GALERIE FOTO: Investițiile din Cîrligele, prezentate locuitorilor comunei de primarul Ștefan Moscu

0
403

Primarul Ștefan Moscu a organizat, duminică, o întâlnire cu locuitorii comunei Cîrligele. Acesta a prezentat stadiul investițiilor pe care autoritățile locale le au în derulare și proiectele ce urmează a fi implementate. Întâlnirea a avut loc la Căminul Cultural din localitate, subiectele abordate suscitând interesul locuitorilor comunei. În cadrul sedinţei au mai fost dezbătute teme de interes local cum ar fi: impozite şi taxe locale, proiectele de viitor, curăţenia şi gospodărirea comunei, urbanism, propuneri privind eficientizarea relaţiilor dintre cetăţeni şi administraţia publică locală. Primarul Ștefan Moscu a declarat că pe tot parcursul şedinţei a existat un dialog constructiv cu cetăţenii prezenţi pe diferite subiecte. „Vreau să le mulțumesc concetățenilor mei pentru prezența în număr mare, iar pe viitor asemenea întâlniri publice cu locuitorii comunei vor fi organizate mai des, având în vedere succesul ședinței de la Căminul cultural. Constatăm astfel că oamenii apreciază eforturile făcute de administrația locală pentru modernizarea comunei și nu iau în seamă manipulările unor răuvoitori care n-au curaj să se arate la față și se folosesc de conturi false pentru a strica imaginea comunei. Oamenii au putut afla prin dialogul purtat care sunt proiectele în curs de execuție, ce se intentionează a se face în viitor și, asa cum am arătat și până acum, toate vor deveni realitate“, a precizat primarul Ștefan Moscu.

Astfel, Ștefan Moscu le-a spus oamenilor că administrația locală din comuna Cîrligele continuă să implementeze proiecte cu finanțare europeană pentru modernizarea infrastructurii locale. Primarul Ștefan Moscu a prezentat două investiții care au fost finanțate din fonduri europene: ,, Modernizare sediu Grădiniță pentru copii și Centru de Asistență după Programul Școlar din satul Cîrligele“ și ,, Modernizare drumuri de interes local“. „Odată cu finalizarea acestei investiții, copiii cîrligeni și cadrele didactice beneficiază de un sediu modern și dotat corespunzător pentru a-și desfășura activitățile specifice în condiții optime. Grădinița are și o grupă cu program prelungit în sprijinul părinților care lucrează sau care nu au cu cine să-și lase copiii în timpul zilei“, a precizat Ștefan Moscu.

Edilul șef din Cîrligele a reamintit că în luna iulie 2018 a semnat la sediul AFIR Constanța un nou contract de finanțare cu o valoare de peste 500.000 euro prin care școlile din satele Blidari și Dalhăuți vor fi reabilitate și dotate corespunzător. „Pentru a putea obține finanțarea am solicitat de la Ministerul Educației schimbarea destinației celor 2 școli în cămine culturale pentru o perioadă de 5 ani, urmând ca cele două clădiri să fie redate circuitului educațional după ce se vor termina lucrările, în funcție de numărul de copii de vârstă școlară din cele două sate. De asemenea, avem în derulare  proiectul «Construire teren de sport multifuncțional, loc de joacă pentru copii și amenajare parcare în satul Cîrligele, punct SMA », proiect cu o valoare de peste 80.000 de euro depus în vederea obținerii de fonduri europene pentru a putea fi realizat în lunile următoare“, a precizat Ștefan Moscu.

Acesta a reamintit că au început lucrările și la proiectul „Extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, etapa a II-a“ , proiect finanțat din fonduri europene și derulat de Consiliul Județean Vrancea, prin CUP Vrancea cu partener Comuna Cîrligele. „Prin acest proiect se vor suplimenta sursele de apă potabilă pentru a nu se mai restricționa consumul în timpul verii și se vor construi rețele de canalizare în satele Cîrligele, Blidari și Bontești“, a arătat edilul șef din Cîrligele.

Ștefan Moscu a precizat că scopul acestor proiecte este acela de a asigura o viață frumoasă locuitorilor și de a-i determina pe cei plecați din țară să se întoarcă acasă. „Pentru a realiza toate aceste investiții se depune multă muncă, este necesară multă implicare și este nevoie și de înțelegere din partea dumneavoastră pentru că pe parcursul execuției lucrărilor este posibil să se creeze diverse neplăceri. Dorința noastră este să modernizăm cât mai mult posibil comuna, locuitorii să beneficieze de aceleași servicii ca la oraș, să atragem tinerii la sat și, de asemenea, să îi convingem pe cei plecați peste hotare la lucru să se întoarcă acasă“, a declarat primarul Ștefan Moscu.

 

Fondurile europene, soluţia pentru dezvoltarea locală

Primarul Ştefan Moscu a susţinut în continuare că accesarea unor finanțări oferite de Uniunea Europeană reprezintă singura modalitate de dezvoltare a localităţilor din mediul rural, care, în marea lor majoritate, nu beneficiază de fonduri proprii pentru modernizarea infrastructurii locale.

De reținut că primarul comunei Cîrligele, Ștefan Moscu, a primit, în luna ianuarie a.c., Premiul de excelență la aniversarea a 18 ani de la înființarea Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR), principala autoritate din România care se ocupă cu alocarea fondurilor europene pentru dezvoltarea satelor. „Am fost onorat să primesc Premiul de excelență la aniversarea a 18 ani de la înfiinţarea Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale. Comuna Cîrligele este campioană în atragerea fondurilor europene. Peste 8 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, au fost investite în comuna noastră în ultimii 15 ani, sumă ce ar reprezenta taxele şi impozitele încasate de la locuitorii comunei noastre pe o perioadă de 50 de ani. Cu banii europeni s-au asfaltat şi modernizat drumuri comunale şi săteşti, s-au construit poduri, alimentare cu apă şi canalizare, şcoli, grădiniţe, afterschool, cămine culturale, dotare cu utilaje şi echipamente electronice, reuşind să realizăm şi în satele comunei Cîrligele condiţii asemănătoare cu cele de la oraş“, a precizat primarul Ștefan Moscu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here