Cercetătorii australieni au reuşit să creeze ţânţari modificaţi genetic, rezistenţi la virusul Zika

0
201

O echipă de oameni de ştiinţă australieni a reuşit o performanţă importantă în lupta contra virusului Zika, relatează miercuri agenţia Xinhua. Organizaţia de Cercetare Ştiinţifică şi Industrială a Commonwealth (CSIRO) a anunţat miercuri că a reuşit să obţină ţânţari modificaţi genetic rezistenţi la virusul Zika. Virusul, al cărui nume a fost inspirat de pădurea Zika din Uganda, este transmis de ţânţarii Aeges aegypti, activi în timpul zilei. Acest virus a provocat peste 4.000 de cazuri de malformaţii congenitale consemnate în mai multe zone în 2015 şi reprezintă o ameninţare majoră la adresa sănătăţii a milioane de persoane.

Oamenii de ştiinţă de la CSIRO şi din cadrul Universităţii San Diego din California au descoperit că prin injectarea unei gene sintetice anti-Zika în embrionii ţânţarilor se poate evita transmiterea virusului periculos de către exemplarele ajunse la maturitate. ”Studiul nostru a descoperit că ţânţarii cu gena anti-Zika nu au mai putut contracta Zika în timpul hrănirii, devenind astfel incapabili de a răspândi virusul altor persoane”, a explicat într-un comunicat Prasad Paradkar, cercetător şef la CSIRO şi coautor al studiului. ”Într-o bună zi, în urma mai multor studii, acest ţânţar ar putea ajunge să înlocuiască populaţiile de Aedes aegypti din sălbăticie, (o măsură) în plus în arsenalul de strategii de control luate împotriva acestui ţânţar pentru a stopa răspândirea virusului în întreaga lume”, a adăugat cercetătorul.

Zika nu s-a răspândit în Australia, însă invazivul Aedes aegypti s-a stabilit în zonele tropicale din nordul continentului, notează Xinhua. ”Infectatea în timpul sarcinii poate provoca complicaţii ce pot pune în pericol viaţa unui fetus sau a unui nou-născut, printre acestea numărându-se malformaţii congenitale precum microcefalia”, a precizat Paradkar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here