Ediția: Sâmbătă 18 ianuarie 2025 Nr. 6795
Ediția: Sâmbătă 18 ianuarie 2025 Nr. 6795

Administratorii asociațiilor de locatari au intrat în panică după preluarea Bancpost de către Banca Transilvania

Administratorii asociațiilor de locatari au intrat în panică după preluarea Bancpost de către Banca Transilvania din cauza comisioanelor pe care trebuiau să le achite pentru plata în numerar a facturilor la energie termică emise de ENET. Până anul trecut, metoda de plată a facturilor era simplă: administratorii mergeau la bancă și virau banii în contul ENET de la Bancpost. Fără alte complicații, conturi în bancă sau comisioane suplimentare. Era o soluție simplă deoarece legislația interzice plățile mai mari de cinci mii lei, realizate cu numerar, direct la casieria societății ENET. Odată cu preluarea Bancpost de către Banca Transilvania, au apărut problemele provocate de comisioanele existente la plata cu numerar la ghișeu. Adică un comision de 0,3% pe care administratorii ar trebui să îl achite băncii dacă vor să plătească cu numerar facturile la ENET și nu au un cont în bancă.

Situația este simplă pentru asociațiile de locatari care au un cont la bancă și pot face virament bancar dar mai sunt și asociațiile vechi, înființate înainte de 1989. Deoarece legislația anterioară nu le obliga să deschidă un cont bancar, asociațiile au preferat să lucreze cu numerar. Iar deschiderea unui cont bancar în aceste zile este o misiune imposibilă din cauza documentelor solicitate. Fiind vorba de o persoană juridică, asociațiile trebuie să aducă documente pe care este greu să le mai găsească după zeci de ani, precum actul de înființare sau actele de identitate ale persoanelor din conducere. Cerințele sunt normale pentru un ONG sau societate nou înființată, dar aproape imposibil de îndeplinit și au creat probleme pentru asociațiile înființate acum 30 de ani. S-a ajuns până la situații în care adminstratorii s-au plimbat cu sume imense, de zeci de mii de lei, la bănci, pentru a găsi o soluție și a plăti facturile la ENET.

Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat, administratorul Ion Vlase ne-a spus că situația a fost reclamată de administratori de asociații din toate zonele Focșaniului. Ion Vlase a explicat că vechea legislație privind asociațiile de locatari nu le obliga să dețină cont bancar. Deși noua lege introduce această obligație, termenul pentru îndeplinirea ei este septembrie 2019. Adică o marjă de nouă luni în care asociațiile să își deschidă un cont bancar. Ori, asociațiile au nevoie acum de o soluție pentru a plăti facturile.

Au urmat discuții cu reprezentanții ENET pentru a găsi o soluție iar plata facturilor să fie simplificată. Una dintre variante era ca ENET să deschidă cont la o altă bancă, dificil de realizat din cauza tipului de cont pe care îl are producătorul de energie termică. Vechea legislație nu ne obliga să deschidem un cont bancar iar noua lege, 196 din 2018, prevede o perioadă de un an în care asociațiile să îndeplinească obligațiile, adică până în septembrie. Am discutat la ENET pentru a fi găsită o soluție iar administratorii să nu se mai plimbe cu banii pentru că nu au cum să achite facturile, ne-a spus administratorul Ion Vlase.

În cele din urmă, soluția propusă a fost ca ENET să preia asupra sa comisionul pe care ar trebui să îl achite asociațiile. Urmează ca această variantă să fie însușită de conducerea centrală a Băncii Transilvania iar administratorii să poată achita plata facturilor. Se poartă discuții cu instituția bancară pentru rezolvarea acestei probleme astfel încât societatea noastră să preia plata comisionului iar administratorii să poată face plăți, ne-au explicat reprezentanții ENET.

1 COMENTARIU

  1. BUNA ZIUA! Avand in vedere ca Asociatiile de proprietari sant asociatii nonprofit, am dori sa propunem sa fie catalogate ca si PFI. Ma refer aici la acel comision pentru beking 24 care la persoane juridice este de 20 lei, iar la PFI este de 1 leu. Va multumim!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?