GALERIE FOTO: Un tort pentru o aniversare specială. Trei copii fără mamă i-au avut alături pe polițiștii vrânceni

0
2945

Cât costă o viață? Cât costă o zi din viață? Oare cât ar plăti un copil pentru a-și petrece încă o zi cu mama lui? Oare cum putem acoperi asemenea lipsă? Poate doar sperând că justiția va face dreptate.

Mama a trei copii a murit pe data de 18 noiembrie 2018, sub privirile înspăimântate ale fetiței de doar 8 anișori. Cum poate un copil să treacă peste asemenea tragedie și să se bucure în continuare de copilărie? Oare mai există copilărie? În timpul campaniei de Crăciun “Dăruiește-i copilăriei, citește-i scrisoarea!”, vă supuneam atenției cazul micuței Denisa, a cărei mamă murise, iar ea, alături de frații ei așteptau un Moș care le luase magia Crăciunului și bucuria de a mai sărbători ceva.

Cazul ne-a fost prezentat de agent șef adjunct de poliție Paula Enache, de la IPJ Vrancea, care ne-a rugat atunci să îi publicăm scrisoarea micuței și de asemenea să îi preluăm pe copii în lista Asociaței Hope and Love for Life. Scrisoarea micuței Denisa am publicat-o, însă nu am reușit să ajungem să îi cunoaștem pe cei 3 frați rămași orfani de mamă.

Mama lor, alături de Denisa, a plecat către Botoșani, pentru a lua o nepoată, ai căror părinți divorțaseră. Femeia voia s-o ia dintre străini și să o aducă la Cotești, alături de 3 copii ai ei, pentru a o crește și pe ea. Însă destinul și planurile i-au fost curmate de un accident, pe când se întorcea cu nepoata și cu Denisa la Focșani. Conducătorul unui autorism Dacia a pierdut controlul volanului, a pătruns pe contrasens și s-a izbit violent de microbuz. Impactul a fost atât de violent încât microbuzul a fost aruncat de pe carosabil direct în câmp. Din păcate, în urma impactului, mama celor 3 copii și-a pierdut viața, chiar sub privirile înspăimântate a celor două fetițe de nici 8 ani, fiica și nepoata.

Denisa își amintește perfect momentul accidentului: “Mama era întinsă pe jos, cu un ochi deschis și cu unul închis, iar adidașii i-au sărit din picioare și-a murit….”. Denisa a fost transportă la spital, alături de verișoara ei. Alături de Denisa, în spital, nu a fost nimeni. Tatăl Denisei era la muncă în Italia.

Acum, la două luni distanță, ochii Denisei se umezesc și începe să își miște buza. În urma tragicului accident, tatăl se judecă cu cei de la asigurări, iar conducătorul auto este acasă, cercetat în stare de libertate pentru ucidere din culpă, după cum declară tatăl micuților. Am stat de vorbă cu tatăl ca să aflăm cum se descurcă.

 

Reporter: Cum vă descurcați și care vă sunt veniturile?

Cazacu Constantin: Banii cu care am venit din Italia i-am folosit la înmormântare, am mai primit ajutoare de la oameni. Chiar și după ce ați publicat scrisoarea, au venit oameni la noi cu alimente, haine și cu ce a putut fiecare.

 

R: Care sunt veniturile familiei? Copiii beneficiază de pensie de urmaș de pe urma mamei?

C.C.: Da, am primit o pensie de 110 lei, pentru toți. Ana Maria 37 lei, Denisa 37 lei și Andrei 36 lei; mai au alocațiile și mai muncesc eu cu ziua. Nu pot să îi las nici singuri, să fac naveta în altă parte.

 

R: Doar 110 lei?! Cum ați putea crește 3 copii cu 110 lei?

C.C.: Nu știu, așa au socotit cei de la județ, noi îi primim. Andrei face naveta la Focșani, zilnic el plătește 6 lei. Pentru cei ca noi, fiecare leu contează.

 

L-am întrebat pe Andrei de ce nu vrea să stea la internat și mi-a răspuns: Este obositor să fac naveta zilnic, mă trezesc în fiecare dimineață la 5, joc și fotbal la CSM. Dar mai bine vin acasă, la internat “mă stric”. M-aș apuca de băutură, de țigări, de droguri…

Ar fi mare necaz pentru tatăl lui, îi este foarte greu și fără alte probleme.

Acum 20 de ani, a venit din Botoșani în Vrancea, a luat-o de la zero alături de soția lui. Au cumpărat un petic de pământ, au făcut o căsuță și au muncit cinstit pentru gospodăria lor și pentru a-și creste cei 3 copii. Acum însă, nea Cazacu trebuie să o ia iar de la zero și să își ducă prin viață copiii.

