prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Focşani nr. 312/P/2018 din data de 07.03.2018, până la o nouă verificare sau până la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, dar nu mai mult de 60 de zile. În baza art. 215 alin. (1) C. proc. pen., pe durata măsurii, inculpatul va respecta următoarele obligaţii: a) să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată judecătorul de cameră preliminară sau instanţa cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la IPJ Vrancea – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul de Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; În baza art. 215 alin. (2), lit. a,d,h,j, g C. proc. pen., pe timpul controlului judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii: – să nu depăşească limita teritorială a Judeţului Vrancea decât cu încuviinţarea Judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată; – să nu se apropie de persoana vătămată (…) (domiciliată în comuna Urecheşti, judeţul Vrancea); – să nu participe la manifestări sportive sau culturale ori la alte adunări publice; – să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme; – să se supună unor măsuri de control, îngrijire sau tratament medical, în special în scopul dezintoxicării. (…). Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, astăzi, 04.02.2019”, au mai hotărât judecătorii.

 

Bătăi crunte şi ameninţări cu moartea

Bărbatul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea anul trecut pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie. Asta după ce ani în şir şi-a bătut soţia, de multe ori violenţele având loc sub privirile îngrozite ale copiilor minori, care nu puteau face nimic pentru a-şi apăra mama. Nopţi la rând, femeia a dormit prin vecini împreună cu copiii. Cu toate acestea, ani în şir a suportat teroarea prin care treceau cu toţii, sperând că soţului poate îi va veni mintea la cap. Pentru că nu a fost aşa şi pentru că nu a mai putut suporta coşmarul prin care trecea, femeia a făcut mai multe plângeri, pe care în cele din urmă nu şi le-a mai retras, aşa cum a făcut în trecut.

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, în sarcina bărbatului de 41 de ani s-a reţinut infracţiunea de violenţă în familie, 5 acte materiale, şi amenintare, 5 acte materiale. Asta pentru că, pe lângă bătăile crunte pe care i le aplica soţiei, bărbatul o mai şi ameninţa cu moartea, într-una din situaţii el fiind văzut în timp ce-şi ascuţea cuţitele.

În rechizitoriu se arată că în cursul anului 2016, în mod repetat, bărbatul ar fi exercitat acte de violenţă fizică asupra soţiei şi ar fi ameninţat-o cu moartea. De fiecare dată după ce era bătută bine, femeia se refugia prin vecini. La audieri, aceasta a susţinut că soţul o bătea de cel puţin şapte ani şi de cele mai multe ori loviturile îi erau aplicate de faţă cu copiii minori. Neînţelegerile dintre ei ar fi avut la bază consumul excesiv de alcool, în cazul bărbatului, care era şi foarte gelos.

Femeia a povestit anchetatorilor că în vara anului 2016 soţul său a plecat la muncă în străinătate. Spre sfârşitul anului a revenit acasă, iar de atunci certurile dintre ei s-au accentuat. Din anchetă a rezultat că pe data de 1 decembrie 2016, în urma unor neînţelegeri, femeia a fost lovită cu pumnii în cap şi peste corp. Când a scăpat din mâinile lui, victima a fugit la o vecină, unde a stat câteva zile, dar nici acolo nu a avut linişte. Asta pentru că bărbatul i-a trimis mesaje în neştire, prin care o ameninţa cu moartea. După câteva zile de stat prin vecini, victima a revenit acasă, cu speranţa că soţul ei se va linişti, dar nu a fost aşa. Pe data de 9 decembrie 2016 a fost bătută din nou, fiind lovită cu capul de tocul uşii. Pe lângă faptul că a bătut-o, bărbatul i-a spus şi de această dată că o va omorî. În timpul altercaţiei, el a spart obiecte de prin casă, iar un ciob de la o cană a sărit în capul unuia dintre copii. Bărbatul a fost agitat şi după ce şi-a bătut soţia, a început să-şi ascută cuţitele, spunând că le pregăteşte pentru ea.

În ziua următoare, bărbatul a luat-o de la capăt, s-a îmbătat din nou şi a făcut scandal, iar femeia s-a refugiat la o vecină cu tot cu copii. În perioada în care a stat la vecina sa, femeia a primit aproximativ o mie de mesaje de la soţul său, prin care era ameninţată. După câteva zile însă, aceasta s-a întors acasă, iar pe data de 15 decembrie 2016 a fost bătută din nou şi a fost iar nevoită să plece. După alte câteva zile de stat prin vecini, victima s-a întors iar acasă, dar nici de această dată nu a fost mai linişte. Pe 23 decembrie 2016 soţul a bătut-o din nou şi i-a spus că îi va rupe picioarele ca să nu mai poată fugi. O vecină, care a auzit scandalul, a intervenit, iar victima a reuşit să fugă, mergând totodată şi făcând plângere la poliție pentru ceea ce i s-a întâmplat în mod repetat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here