Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Portret de șef de post: agent principal Rareș Vlad, șeful Postului de Poliție Garoafa

În vârstă de 27 de ani, proaspăt căsătorit și tătic al unui băiețel de 9 luni, agent principal Rareș Vlad este, din septembrie 2018, șef de post în comuna Garoafa. Decizia de a deveni polițist nu a apărut întâmplător, ci i-a fost insuflată de tatăl său, Gelu Vlad, care vreme de 17 ani a fost șef de post la Jariștea.

Deși încă destul de tânăr, șeful de post de la Garoafa știe că pentru a fi un bun polițist trebuie să studiezi și să ai curaj. Pasionat în egală măsură de sport și de munca în poliție, agent principal Rareș Vlad a renunțat, în cele din urmă, la cariera de rugbist, în favoarea celei de polițist. Impunător cu fizicul său de rugbist, tânărul polițist mărturisește că a aplicat forța fizică doar atunci când nu au existat alte variante. Mai degrabă, spune omul legii,  s-a făcut remarcat pentru capacitatea sa de a sta de vorbă cu oamenii și de a-i convinge să renunțe la practicile mai puțin ortodoxe.

„Tata e primul polițist din familie, eu sunt al doilea și dacă ne ajută Dumnezeu, poate și fiul meu se va face polițist. Tatăl meu a prins vremuri când lucrurile erau mai grele în instituția asta, când polițistul trebuia să sune până la Focșani, ca să părăsească localitatea. În copilărie, cel mai mult am trăit la Jariștea. Am un frate mai mic cu șase ani decât mine. Și el vrea să se pregătească pentru a devini polițist. În familia unui polițist există o oarecare disciplină. Atât disciplina cât și perioada în care am fost sportiv mi-au prins foarte bine. Devii disciplinat, ordonat, îți faci un program. În liceu, dacă luam un 7, nu mai eram lăsat să merg la antrenament și a doua zi trebuia să vin cu doi de 10. Ultimii trei ani de liceu i-am făcut la Liceul Sportiv. Tata a crezut că fiind un sport mai dur, o să mă sperii de rugby și o să vin singur acasă, dar din contră, m-am îndrăgostit de acest sport și chiar după primul an am prins și prima națională de juniori. După ce am ajuns să joc la seniori, mi-am dat seama că după ce intervenea o accidentare la vreunul dintre colegii mei, cariera sportivă începea să scârțâie și că este nevoie să ai o profesie care să prezinte garanție de viitor. M-am pregătit cam jumătate de an pentru probele pe care le-am susținut la Câmpina și am avut succes. Am fost admis în septembrie 2011 și am terminat în iulie 2013. Sportul și munca în poliție m-au maturizat. Ambele domenii formează caracterul unui om și ambele presupun lucru în echipă”, este de părere agent principal Rareș Vlad.

 

Chiriaș la Căminul Cultural

După terminarea școlii, în iulie 2013, a lucrat 11 luni la postul de poliție Păulești. Despre această perioadă spune că a fost una foarte interesantă, mai ales prin prisma faptului că s-a trezit singur acolo și prima lună și jumătate a fost nevoit să locuiască într-o cameră la Căminul Cultural.

„Când am ajuns, primarul era la copii, în America, vicele era în concediu și m-am trezit al nimănui. Tutorele meu era din Focșani și făcea naveta, familia fiind la Focșani. În prima lună și jumătate am dormit într-o cameră la Căminul Cultural. Șef de post nu aveam, tutorele era la secție, colegul, care era cu șase luni mai vechi decât mine, era în concediu. Comuna era mică, nu erau probleme mari cu infracțiunile, nu se întâmplau fapte foarte grave. Oamenii veneau la post și-mi vorbeau în regionalisme. Stăteam și mă întrebam oare ce o înseamna aia otavă! „Vecinul mi-a tăiat otava!“, ziceau. Am trăit momente frumoase acolo, de care îmi amintesc cu drag. După o lună și jumătate mi-am găsit gazdă și am locuit efectiv acolo 11 luni”, rememorează polițistul începuturile carierei.

 

