A fost identificat „creierul“ înșelătoriei comise de Crăciun, prin metoda accidentul; el se află deja în penitenciar

0
1234

Polițiştii focşăneni l-au identificat pe bărbatul care a băgat spaima într-un bătrân din Focşani, spunându-i acestuia că fiul său a fost implicat într-un accident cu victimă şi că pentru a scăpa basma curată are nevoie de o sumă mare de bani. Înșelăciunea a fost comisă de Crăciun, iar la momentul respectiv doi soți din Străoane au fost arestaţi, ei fiind cei care au ridicat o parte din bani de la victimă.

Din verificări a rezultat că cel care l-a apelat pe bătrân şi i-a cerut bani, folosind metoda de înşelăciune “Accidentul”, este un bărbat aflat în prezent după gratii. Acesta se află în executarea unei pedepse cu închisoarea în Penitenciarul Iaşi, fiind condamnat pentru acelaşi gen de fapte. După ce i s-a aflat identitatea şi i s-a stabilit activitatea infracţională, procurorii au cerut arestarea lui în lipsă. Dosarul, ce are ca obiect “luarea măsurii arestării preventive”, a fost luat în discuţie ieri, la Judecătoria Focşani, dar magistraţii nu au luat încă o decizie, următorul termen fiind stabilit pentru 31 ianuarie.

 

Soţii arestaţi în dosar, în arest la domiciliu

În acelaşi dosar, alte două persoane, soţ şi soție, din comuna Străoane, au primit în prima zi de Crăciun, a anului trecut, mandate de arestare preventivă. Măsura le-a fost verificată la jumătatea acestei luni şi a fost menţinută, motiv pentru care ei au făut contestaţie. De asemenea, ei au cerut şi înlocuirea măsurii arestului, dar şi această cerere l-a fost respinsă. Soţii au făcut contestaţii în ambele cazuri, iar dosarele lor au ajuns la Tribunalul Vrancea, fiind luate în discuţie chiar ieri.

Instanţa superioară a dispus înlocuirea măsurilor arestului preventiv  cu cea a arestului la domiciliu.  “Admite contestaţiile declarate de contestatorii inculpaţi S(…) I(…) L(…) şi S(…) R(…), împotriva Încheierilor pronunţate de judecătorul de drepturi si libertăţi din cadrul Judecătoriei Focşani la data de 17.01.2019, în dosarele nr. 482/231/2019 şi nr. 576/231/2019. Desfiinţează în totalitate încheierile contestate şi rejudecând pe fond: Respinge, ca nefondată propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani privind prelungirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor (…). Admite cererile de înlocuire a măsurii arestării preventive formulate de inculpaţii S(…) I(…) L(…) şi S(…) R(…) (…) înlocuieşte măsura arestării preventive a inculpaţilor cu măsura preventivă a arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile, cu începere de la data de 28.01.2019. (…) măsura arestului la domiciliu constă în obligaţia inculpaţilor de a nu părăsi imobilul din comuna Străoane, sat Muncelu, judeţul Vrancea, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza (…)”, se arată în hotărârea instanţei.

Magistraţii i-au obligat pe cei doi să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, după caz, ori de câte ori sunt chemaţi; să nu comunice, direct sau indirect, pe nicio cale cu coinculpatul N. T. şi nici cu părţile vătămate sau cu martorii din dosar.

 

Prinşi când victima le dădea banii

Dosarul în care sunt cercetaţi cei doi este instrumentat de poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Focşani sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Focşani. O persoană, respectiv bărbatul aflat în Penitenciarul Iași, i-a cerut victimei suma de 40.000 lei, pe motiv că fiul său ar fi fost implicat într-un accident rutier soldat cu decesul unei persoane. Iniţial, bătrânul a înmânat celor doi soţi 10.000 lei, urmând ca restul sumei să fie dată ulterior.

Între timp, focșăneanul şi-a dat seama că a fost înşelat şi a sesizat poliţia. În momentul în care victima urma să înmâneze bărbatului arestat şi plasat acum în arest la domiciliu o altă parte din bani, au intervenit şi poliţiştii. În ceea ce o priveşte pe femeie, se pare că ea a fost cea care şi-a transportat soţul cu maşina pentru ca acesta să intre în posesia banilor de la victimă. Soţii sunt cercetaţi pentru complicitate la înşelăciune.

“La data de 24 decembrie, în jurul orei 13.40, polițiștii focșăneni au fost sesizați direct de către un bărbat, în vârstă de 77 de ani, cu privire la faptul că a fost victima infracțiunii de înșelăciune, fiind contacat de o persoană de sex masculin, care ar fi pretins suma de 40.000 de lei, întrucât fiul său ar fi fost implicat într-un accident rutier. Din cercetări, polițiștii au stabilit faptul că persoane necunoscute l-au indus în eroare, folosindu-se de calități mincinoase (procuror, medic) și, sub pretextul că fiul său ar fi provocat un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, i-ar fi solicitat suma de 40.000 lei precum și șase cartele telefonice, pentru a nu suporta rigorile legii. Persoana vătămată a înmânat suma de 10.000 lei și a stabilit cu bănuitul să îi dea ulterior altă sumă. În cadrul activităților desfășurate, în cursul aceleiași zile, bărbatul s-a întâlnit pe raza municipiului Focșani cu cel în cauză, un bărbat de 35 de ani, pentru a-i înmâna o altă parte din bani, moment în care polițiștii au procedat la interceptarea acestuia și conducerea la sediul Poliției Municipiului Focșani. Totodată, poliţiştii au stabilit că bărbatul ar fi fost transportat la locul stabilit cu persoana vătămată de către o femeie, de 36 de ani, din comuna Străoane”, au transmis politiştii vrânceni la momentul comiterii faptei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here