GALERIE FOTO: Agresorii familiali pot sta temporar, alături de oamenii străzii, în adăposturile de noapte ale Crucii Roșii

0
495

Cele două adăposturi de noapte din municipiul Focșani, Adăpostul de Noapte „Sfântul Nicolae cel Nou” din strada Albinei nr. 18 și Adăpostul de Noapte „Bahne” din str. Panduri nr. 11, cu o capacitate totală de 38 de locuri de cazare, gestionate de filiala de Cruce Roşie Vrancea, în parteneriat cu Primăria municipiului, sunt și în această iarnă pline până la refuz de oameni ai străzii.

Rodica Davidean, directorul filialei de Cruce Roşie Vrancea, ne-a precizat că adăpostul de noapte din strada Albinei are mai mulți beneficiari decât numărul de paturi, motiv pentru care se folosesc saltele suplimentare.Aceste forme de adăpost pentru oamenii străzii, care funcționează la nivel de municipiu, în cartierul Bahne și pe strada Albinei din Focșani, sunt proiecte pe care Crucea Roșie le implementează în parteneriat cu primăria municipiului Focșani. Pe perioada rece se asigură locuri suplimentare prin amplasarea saltelelor, pe care filiala Crucea Roșie Vrancea le-a pus la dispoziție, în cazul în care numărul de paturi este ocupat. Capacitatea în cele două adăposturi este de 20 de locuri în adăpostul din strada Albinei, respectiv 18 locuri în adăpostul din Bahne. În acest moment unul dintre adăposturi este ocupat peste capacitate, cel din Albinei, iar celălalt are capacitatea la limită de ocupare”, ne-a declarat Rodica Davidean.

Numărul oamenilor fără adăpost din Focșani se menține constant. Aproape jumătate dintre ei sunt beneficiari permanenți ai adăposturilor de noapte. Potrivit Rodicăi Davidean, în ultimii ani a fost înregistrat un scor bun în ceea ce privește reintegrarea în societate a beneficiarilor. „Prin consilierea cu personalul de specialitate, lucrăm foarte mult la asta. Unii au renunțat definitiv să mai consume alcool. Atunci când omul renunță la alcool, este o persoană integră, este prezentă, are capacitate mai mare de a-și gestiona singur viața cumva. Conform obligațiilor de serviciu pe care le avem, am format continuu personal pe adicții. Echipa multidisciplinară a fost la un curs la Suceava aprofundat pe această temă. Acolo am învățat cum să abordăm această problemă, cum să consiliem persoana. Interzicerea bruscă a alcoolului nu este o soluție, pentru că atunci intervine sevrajul, care poate fi fatal. Noi avem succesul nostru nespus. Am reintegrat tineri, care acum au un loc de muncă și au primit o locuință. Este vorba despre doi frați care au trăit ani de zile în stradă, într-o colibă”, a mai precizat Rodica Davidean.

Beneficiarii adăposturilor de noapte trebuie să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate. Mai exact, pot beneficia de adăpost cei cu domiciliul în municipiul Focșani, cei cu domiciliul în alte județe, dar care stau pe o perioadă determinată numai în condiții de temperaturi scăzute și se află în situații de risc, oamenii din gară și, mai nou, agresorii familiali. „Beneficiarii ajung în adăposturi pe mai multe căi, aflând de existența noastră prin promovarea proiectelor de-a lungul anilor, prin promovarea făcută de mass-media, prin membrii comunității care anunță instituția că în scara X, sau pe strada X, se află într-o situație nefavorabilă o persoană, prin intermediul Poliției, al Jandarmeriei și al spitalelor. De asemenea, ei vin și singuri la noi, pentru că datorită promovării ei știu că la nivelul municipiului există două adăposturi de noapte”, spune Rodica Davidean.

Cele două adăposturi au fost înființate pe rând, în 2008 și 2012. „Pe perioada de iarnă ele sunt suprasolicitate. Am fost pregătiți dintotdeauna cu posibilitatea de suplimentare prin saltele, pe care le punem la dispoziția beneficiarilor. Nu suntem depășiți de situație și nu ne-am văzut niciodată depășiți de situație. Un alt partener este și poliția TF, pentru că pe această perioadă despre care vorbim majoritatea se adăpostesc în gară, este primul loc în care merg. Primăria asigură cheltuielile cu funcționarea adăposturilor, începând de la utilități, costuri cu resursele umane și hrană, o masă pe zi, seara la intrare în adăpost. Crucea Roșie suplimentează masa în măsura în care este posibil, dar are grijă să nu le lipsească și o masă caldă. Ceaiurile sunt nelipsite în adăposturi”, a mai declarat Rodica Davidean.

În totalitate, numărul oamenilor fără adăpost din Focșani ajunge la aproximativ 80 de persoane, 40 dintre acestea fiind găzduite constant în cele două adăposturi de noapte. „Noi găzduim 40 de persoane constant, dar mai sunt și alții care refuză să folosească serviciile noastre. Anul trecut a fost o muncă intensă, susținută de noi cu ajutorul poliției, să dezlipim un om al străzii care dormea într-o colibă făcută din cartoane și celofane, undeva pe DN2 E85. Ne-am dus noaptea după el, dar a refuzat să vină, erau -20 de grade Celsius. Dar acum este beneficiarul nostru pentru că a conștientizat la ce riscuri se expunea. Este vorba despre un tânăr”, a precizat filialei de Cruce Roşie Vrancea.

Agresorii familiali au fost incluși în categoria de beneficiari temporari

Agresorii familiali cu domiciliul în Focșani, aflați sub efectul ordinului de protecție, prin care li s-a comunicat măsura evacuării temporare de la domiciliu, pot locui în regim de urgență la adăposturile de noapte. Odată cu comunicarea ordinului de protecție, prin care s-a luat măsura evacuării temporare a agresorului, organul de poliție are obligația de a-l informa pe acesta cu privire la dreptul de a avea posibilitatea de a solicita găzduirea în cadrul centrelor rezidențiale pentru persoanele fără adăpost, sau al adăposturilor de noapte. În cazul accesului agresorilor în centrele pentru persoane fără adăpost sunt exceptate situațiile în care agresorul reprezintă un risc pentru siguranța beneficiarilor. Intervenția de urgență se realizează din perspectiva acordării serviciilor sociale, prin intermediul echipei mobile, formate din reprezentanți ai serviciului public de asistență socială. Echipa mobilă are rol de verificare a semnalărilor, de evaluare inițială și de realizare a demersurilor necesare, pentru depășirea riscurilor imediate, constând în transport la unitatea sanitară cea mai apropiată, în situația în care victima necesită îngrijiri medicale, sesizarea organelor de cercetare penală, sesizarea organelor competente pentru emiterea unui ordin de protecție provizoriu, orientarea către DGASPC, sau, după caz, în vederea găzduirea în centrele de genul adăposturilor. „Cu privire la agresorii familiali nu am avut până în prezent nici o solicitare. Cel care trebuie să facă solicitări în acest sens este Serviciul Social. Poliția trebuie să anunțe asistența socială de domiciliu”, a mai precizat Rodica Davidean.

De la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here