Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Importanța auditului public intern, prezentată în ședința ACoR Vrancea

Adunarea Reprezentanților entităților partenere ale Acordului de cooperare privind organizarea și exercitarea funcției de audit public intern a avut loc, ieri, în sala de Ședințe a Consiliului Județean. Evenimentul a fost organizat de Asociația Comunelor din România (ACoR). ,,Evoluţia activităţii de audit intern în sectorul public a cunoscut în ultima perioadă un trend ascendent vizibil, depăşindu-se faza de implementare, în care s-au pus bazele instituţionale, trecându-se la faza de consolidare, în care auditul public intern trebuie să devină pe deplin funcţional şi să-şi aducă o contribuţie importantă la buna gestionare a fondurilor publice”, a declarat primarul comunei Cîrligele, Ștefan Moscu (Foto – sursa Facebook), președintele ACoR Vrancea.

O măsură pentru a asigura consolidarea activităţii de audit intern în entităţile publice de dimensiune redusă, unde se exercită funcţia de ordonator principal de credite, a constituit-o implementarea sistemului de cooperare a entităţilor publice locale, în vederea asigurării funcţiei de audit intern. Pe acest sistem este organizată și activitatea de audit din cadrul Compartimentului de audit public intern înființat la nivelul Filialei județene Vrancea a ACoR . Aceasta formă de organizare a auditului public intern s-a dovedit una extrem de avantajoasă, și, dacă la început a fost aplicată și recunoscută cu multă timiditate, acum, la nivelul județului Vrancea dar și la nivelul întregii țări,  a cunoscut un real succes. Astfel, în luna noiembrie 2018, la nivelul Asociației Comunelor din Romania, funcția de audit public în sistem de cooperare, era organizată într-un număr de 26 județe, cu 1289 comune și 6 orașe.La nivelul județului Vrancea, la 31 decembrie 2018, erau partenere ale Acordului de cooperare privind exercitarea funcției de audit un număr de 64 de UAT-uri dintr-un număr total de 68.

În cadrul Adunării, Dorina Săpunaru, șeful Compartimentului de audit, a prezentat ,,Raportul privind activitatea de audit public intern aferentă anului 2018, desfășurată la nivelul UAT-urilor membre ale Acordului de cooperare din cadrul Filialei Județene VRANCEA”,  raport ce va fi transmis și la Unitatea Centrală de Armonizare Pentru Auditul Public Intern. De asemenea, s-au aprobat planurile multianuale și planurile anuale, centralizate, de audit public intern pentru fiecare  entitate parteneră a Acordului, precum și aderarea la Acordul de cooperare privind organizarea și exercitarea funcției de audit public intern a UAT-urilor Țifești, Biliești și Ciorăști. În acest moment, la nivelul județului Vrancea, din cele 68 UAT-uri, au aderat la Acordul de cooperare un număr de 67 comune.

În cadrul ședinței de ieri a fost prezentat rolul și importanța auditului public intern la entitățile publice care au conștientizat importanța organizării acestuia în sistem de cooperare, care ,,reprezintă cea mai bună formă de organizare și exercitare, atât financiar, cât și de organizare a structurii de audit intern, întrucât, doar in acest mod se pot realiza eficient, eficace și economic toate obiectivele acestei activități complexe la costuri minime”. „Am satisfacția deplină a unei reuniuni care s-a derulat exact așa cum trebuie să se desfășoare o întâlnire eficientă de lucru. Pe lângă problemele prezentate de colegii primari, am avut un real schimb de bune practici. Fiecare dintre noi am înțeles că activitatea de audit aduce plus valoare entității. Mai mult, apreciez aderarea celor trei UAT-uri, care au înțeles că aplicarea prevederilor legale cu privire la activitatea de audit dar și experiența celorlalte UAT-uri  sunt condiții care conduc la atingerea obiectivelor propuse de fiecare dintre noi“,  a precizat președintele ACoR Vrancea, Ștefan Moscu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?