Povestea lor i-a impresionat și pe cei de la IPJ Vrancea, care știind că urmează ziua fetiței mijlocii, s-au „înarmat” cu cadouri, tort, șampanie și lumânări pentru a-i face o supriză adolescentei Ana Maria. Și-au reușit! Au umplut casa de daruri, bucurie și speranță!

Am participat și noi, cei de la Monitorul de Vrancea și Asociația Hope And Live for Life. Invitația a venit din partea doamnei Paula Enache. Nu puteam să rămânem indiferenți cunoscând povestea micuților, astfel că am răspuns pozitiv și ne-am încărcat mașinile cu daruri pentru a aduce o brumă de bucurie în micuța căsuța de pe Valea Coteștiului. Ana Maria a împlinit vineri, 25 ianuarie, 14 ani, o vârstă care o va împinge în adolescență singură, fără mamă. Erau alături de tatăl lor, într-o camera micuță, o casă modestă, dar acoperiți de dragoste și cumva compleșiți de emoții. Aveau și de ce, nu știu la aniversarea câtor persoane participă atâția polițiști. (A nu se înțelege că îmi doresc polițiști la ziua mea, sincer ultimul lucru pe care mi l-aș dori de ziua mea, ar fi un infarct; pentru că asta ar urma de m-aș trezi cu poliția la ușă, și cu 7 :))

De tort, hăinuțe, alimente și jucării s-au ocupat reprezentanții IPJ Vrancea, comisar șef Monica Manolache, comisar șef Mirela Chiriac, subinspector Luminița Lazăr, agent șef adjunct Paula Enache, agent șef Ștefan Blendea, agent principal Cornel Donciu, agent Ionuț Saulea.

Alături de noi au mai fost Florentina Ciobotaru cu haine pentru Ana Maria, Oana Bogoi, cu alimente și haine, Aneta Feldman, haine.

Surprinși am fost și noi, când am fost serviți cu prăjitură de casă, făcută chiar de Andrei.

 

Iată comunicatul de presă al IPJ Vrancea, care a urmat acestei „incursiuni”:

„ANIVERSARE ALĂTURI DE POLIŢIŞTI

Polițiștii vrânceni au pregătit (vineri) mai multe surprize unei tinere, la împlinirea frumoasei vârste de 14 ani. Pe cei trei frați i-am cunoscut în luna decembrie când Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea a derulat campania ”Dăruim bucurie”. În pragul sărbătorilor de iarnă, polițiștii vrânceni au ajuns la peste 100 de copii din familii defavorizate, ”răsplată” fiindu-le emoțiile, bucuria şi entuziasmul celor mici dar mai ales manifestarea dorinţei unora dintre copiii vizitați de a deveni poliţişti pe viitor. Astfel, am aflat o poveste sfâșietoare, mama a  trei copii a decedat în cursul lunii noiembrie 2018 în urma unui accident rutier, care a avut loc  pe raza județului Botoșani. Am promis atunci copiilor că vom reveni oricând vom putea iar (vineri), când una dintre fetițe a împlinit 14 ani, am încercat să aducem un zâmbet pe chipul ei.

Prin contribuția benevolă a polițiștilor, copiii au primit în dar haine, alimente, jucării și bineînțeles, tortul aniversar. Polițiștii i-au cântat sărbătoritei ”La mulți ani!” și  au plecat în suflete cu cele mai frumoase zâmbete și căldura celor mai puternice îmbrățișări. Conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vrancea îi urează succes la învăţătură şi îi transmite un călduros ,,La mulţi ani” !”.

Ei au nevoie în continuare de noi, deși terenul unde este construită casa este cumpărat de nea Cazacu de la un sătean, nu are încă acte de proprietate. Vom încerca începând de săptămâna viitoare să demarăm procedura, iar domnul Cazacu și cei 3 copii să aibă acte de proprietate. Vom încerca să rezolvăm cumva cu abonamentul de transport pentru Andrei și le vom rămâne alături pentru a urmări îndeaproape procesul. Sperăm ca cei de la asigurări să fie conștienți că nici o sumă  de bani nu le va mai aduce mama înapoi, însă măcar le va mai acoperi din lipsurile materiale, dat fiind și faptul că tatăl, care muncea de câțiva ani în Italia, a fost nevoit să renunțe și să se întoarcă la cei 3 copii.

Pe cei patru îi găsiți în satul Goleștii de Sus, Comuna Cotești, județul Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here