Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Boovie Festival: peste o mie de concurenți, din 24 de județe ale țării și Republica Moldova

1.050 de elevi, coordonați de 125 de profesori, vor realiza filmulețe după ce vor citi o serie de romane recomandate de echipa concursului de book-trailere Boovie Festival. Vineri, echipa proiectului a tras la sorți romanele care trebuie citite și ecranizate de fiecare echipă înscrisă în concurs. Sunt 11 echipe din 76 de unități de învățământ, din 24 de județe ale țării, dar și din Republica Moldova. Concursul a avut trecere la elevi din Cluj, Brașov, Brăila, Galați, Buzău și Republica Moldova.

Profesoara Carmen Ion, cea care a inițiat acest proiect inedit a extras pentru fiecare carte propusă membrii echipelor, care să le și citească. Echipele înscrise în concurs vor avea de citit după care vor realiza filmulețe după romane cu scriitori în limba română, ca o noutate pentru această ediție. Este modul organizatorilor de a sărbători și Centenarul Marii Uniri de la 1918. Astfel, elevii concurenți la Boovie Festival vor citi 10 romane dedicate vârstei lor. Sunt cărți dedicate elevilor de gimnaziu și celor de liceu, separat. Vor putea fi citite ”Vara în care mama a avut ochii verzi” a scriitoarei de peste Prut Tatiana Țibuleac, ”Nuntă în cer” a lui Mircea Eliade, ”Fata din Nazaret” a lui Petru Popescu, ”Fetița care se juca de-a Dumnezeu” a lui Dan Lungu, ”Zaira” de Cătălin Dorian Florescu, ”27 de pași” de Tibi Ușeriu, cartea ”Tropice Tâmpe” a lui Florin Bican, ”Bezna” a lui Flavius Ardelean, ”Kinderland“ a scriitoarei Liliana Corobca, ”Istoria lui Răzvan” scrisă de Horia Corcheș. ”Deschidem în mod emoționant, am putea spune, acest concurs, care a ajuns la niște dimensiuni absolut uluitoare. Vă mulțumim tuturor pentru extraordinara deschidere și pentru faptul că v-ați înscris atât de mulți, din atât de multe județe. Suntem copleșiți și vă garantăm că o să ne dăm toată silința ca acest festival să iasă minunat”, a spus Carmen Ion, la extragerea echipelor de concurs și a romanelor ce trebuie citite, extragere care a avut loc la Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu din Focșani.

Precizăm faptul că acest concurs este dedicat elevilor de liceu și mai nou și de gimnaziu și reprezintă o provocare pentru toți aceștia. Ei trebuie să realizeze trailere după cărți noi, care nu au mai fost ecranizate, și care vorbesc sincer și profund despre problemele adolescenților din toată lumea. Noutatea pentru anul școlar 2018-2019 este faptul că și elevii de gimnaziu, de la clasele a VII-a și a VIII-a, au putut să se înscrie, iar romanele „ecranizate“ sunt doar ale scriitorilor de limbă română. O altă noutate este faptul că a fost introdusă și o nouă secțiune Boovie+, care va cuprinde lucrări non literare, dar care sunt legate de viață și de programa studiată la școală.

Trebuie spus că abilitățile și competențele care sunt necesare pentru alcătuirea unei echipe de book-trailer sunt diferite față de cele pe care le văd profesorii la clasă. Este nevoie de cititori foarte buni, de elevi cu competențe artistice și tehnice, cu viziune, cu capacitate de a juca, de a se integra în echipă, de a negocia rolul și propriile idei în cadrul unei echipe, cu viziune regizorală, cu simț muzical, pentru că este important și ce muzică asociază ei cu treilerele. De asemenea, competențele tehnice sunt foarte importante, pentru că trebuie să lucreze cu programe destul de complicate, care sunt o provocare pentru ei.

Aflat la a IV-a ediție, concursul este unul care a stârnit interes la nivel național și chiar dacă are participare națională, trebuie să parcurgă niște etape pentru a fi declarat național. Conform regulilor Ministerului Educației Naționale, acest concurs trebuie să urmeze niște etape, prima oară să fie local, apoi județean, regional și ulterior național. Pentru a fi regional, trebuie să aibă participare din cel puțin opt județe, ceea ce se va întâmpla în acest an școlar.

Reamintim că echipa Blanck a Liceului Teoretic Ioan Slavici din Panciu a câștigat cea de a treia ediție a Concursului de book-trailere Boovie. Premiul cel mare a venit la pachet cu prezentarea filmului la TIFF – Transilvania International Film Festival.

Trebuie spus că ideea ingenioasă a profesoarei Carmen Ion a făcut ca multe licee din țară să își exprime opțiunea pentru a participa la acest concurs de creativitate, care împletește plăcerea lecturii cu imaginația și creativitatea tinerilor liceeni, având ca scop stârnirea interesului și altor elevi să citească romanele propuse. Romanele sunt unele dedicate vârstei lor și imaginează stări, trăiri și probleme cu care tinerii se confruntă. Elevii care au concurat la edițiile precedente ale festivalului au recunoscut că provocarea a fost mare, romanele au fost incitante, iar faptul că le erau cumva dedicate i-a făcut să transpună mai ușor mesajul cărților citite.

Regulamentul concursului, pe https://www.facebook.com/booviefestival/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?