„Trebuie să cunoști foarte bine omul din satul tău“

După cele 11 luni petrecute la Păulești, șeful secției de la Postul de poliție Tulnici a avut nevoie de oameni, iar agent principal Rareș Vlad a fost detașat acolo. Deși cele două comune sunt apropiate, situația infracțională era însă diferită, ca de la Polul Sud la Polul Nord. „Dacă la Păulești nu se întâmpla mai nimic, la Tulnici, având Obștea și fond forestier foarte mult, până la limita cu Covasna, apăreau problemele. Oamenii din Tulnici plecau dimineața, la ora 6.00, la pădure și veneau seara. Când lucrau în pădure, mai călcau și pe lângă și mai tăiau și ce era nemarcat și așa veneau reclamațiile. Seara, când veneau acasă, după o zi de muncă în pădure, care este foarte grea, mai beau câte o bere și își aduceau aminte de supărări și începea scandalul. Duminica se ținea piața, care era pe drum național și erau probleme cu mașinile parcate pe marginea drumului. Nu te plictiseai și pot să zic că perioada aceea de un an și jumătate, cât am stat la secția Tulnici, chiar am avut foarte multe de învățat. Să știți că toate problemele de acolo sunt puțini diferite față de ceea ce se întâmplă la câmpie. A fost o provocare pentru mine, când de la Tulnici am plecat la Țifești, unde am stat un an și aproximativ 10 luni. La Țifești nu exista fond forestier, în schimb era zona viticolă, unde veneau zilieri din toate colțurile țării. Cred că aveam la Țifești cam 1000 de zilieri. Să adaugi 1000 de necunoscuți, la o populație de 5000, nu era chiar simplu pentru noi, polițiștii. Ca polițist, trebuie să cunoști foarte bine omul din satul tău, să te apleci către problemele lui. Colegii pe care i-am găsit acolo cunoșteau foarte bine populația și m-au ajutat și pe mine să o cunosc cât am stat acolo”, spune șeful Postului de Poliție Garoafa.

 

„Nu mi se potrivește deloc munca de polițist la oraș“

În iunie-iulie 2016, agent principal Rareș Vlad a fost delegat să lucreze la Ordine și Siguranță Publică, la Poliția Orașului Mărășești, pentru că efectiv cei de acolo nu aveau oameni, iar situația infracțională îi depășea.  „Am stat două luni acolo, la serviciul de patrulare, dar acolo mi-am dat seama că nu mi se potrivește deloc munca de polițist la oraș. Am văzut o diferență între omul din mediul rural și omul din mediul urban. Cred că toți polițiștii au satisfacția de a ajuta. Când îți intră un om în postul de poliție, îți spune problema, iei la cunoștință de ea și faci tot posibilul să i-o rezolvi și de cele mai multe ori se rezolvă. Se vede o satisfacție aparte pe chipul omului, când știi că l-ai ajutat să-și rezolve problemele. La un post de poliție, principala muncă este cea de proximitate, adică să te apropii de cetățean. Dacă nu te-ai apropiat de cetățean, nu poți să rezolvi problemele comunității”, este de părere agent principal Rareș Vlad.

După Mărășești, polițistul s-a reîntors la Țifești, unde a rămas vreme de aproximativ două luni, după care a fost detașat la aparatul Secției Panciu.  „Îmi amintesc că la o lună după asta, în timp ce eram la Grupa Operativă, în jurul orei 17.00, la Postul de Poliție Movilița s-a prezentat un tată, cu fiica lui minoră de 14-15 ani, după ce aceasta fusese victima unui viol. În momentul acela efectiv s-a făcut front comun cu postul de poliție Movilița, cu băieții de la Judiciar, de la Panciu, și în 2-3 ore autorul era identificat și reținut. În prezent, este la Penitenciarul Mândrești. Era recidivist și fusese eliberat din Penitenciar în urmă cu 2-3 luni, tot pentru fapte de genul respectiv”, își aduce aminte polițistul.

 

Prejudiciu imens, recuperat

La Panciu a lucrat timp de doi ani, unde a avut ca linie de muncă Rutiera și Silvicul. „După fapta cu violul, la Soveja, dintr-o pepinieră de brazi au fost tăiați și sustrași aproximativ 255 de pomi de Crăciun. Niște indivizi au încărcat marfa și au plecat cu ea la Brăila. Din fericire, șeful de post văzuse noaptea pe geam mașina cu care au transportat brăduții și și-a adus aminte că în urmă cu câțiva ani, respectiva mașină fusese sancționată în aceeași perioadă pentru transport de brăduți fără documente. După două zile, eu și cu șeful de post, îmbrăcați în civil, am plecat la Brăila. Acolo am avut sprijinul unui ofițer de la Poliția Municipiului și a trebuit să verificăm 5-6 locații, unde am putea face percheziții să vedem dacă găsim autorii. Ultima locație pe care am verificat-o a fost punctul de lucru al persoanei suspecte. Zona era în așa fel încât nu vedeam în curte. Când să plecăm, am văzut pe poartă un anunț de vânzare și un număr de telefon. Am luat numărul și am sunat, m-am dat drept un posibil cumpărător, care vrea să vadă locația. Proprietarul era la București și ne-a indicat să luăm cheile de la o vecină. Am intrat în casă și când am ajuns în ultima cameră am văzut toți cei 250 de brăduți. Au fost scoase mandatele de percheziție, între timp am aflat și cine i-a tăiat. Au fost făcute 4-5 percheziții la Soveja, 2 la Brăila, cu două grupe de mascați. 255 de brăduți de Crăciun au valorat în perioada aia aproximativ două miliarde (200 mii lei-n.r.)”, spune șeful de post.

