VIDEO: Școala de Șoferi Melinteanu propune introducerea orelor de educație rutieră în școli

0
1651

Școala de Șoferi Melinteanu a organizat, ieri, o dezbatere cu tema „Oportunitatea introducerii cursurilor de educație rutieră în școli“. Întâlnirea a vizat oportunitatea introducerii unor lecții de educație rutieră la unitățile de învățământ din municipiu, care ar putea fi organizate în cadrul Săptămânii Altfel. La întâlnire au participat reprezentanți ai Consiliului Județean al elevilor Vrancea, Consiliului Local al tinerilor Focșani, inspectorul școlar Mihaela Simion, șeful Biroului rutier al Poliției Municipiului Focșani, comisarul șef Daniel Fătu și gazda evenimentului, directorului școlii de șoferi, Iulian Melinteanu.

În prezentarea dezbaterii, reprezentantul Școlii de Șoferi a subliniat că educația rutieră este deosebit de necesară copiilor și tinerilor întrucât în ultimii ani s-au înmulțit accidentele rutiere în care sunt implicați minori, pe fondul creșterii numărului de autoturisme din localități și a infrastructurii rutiere deficitare. De aceea, Iulian Melinteanu a propus introducerea unor cursuri de educație rutieră în școli și licee, în special pentru elevii din clasele de liceu terminale, a XI-a și a XII-a, mulți dintre aceștia urmând să fie șoferi. Conștientizarea respectării regulilor rutiere și respectarea celorlalți participanți la trafic sunt valori care pot face diferența între viață și moarte și pot contribui la diminuarea numărului de accidente în care sunt implicați copii și tineri. Fiind șofer, predând, am observat probleme în ceea ce privește circulația pietonilor. În special în rândul tinerilor observăm probleme în ceea ce privește mersul pe stradă. Doresc să facem un dialog în care să vedem cum am putea soluționa, pune pe picioare un proiect de predare a legislației rutiere în școli, a spus directorul școlii de șoferi, Iulian Melinteanu.

Inițiativa a fost apreciată de tinerii prezenți la întâlnire, care au subliniat că ar fi un program opțional mult mai bun pentru clasele V – VI. Cred că ar fi interesant cum să facem ca aceste opționale să fie interactive. Să nu simtă elevul că doar i se aruncă niște noțiuni pe tablă sau primește niște fișe și să nu simtă apropierea față de utilitatea informațiilor pe care le primește, a subliniat Andreea Păun, președintele Consiliului Județean al Elevilor Vrancea.

Reprezentantul Inspectorului Școlar a felicitat Școala de Șoferi pentru inițiativa organizării unor cursuri de educație rutieră. Asemenea întâlniri legate de siguranța rutieră au loc în unitățile de învățământ încă de la nivelul grădiniței, este organizată Școala Siguranței Tedi. Activitățile de siguranță rutieră se desfășoară încă de la clasele mici, de la grădiniță. Inspectoratul Școlar are toată deschiderea pentru astfel de activități, proiecte, campanii și aveți toată susținerea noastră, chiar vă felicităm pentru acest demers. Rămâne să punem bazele și să stabilim detaliile, a spus inspectorul școlar Mihaela Simion.

Șeful Biroului rutier al Poliției Municipiului Focșani, comisarul șef Daniel Fătu, a adăugat că la nivelul liceelor ar putea fi organizate întâlniri în care să fie prezentate materiale de educație rutieră. Șeful de Rutier a subliniat că educația rutieră trebuie să fie o prioritate iar la întâlniri ar trebui să participe și un psihopedagog. Ceea ce constatăm noi în ultimii ani este, să spunem, o inconștiență a copiilor, a tinerilor, atunci când se află pe drumul public. Cea mai urâtă imagine este a unui tânăr sau a unui grup de tineri care traversează fără să se uite în stânga și în dreapta. Este un risc enorm la care vă supuneți. Mă uit în stânga și în dreapta, chiar aștept să treacă o coloană de mașini în loc să mă arunc pe trecerea de pietoni pentru a-mi recupera întârzierea la orele de curs, a spus Daniel Fătu, precizând că „educația rutieră se face în primul rând acasă, în familie, cu părinții”.

„Conștientizarea respectării regulilor rutiere și respectarea celorlalți participanți la trafic sunt valori care pot face diferența între viață și moarte și pot contribui la diminuarea numărului de accidente în care sunt implicați copii și tineri, a fost concluzia întâlnirii găzduită de Școala de Șoferi Melinteanu”, se arată într-un comunicat de presă al școlii de șoferi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here