Orgoliul și anturajul ruinează vieți; două povești despre două vieți

0
3313

Voi scrie poveștile unor persoane care au conștientizat ce înseamnă să ai  orgoliul nemăsurat și anturajul nepotrivit, trecând prin situații ce le-au schimbat viața. În rău! Vreau ca voi, cei care citiți acest articol, să vă gândiți la situațiile în care ați fost orgolioși sau în care anturajul v-a împins să faceți ceva greșit. Oare s-a meritat? Ați avut ceva de câștigat din asta? Finalul a fost unul fericit? Ce motiv v-a determinat să îi ascultați pe cei din jur, în locul propriei rațiuni?

Orgoliul, conform DEX-ului, înseamnă o părere foarte bună, adesea nejustificată despre sine însuși, îngâmfare, vanitate, trufie. Conform oamenilor de rând, înseamnă încăpățânare. „Ești căpoasă!“, așa îmi spunea bunica mea atunci când făceam ce vroiam fără să țin cont de adevăr sau realitate. Orgoliul te face să vezi diferit de ceilalți. Te face să vezi în felul tău. Și cu cât ești mai orgolios, cu atât te îndepărtezi mai tare de cei dragi, de realitate, de adevăr. Dar ce este până la urmă orgoliul? Un sentiment? O stare sufletească? Un gând? O idee? Este lipsa iubirii, a iertării și a bunătății! Este plusul încrederii de sine și mândrie peste limita admisă! Înseamnă că totul trebuie să fie ca tine pentru că așa vrei tu! Punct!

Orgoliul distruge relații de iubire și de prietenie. Ucide prin vorbe sau ucide prin tăcere. „Mi-am pierdut iubita din cauza orgoliului. Am greșit față de ea, dar orgoliul nu mă lăsa să-i spun că-mi pare rău și că vreau să-i cer iertare. Mi se părea că apoi o să mă șantajeze dacă las capul plecat. Nu vroiam ca din bărbatul ăla dur să devin mielușel. Eram conștient că o voi pierde, dar tot speram că va lăsa de la ea și mă va ierta fără ca eu să fac ceva în privința asta. Vedeam cum ne distanțăm, dar așteptam să uite ce se întâmplase și să o luăm de la început. Vedeam și totuși parcă o voce răsuna mereu în minte și spunea: «Nu fi fraier, nu te duce la ea! Apoi o să se învețe așa și va avea pretenții mereu. Las-o să plece! Asta înseamnă că nu te iubește! Că dacă te iubea, te-ar fi iertat». Și a plecat! Și acum e fericită, iar eu nu“, mi-a povestit Radu, un tânăr de 30 de ani.

Când a dispărut orgoliul lui Radu? În același timp cu pierderea suferită. Orgoliul dispare în timp ce alte sentimente apar în mintea și în inima ta. Parcă e un fum dens ce te învăluie, te amețește, te face să nu vezi bine, să nu vezi clar și odată cu trecerea lui rămâi singur, rămâi debusolat, rămâi cu lacrimi în ochi. Cred cu tărie că orgoliul este o caracteristică a oamenilor slabi. A celor care nu știu să ierte, nu știu să iubească, nu știu să respecte. A celor care nu înțeleg și a celor care se cred atotștiutori. De cele mai multe ori, oamenii orgolioși rămân singuri. Ăsta este „câștigul“ orgoliului. Pierdere, singurătate, ceea ce în timp devin frustrări… în timp devin răni… pe inimă.

 

„Spune-mi cu cine umbli ca să știu cine ești“

O altă problemă ce distruge tot ce e frumos și bun este anturajul. Mă folosesc de faptul că acest articol poate fi citit și de persoane necunoscute mie, prin a vă îndemna să nu vă lăsați influențați de anturaj în nicio situație. Fiți stăpâni pe voi și pe faptele voastre. De la mic la mare.

Când eram mică, ai mei m-au ținut într-un glob de cristal, protejându-mă de anturaje. Și a fost bine. Acum, voi face și eu același lucru cu copilul meu. Anturajul te forțează în anumite situații să faci fapte ce nu te caracterizează. Ajungi să le faci pentru simplul fapt că vor alții și iar tu nu vrei să fii diferit. Care dintre cei fumători v-ați aprins singuri prima țigară, departe de gașca de la momentul respectiv? Care dintre cei care se droghează și-au făcut primul joint în mașină, departe de „prieteni“? Care dintre cei care și-au înșelat soția au făcut-o pentru că așa e „la modă“ în gașca lui? Oare câte accidente rutiere s-au întâmplat pentru că prietenii din mașină îndemnau șoferul să meargă mai tare? Câte permise au fost luate pentru că șoferii au urcat la volan beți la îndemnul „prietenilor“, spunându-le că nu-i oprește nimeni la ora asta.

Cu orgoliul mai e cum mai e… dar cu anturajul e jale! Transformă oamenii. Ucide vieți. Am făcut referire la „un anturaj prost“ după cum se spune. Nu cred în anturaje bune. E greu să găsești un singur prieten bun… unul care-ți vrea binele și nu te îndeamnă la prostii… dar 6 la un loc? Oh, nu… clar nu! Cei dintr-un anturaj nu sunt prieteni, ci se folosesc unul de altul până când drumurile se bifurcă. Nu ai cum să ai norocul să ai 6 prieteni buni într-un grup. Și toți să te mai și laude când faci o prostie. Nu! „Din cauza anturajului nu am absolvit liceul! Ei erau mai mari decât mine și aveau mult timp liber. Alături de ei ajunsesem să pierd zilele și nopțile cu ceva timp înainte de Bac. Atunci nu conștientizam că trebuie să mă preocupe școala. Acum da, dar e târziu. Trebuie să aștept iar vara pentru a putea da iar examenul. Din cauza lor pot spune că m-am transformat într-un alt Andrei. Nu mai eram eu. Acum îmi dau seama cât de mult m-au schimbat. Nu făceam nimic bun lângă ei. Fumam, beam, vorbeam urât, băgam toți banii la pariuri sportive, ajunsesem să fiu o marionetă. Făceam ce vroiau ei. La început am crezut că în sfârșit mi-am găsit 6 prieteni buni care mă înțeleg, mă susțin, lângă care mă simt bine. Dar se pare că nu a fost așa. A fost o amăgire din care am avut de pierdut. Dar și de învățat! Acum știu ce trebuie să fac și ce să nu mai fac! Ca un sfat: evitați grupurile de cel mult două persoane! Una din ele sigur vă îndeamnă să faceți ceva greșit! Și dacă cineva spune că nu ești obligat să o faci, ci o faci până la urmă pentru că vrei tu, nu e așa! Omul ăla nu știe ce înseamnă și nu a avut niciodată un anturaj!“, a relatat Andrei.

Prin urmare, alegeți-vă cu atenție prietenii, fiți cerebrali și păstrați un bun echilibru atât pe plan social cât și afectiv!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here