O altă femeie este însărcinată în urma experimentelor realizate de cercetătorul chinez He Jiankui, care pretinde că a creat primii „bebeluşi modificaţi genetic”, potrivit autorităţilor chineze, care au precizat că omul de ştiinţă va fi vizat de o anchetă a poliţiei, relatează luni AFP. He Jiankui a provocat o amplă polemică în comunitatea ştiinţifică mondială, în noiembrie 2018, anunţând naşterea a doi bebeluşi gemeni al căror ADN a fost modificat pentru a-i face rezistenţi împotriva virusului SIDA. Ulterior, el a evocat la un forum din Hong Kong „o altă sarcină potenţială” implicând o a doua femeie, potrivit Xinhua.
O anchetă desfăşurată de guvernul provinciei din Guangdong (sud) a confirmat existenţa unei alte persoane care este însărcinată. Femeia şi cei doi gemeni născuţi anterior vor fi plasaţi sub observaţie medicală, a subliniat Xinhua. Potrivit rezultatelor anchetei, He Jiankui „a produs documente false de evaluare etică”, a reunit „cu titlu privat” o echipă de cercetători din care au făcut parte şi cercetători străini şi a utilizat „o tehnologie cu o securitate şi eficienţă îndoielnice”. În total, opt cupluri s-au oferit voluntari pentru experiment, dintre care unul a abandonat pe parcurs.
Guvernul chinez a cerut suspendarea activităţilor sale ştiinţifice. Acest tip de modificare genetică realizată pe fiinţe umane este interzisă în majoritatea ţărilor, inclusiv în China. Dosarul lui He Jiankui va fi transferat organelor însărcinate cu securitatea publică, a precizat Xinhua. Cercetătorul chinez a folosit tehnica CRISPR-Cas9, sau „foarfeca genetică”, ce permite înlăturarea şi înlocuirea unor părţi indezirabile ale genomului. Această tehnică este amplu controversată, deoarece modificările realizate pot fi transmise generaţiilor viitoare şi afecta astfel întregul patrimoniu genetic.