GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Contractul de vânzare cumpărare – partea a XI-a

0
68

          O altă varietate a contractului de vânzare cumpărare o costituie vânzarea cu opţiune de răscumpărare. În cadrul acesteia, vânzătorul îşi rezervă dreptul de a răscumpăra bunul sau dreptul pe care l-a transmis cumpărătorului, opţiunea de răscumpărare putând fi stipulată pentru un termen de maxim 5 ani. În situația în care se stabilește un termen mai mare, acesta se reduce de drept la 5 ani.

Practic, în cazul acestui tip de vânzare, vânzatorului i se acordă dreptul să se răzgândească în privința contractului încheiat. Dacă el nu se răzgândește în termenul stabilit, respectiv în termenul de 5 ani, atunci avem de a face cu o vânzare obișnuită, cumpărătorul fiind nelimitat proprietarul bunului în cauză, în timp ce vânzătorul pierde orice posibilitate ori drept de a redeveni proprietar.

Exercitarea acestei opţiuni de răscumpărare se poate face de către vânzător doar dacă acesta restituie cumpărătorului preţul pe care l-a primit, cheltuielile pe care le-a efectuat pentru încheierea contractului de vânzare şi formalităţile de publicitate. De asemenea, dacă își exercită această opţiune, vânzatorul va restitui către cumpărător cheltuielile pe care acesta din urmă le-a facut cu ridicarea şi transportul bunului, cheltuielile necesare şi cele utile, ultimele în limita sporului de valoare.

Dacă vânzătorul dorește să exercite opţiunea de răscumpărare, îl va notifica pe cumpărător şi pe orice subdobânditor căruia dreptul de opţiune îi este opozabil şi faţă de care doreşte să îşi exercite acest drept, în termen de o lună de la data notificării, vânzătorul urmând să consemneze la dispoziţia cumpărătorului sau a terţului subdobânditor, sumele reprezentând preţul primit şi cheltuielile pentru încheierea contractului de vânzare şi realizarea formalităţilor de publicitate.
În situația în care vânzătorul se răzgândește în privința contractului încheiat, atunci acesta este obligat să respecte toate contractele de închiriere pe care  cumpărătorul le-a încheiat înainte ca vânzatorul să se răzgândească și dacă au fost supuse formalităţilor de publicitate, dar nu mai mult de 3 ani din momentul exercitării.

Pentru informații suplimentare în legatură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea.

 

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here