 

„Nu mă văd ca fiind un șef rău“

La Garoafa lucrează din septembrie 2018 alături de agent principal Dumitru Enache, cu o vechime la post de 19 ani, agent principal Dragoș Ciubotaru, cu o vechime la post de 3 ani, și de agent șef principal Popa Daniel. „Am mare încredere în colegii mei. Consider că facem față tuturor provocărilor, pe care le avem zilnic. Comuna are o întindere mare și este destul de dificil, pentru că avem foarte multe intrări și ieșiri din localitate. Din ce am observat, avem probleme legate de mica violență, asta însemnând certurile între vecini, ba pe hotar, ba cauzate de consumul de alcool. Știți vorba aia: în fiecare localitate este câte o oaie neagră. În ultima perioadă ne-am mai confruntat cu furturile de animale. Avem deja câteva indicii și sperăm să identificăm persoanele care au săvârșit infracțiunile. De când am venit eu, am avut două astfel de cazuri. Am încercat pe cât posibil să informăm, să antivictimizăm populația. Am observat că este un colectiv unit la secția 1 Golești, toți colegii de la posturi sunt foarte uniți, iar aparatul secției chiar ne sprijină. Suntem și tineri cam toți, 70% din personal are până în 35 de ani și am observat că toți sunt dornici să muncească și să învețe. Nu există diferențe între noi și asta mă face să muncesc cu plăcere. Nu mă văd ca fiind un șef rău și nici nu am de gând să fiu. Atât timp cât muncim toți la fel”, este de părere agent principal Rareș Vlad.

 

„Dacă vrei să fii polițist, trebuie să fii făcut pentru asta “

În urmă cu aproximativ un an, agent principal Rareș Vlad a luat parte la o urmărire ca în filme, în care șeful de post de la Răcoasa a fost nevoit să facă uz de armamentul din dotare. „Eram la Câmpuri, la un bâlci care se organiza acolo, iar un banal apel de 112 s-a transformat într-o întreagă aventură. În timpul unei urmăriri, a unui conducător auto, care a refuzat să oprească la semnalele noastre, în timp ce eu conduceam, colegul meu, care era în dreapta, șeful de post de la Răcoasa, a folosit arma. A fost o speță ca în filme, pentru că nici după ce colegul meu a tras cu arma, șoferul nu a oprit și s-a răsturnat cu mașina într-un șanț. S-a opus, a încercat să ne lovească, dar nu a reușit, pentru că l-am încătușat… ne-a amenințat în fel și chip. Dacă vrei să fii polițist, trebuie să fii făcut pentru asta, pentru că există multe riscuri. Trebuie să-ți aperi pielea, dar trebuie să o faci de așa manieră, încât să nu fie folosită totuși forța”, rememorează acele vremuri polițistul.

 

„Făcându-l pe om să aibă încredere în tine, îl poți dezarma“

Agent principal Rareș Vlad este de părere că apropierea de oameni și discuțiile cu aceștia poate preveni multe situații neplăcute. „Îmi amintesc că am avut un caz la Vizantea, noaptea. Fusese o tentativă de ultraj, iar în momentul când am fost să-l luăm pe respectivul de acolo, se baricadase în casă, a pus mâna pe topor și nu voia să vorbească cu colegii de la Vizantea. Efectiv m-am așezat pe scări și am stat de vorbă cu el. Ar fi putut să mă lovească prin ușă și să-mi dea direct în cap, dar l-am convins în zece minute să iasă din casă și a ieșit efectiv cu mâinile în buzunar și s-a supus cerințelor noastre. Făcându-l pe om să aibă încredere în tine, îl poți dezarma. Nu e nici un secret, ci totul ține de flerul de moment! Când apare polițistul, există două variante: ori omul își dă seama că a greșit, ori se poate manifesta agresiv. Nu am aplicat niciodată forța asupra unei persoane care a cooperat. Totul ține și de simțuri, dacă simți că situația poate degenera, clar trebuie să ai grijă de siguranța ta. Îmi amintesc de un apel prin 112 care ne solicita la un scandal în familie la Țifești. Am mers acolo, am stat de vorbă cu soțul și părea în regulă, dar la un moment dat, nu știu ce i s-a părut, că a fugit în grădină, să se spânzure. Era noapte și a trebuit să-l caut, ca să nu se spânzure. Am fugit prin grădina lui și când a vrut să sară un gard, l-am ajuns din urmă. El mai avusese o tentativă de suicid în trecut și fusese salvat de șeful de post de la Țifești. În meseria asta găsești toate tipurile de probleme. În urmă cu o săptămână-două am emis și un ordin de protecție și considerăm că este un lucru foarte benefic. Este vorba despre un bărbat care obișnuiește să consume alcool, pe care-l aveam în atenția noastră. Soția a venit la post, ne-a povestit ce s-a întâmplat, am ascultat-o și am decis să demarăm procedura emiterii ordinului de protecție“, a declarat omul legii.

Tânărul polițist își dorește să rămână la Garoafa. Se bucură că a găsit acolo un colectiv unit și că lucrează aproape de familie. „Având în vedere profilul localității, faptul că este aproape de oraș și faptul că am un colectiv bun, chiar mă văd rămânând aici. Contează foarte mult faptul că lucrez cu plăcere. Sper, ca împreună cu colegii, să reușim să ne punem amprenta într-un mod pozitiv asupra comunității”, a concluzionat agent principal Rareș Vlad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?