Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

VIDEO: Ambasada Franţei în România a lansat a doua ediţie a concursului ‘Oraşul durabil’; se adresează comunităţilor teritoriale

Ambasada Franţei în România a lansat, miercuri, a doua ediţie a concursului „Oraşul durabil” care va recompensa iniţiativele inovatoare ale comunităţilor teritoriale din domeniul dezvoltării ecologice şi durabile. „Conceptele de dezvoltare durabilă şi de oraş durabil se regăsesc astăzi în toate reflecţiile, în toate strategiile, atât la nivel european, cât şi la nivel naţional. UE şi-a structurat acţiunea strategică în domeniul mediului în cadrul programelor de acţiune comunitară, iar politica de mediu a devenit unul dintre marile obiective ale Uniunii. Atunci când ne uităm la programul preşedinţiei române a Consiliului UE vedem că în fiecare lună sunt mai multe întâlniri de experţi în domeniul mediului”, a declarat ambasadorul Franţei în România, Michele Ramis, cu prilejul lansării concursului.

Potrivit acesteia, problemele legate de mediu şi de oraş durabil constituie priorităţi pentru Franţa, mai ales după conferinţa pe tema schimbărilor climatice de la Paris din 2015. „În ceea ce priveşte România, ea s-a angajat să fixeze cadrul naţional necesar pentru a atinge cele 17 obiective de dezvoltare durabilă, arătându-şi astfel preocuparea în domeniul ecologiei, iar în cadrul preşedinţiei române a Consiliului UE există mai multe obiective de a face să progreseze perspectivele europene în domeniul dezvoltării durabile”, a spus Ramis. Ea a menţionat că în programul sezonului Franţa – România există evenimente legate de dezvoltarea durabilă.

În opinia sa, colectivităţile teritoriale au de jucat un rol esenţial în lupta pentru a atinge o dezvoltare durabilă. „Răspândirea de bune practici şi competenţe între colectivităţi locale este, din punctul nostru de vedere, un mijloc important pentru a pune în aplicare măsuri pentru o tranziţie durabilă a oraşelor, din acest motiv Ambasada Franţei a lansat în 2018 prima ediţie a concursului ‘Oraşul durabil’ (…) în acest an vom repeta această experienţă, însă dezvoltând-o şi sperând că vom avea mai mulţi participanţi, evenimentul fiind astfel înscris în sezonul Franţa-România”, a afirmat Ramis.

Ea a anunţat că anul acesta concursul se va încheia printr-o conferinţă, pe 15 mai, la Bucureşti, şi prin întâlniri de afaceri între întreprinderi franceze şi române. „Ambasada Franţei va organiza în 2019 diferite alte evenimente legate de dezvoltarea durabilă, întâlnirile europene din Transilvania în aprilie, la Cluj; reuniunile cooperării descentralizate franco-române din aprilie, ce vor avea loc la Lyon şi care se vor concentra pe problematica dezvoltării durabile, iar în acest an vom beneficia de un parteneriat cu metropola din Dijon, care a făcut mari progrese în domeniul dezvoltării durabile şi care a acceptat să ia parte la evenimentele noastre şi să-i primească pe laureaţii concursului”, a spus ambasadorul.

Alexandru Aldea, preşedinte al juriului concursului „Oraşul durabil” şi decan al Facultăţii de Inginerie în limbi străine a Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti, a precizat că această competiţie se adresează judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor. Potrivit acestuia, cei patru câştigători ai concursului vor fi premiaţi în mai, la Ambasada Franţei şi va exista şi un mare câştigător al competiţiei, care va primi ca premiu o vizită de studiu în Franţa. El a menţionat că dosarele pot fi depuse la Institutul Francez până pe 29 martie. Conform acestuia, colectivităţile pot depune unul sau mai multe dosare pe una dintre cele patru tematici selectate de organizatori: gestiunea deşeurilor, eficienţă energetică şi economia circulară, mobilitatea urbană, apa şi canalizarea, reconversia urbană şi reabilitarea patrimoniului.

Aldea a informat că o colectivitate poate depune un singur dosar pe tematică şi că proiectele nu trebuie să fie în stadiul de idee, ci realizate ori în curs de realizare. El a menţionat că se va lua în considerare intervalul 2015 – 2018. El a menţionat că din juriu fac parte reprezentanţi ai Asociaţiei Municipiilor din România, ai Asociaţiei Comunelor din România, ai Asociaţiei Administratorilor Publici din România, un reprezentant al Ministerului Mediului şi a precizat că, de asemenea, vor exista şi patru experţi tematici din mediul universitar, câte unul pentru fiecare dintre cele patru direcţii ale competiţiei.

Alexandru Aldea a amintit că prima ediţie s-a bucurat de participarea a 30 de colectivităţi şi a avut patru câştigători: judeţul Prahova, municipiile Piatra Neamţ, Alba Iulia şi oraşul Seini din Maramureş. „Din acest an începem să gestionăm integrat deşeurile la nivelul judeţului (…) Intenţionăm să continuăm proiectul care a fost premiat prin stimularea colectării selective, prin centre de aport voluntar pentru anumite categorii de deşeuri care încă nu sunt acoperite, cum ar fi deşeurile electronice, cele din construcţii (…) o altă idee pe care o avem e construirea acestei linii de valorificare a ce rezultă în acest moment din faza de tratare mecano-biologică pentru valorificare energetică, respectiv producere de energie termică sau electrică”, a declarat Andreea Năchilă, şef serviciu proiecte cu finanţare externă la CJ Prahova.

Concursul „Oraşul durabil” este organizat de Ambasada Franţei în România, în parteneriat cu Business France, Camera franceză de Comerţ şi Industrie din România (CCIFER) şi Institutul Francez.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?