Președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, domnul Angel Tîlvăr, dorește un internet adaptat provocărilor societății de astăzi
“Ziua siguranței pe internet”, marcată la nivel global, anul acesta, pe data de 5 februarie, sub sloganul „Împreună pentru un internet mai bun”, este un apel la o implicare comună: copii și tineri, părinți și profesori, reprezentanți ai companiilor de profil, politicieni, în promovarea utilizării informate și responsabile a noilor tehnologii.
Potrivit unui studiu dat publicității anul trecut de Oficiul European de Statistică (Eurostat), românii sunt printre cei mai dependenți de tehnologie din UE. Acest studiu m-a dus imediat cu gândul la copiii noștri, care cresc și se dezvoltă cu noi, lângă noi, internetul reprezentând o parte integrantă a vieții cotidiene.
Sunt un susținător al noului, al inovației și al progresului, conștient că noile tehnologii ne oferă tuturor o mulțime de oportunități de comunicare și dezvoltare. Însă, din păcate, mediul online aduce în viața noastră și a copiilor noștri și riscuri, cu atât mai mari cu cât vârsta utilizatorilor este mai mică.
Pe parcursul anului trecut, Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaților a așezat în centrul preocupărilor sale procesul de pregătire a pieței unice pentru comunicarea digitală și protejarea utilizatorilor mediului online. Am dezbătut și am transmis opiniile noastre asupra tuturor comunicărilor Comisiei Europene, referitoare la societatea digitală și siguranța pe internet.
Acest subiect s-a aflat și pe agenda Grupului pentru combaterea traficului de persoane din Parlamentul României, al cărui coordonator sunt, preocupându-ne riscul ca internetul să devină un mediu important de recrutare a copiilor și a tinerilor în scopul exploatării acestora.
Totodată, este nevoie să consolidăm mai mult cooperarea la nivel european și internațional, pentru a combate criminalitatea informatică, în special în rândul copiilor și al adolescenților, care reprezintă categoria cea mai vulnerabilă la amenințările mediului online.
Comunicat, 5 februarie 2019