Suedia: Bijuteriile regale furate anul trecut au fost găsite într-o pubelă

0
153

Bijuteriile familiei regale a Suediei furate vara trecută dintr-o catedrală au fost găsite într-o pubelă din apropierea capitalei Stockholm, au anunţat marţi autorităţile din această ţară scandinavă, citate de AFP. La şase luni după acest jaf spectaculos, încheiat cu fuga hoţilor într-o ambarcaţiune cu motor, „a fost găsită toată prada”, a indicat parchetul într-un comunicat. Bijuteriile, descoperite în apropierea capitalei suedeze, „au fost transferate într-un alt oraş în vederea efectuării analizelor tehnice”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei. Potrivit presei locale, valoarea bijuteriilor este estimată la 65 de milioane de coroane (6,3 milioane de euro).

La 31 iulie 2018, doi hoţi au intrat în plină zi în catedrala din Strängnäs, oraş aflat la 100 kilometri est de capitala Stockholm, şi au furat relicve preţioase datând din secolul al XVII-lea. Furtul a vizat două coroane şi un glob ce avea în vârf o cruce provenind din ornamentele funerare ale regelui Carol al IX-lea, care a domnit în Suedia şi Finlanda în perioada 1604-1611, şi ale celei de-a doua soţii a sa, regina Christina. În septembrie, unul dintre suspecţi, în vârstă de 22 de ani a fost arestat, iar de la sfârşitul lui ianuarie a apărut în faţa instanţei în procesul deschis ca urmare a jafului.

Bijuteriile au fost găsite în ultima zi a procesului său, ceea ce a dus la amânarea audierii, pentru data de 15 februarie. Catedrala din Strängnäs este renumită pentru că adăposteşte sicriele regelui Carol al IX-lea şi ale celor două soţii ale sale, prinţesa Maria şi regina Christina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here