Toate apartamentele, indiferent de anul de construcție a acestora, trebuie să fie dotate cu detectoare automate de gaze naturale, care acționează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere a rețelei de gaze. Proprietarii apartamentelor vechi sau care sunt contorizate individual la rețeaua de gaze naturale sunt puși la cheltuieli, potrivit ultimelor reglementări ale Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) referitoare la obligativitatea montării detectoarelor automate de gaze naturale.
Anul trecut au fost aprobate Normele tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, fiind introduse noi reguli referitoare la siguranța în alimentarea cu gaze naturale. Normele tehnice impun montarea detectoarelor automate de gaze naturale, inclusiv pe casa scării, pentru a putea fi detectate scăpările accidentale de gaze naturale. ANRE menționează expres că noile reguli se aplică inclusiv apartamentelor construite înainte de 2008. Astfel, potrivit unei informări a ANRE, în orice instalație de utilizare a gazelor naturale pusă în funcțiune înainte de anul 2008, la care geamurile, din încăperile unde sunt montate aparate de utilizare a gazelor naturale, au suferit modificări în sensul că „au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcție specială (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale care acționează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere”.
„Conform prevederilor normelor tehnice în vigoare, robineții de închidere asupra cărora acționează automat electroventilul se prevăd, după caz: a) înaintea fiecărui contor; b) pe fiecare ramificație importantă; c) pe fiecare conductă care alimentează grupuri de arzătoare montate la aparate, mese de lucru, laboratoare etc.; d) la baza fiecărei coloane; dacă plasarea robinetelor de la baza coloanelor nu se poate face în condiții de securitate și estetică corespunzătoare, se admite montarea unui singur robinet pentru un grup de coloane care alimentează maximum 24 de puncte de consum. Este interzisă montarea electroventilului care acționează automat asupra robinetului de închidere prevăzut înaintea aparatelor de utilizare a gazelor naturale (spre exemplu atunci când acesta acționează asupra robinetului de închidere a aragazului)”, arată ANRE într-o informare oficială.
Sunt prevăzute obligații inclusiv pentru apartamentele contorizare individual, care sunt traversate de conductele instalațiilor de utilizare a gazelor naturale ce alimentează exclusiv aparatele de utilizare a gazelor naturale aferente celorlalte apartamente din bloc. Astfel, pentru asigurarea condițiilor de funcționare în siguranță „se prevăd detectoare automate de gaze naturale care acționează, prin intermediul electroventilelor, asupra robineților de închidere a celor două instalații”. În toate cazurile, montarea detectoarelor automate de gaze naturale și a electroventilelor se realizează numai de către firmele autorizate de către ANRE, sub condiția încheierii unui contract de prestări servicii.
Cei de la ANRE menționează că, în cazurile în care nu sunt respectate aceste obligații, se poate ajunge la sistarea furnizării de gaze naturale. Astfel, se menționează că proprietarii apartamentelor sunt obligați să asigure exploatarea și întreținerea instalațiilor de utilizare a gazelor naturale, care constă în verificarea tehnică a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale la maximum 2 ani și revizia tehnică a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale la maximum 10 ani. Ori, în cazul în care constată că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației de utilizare, proprietarii trebuie să îndeplinească aceste condiții, adică să asigure montarea detectoarelor automate de gaze care acționează asupra electroventilului de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși. În caz contrar, operatorii economici autorizați ANRE vor înștiința operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale în prealabil efectuării oricărui demers.
„Conform art. 54 alin. (1), lit. d), pct. v din Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clienții finali, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 29/28.06.2016, operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale poate să întrerupă alimentarea cu gaze naturale a clientului final în situația în care nu sunt prezentate actele doveditoare privind efectuarea verificării sau a reviziei tehnice periodice a instalației de utilizare, în conformitate cu normele tehnice specifice aprobate de ANRE”, menționează informarea ANRE.