VIDEO și GALERIE FOTO: REPORTAJ. Echipa de robotică de la Colegiul Unirea Focșani a trecut la următorul nivel: „Ne-am săturat să facem informatică pe foaie“

0
1817

Echipa de robotică de la Colegiul Național Unirea din Focșani se pregătește pentru a participa la cea mai mare competiție internațională de robotică -First Tech Challenge, ce va avea loc în Statele Unite ale Americii.  Pentru rezultate bune, membrii echipei se pregătesc din plin.

Pe doi dintre aceștia i-am găsit la clubul CNU, ieri, unde lucrau la robotul de prezentare de anul acesta. Andrei–Ștefan Istudor și Alexandru Chelmuș sunt pasionați de robotică și de curând s-au întors din Franța, de la un schimb de experienţă cu liceul American School of Paris. Vizita a avut loc în cadrul proiectului ”Robotica, un nou sport de echipă”, parte componentă a concursului internaţional First Tech Challenge. În Franța, uniriștii au prezentat un robot cu care vor participa, în luna februarie, la etapa regională a concursului internaţional First Tech Challenge.

Tinerii pasionați de robotică lucrează în afara orelor de curs pentru a pune în practică informațiile dobândite la orele de matematică, fizică sau informatică. Cei doi ne-au spus că robotica este o pasiune pentru ei de când erau mici și construiau tot felul de obiecte din piese lego, iar acum, elevi la profilul matematică-informatică fiind, vor să treacă de dimensiunea cunoștințelor pe foaia de hârtie și să creeze, cu ajutorul informațiilor primite la materiile de specialitate.”Fiind elevi la matematică-informatică, ne-am gândit că ne-ar plăcea să programăm ceva să miște. Ne-am săturat să tot facem numai teorie sau informatică pe foaie. Acesta este următorul nivel, plus că are utilitate, să înveți să strângi un șurub, să pui o bucșă, cine știe când ai nevoie de așa ceva? E o activitate practică, mai ales pe elemente de cablare”,spun băieții.

Și mentorul lor, profesorul Adrian Colin, spune că tocmai faptul că dau aplicabilitate cunoștințelor primite de la diverse discipline face ca robotica să fie foarte atractivă pentru elevi. ”Ceea ce ei învață la fizică, matematică, informatică transpun fizic în aceste ore de robotică, unde toată teoria o văd funcționând efectiv. Văd cum funcționează forțele într-o pârghie, calcule matematice pe care robotul va trebui să le facă, plus programarea robotului. Echipa de la Unirea care participă la acest concurs este mai mult decât o echipă care construiește un robot și îl face să funcționeze. Este o echipă care funcționează precum o societate comercială. Ei sunt mici antreprenori. Pentru că pe lângă partea aceasta, de a construi un robot, ei trebuie să se și documenteze, ceea ce fac. Au o parte de buget, în care trebuie să planifice cheltuieli, să găsească sponsori pentru funcționare, au o parte de PR în care ei își fac reclamă pe rețelele de socializare și pagini de WEB”,a spus, pentru Monitorul de Vrancea, Adrian Colin.

 

Probleme cu axurile la motoare

Cei doi băieți pasionați de robotică sunt elevi în clasa a X-a și împreună cu alți colegi, de trei luni de zile, lucrează la construcția robotului cu care vor să participe la competiția internațională First Tech Challenge. Echipa de robotică de la Colegiul Unirea are 15 membri și fiecare dintre aceștia are responsabilitățile lui în cadrul echipei.

Băieții ne-au povestit că în timpul transportului, la Paris, au apărut și câteva defecțiuni la robot, iar ieri încercau să le remedieze. ”Ni s-au stricat niște axuri la motoare din cauza transportului la Paris și trebuie să reparăm erorile care au apărut, acum ne-a ieșit din funcțiune un motor controler și astfel nu mai putem dirija. Se întâmplă destul de des și sperăm să nu ni se întâmple asta și în meciuri. Am mai avut probleme, dar de fiecare dată am reușit să rezolvăm. Avem noi standul nostru, avem un timp de pregătire, testăm, pentru că de asta sunt demonstrațiile, să ne pregătească pentru regională și mai departe pentru națională, pentru că asta ne dorim. Regionala o să fie în perioada 15-17 februarie la Iași și o să fie eliminatorie”, ne-au mai spus tinerii.

Despre schimbul de experiență de la Paris, elevii spun că a fost unul bun, mai ales că a fost tot o formă de pregătire pentru competiția mult așteptată.”A fost super, am apucat să ne facem prieteni noi, oameni grozavi, membri ai celorlalte echipe. În Paris am avut ocazia să mergem la Ambasada României și am stat câteva ore cu domnul ambasador, care părea foarte încântat de ideea de robotică și de implementarea acesteia în școli, după care ne-a oferit posibilitatea să facem un tur al ambasadei”, au completat cei doi.

 

Pregătirea a început în octombrie

Echipa de robotică de la Unirea se pregătește de câteva luni de zile pentru a putea participa la First Tech Challenge. Deși au putut refolosi anumite piese, tema concursului de anul acesta este una nouă, așa că și-au pus toată imaginația în construcția noului aparat. ”Avem câteva piese de anul trecut și am adaptat robotul pentru tema de anul acesta. Avem foarte multe elemente noi, peste 75%. Din octombrie, de anul trecut, lucrăm la acest robot. Ne-a rămas chitul, care este primit de la fundația ”Națiune prin educație”. Fiecare echipă care concurează primește un chit, iar noi trebuie să dezvoltăm un robot pentru tema dată, care se schimbă în fiecare an. Tema de anul acesta este una aniversară și face referire la cei 60 de ani de la prima aterizare pe lună. Robotul nostru este un fel de navă spațială care trebuie să aterizeze și să colecteze. Robotul are ca sarcină, anul acesta, să ia cât mai multe minerale și să le pună în stație. Pe partea de autonomie care durează 30 de secunde, el trebuie să îndepărteze cuburile dintre cele două sfere și eventual să parcheze în crater, să se agațe de stație”, spun reprezentanții echipei de robotică.

Întrebați până unde își doresc să ajungă cu această pasiune, băieții sunt încrezători și spun că vor să își ducă pasiunea la rang de profesie.”Sperăm să ajungem cât mai departe în acest concurs. După aceasta există o etapă mult mai înaltă, unde este vorba despre roboți mult mai mari, mai complicat. Nu ne-ar deranja să avem un job în acest domeniu”,mai spun uniriștii.

Potrivit informațiilor furnizate de profesorul Adrian Colin, echipa de la Unirea își dorește să se califice în primele echip,e dat fiind faptul că vor fi 10 premii, iar cei cu cele mai bune rezultate se vor califica la etapa națională, care va avea loc pe 23 martie la București, la Sala Polivalentă. ”ConcursulFirst Tech Challenge este un concurs între două alianțe. Astfel, participă câte două echipe în fiecare alianță. Echipa care astăzi îți este oponentă, în meciul următor îți poate fi aliată. În mod natural, echipele trebuie să colaboreze între ele. Nu apare nici un fel de animozitate între echipe. Lucrul acesta s-a dovedit și în deplasarea pe care am avut-o în Franța, unde cele cinci echipe care au participat s-au comportat ca o singură echipă. Nu a fost nici o diferență între elevi. Am avut probleme la transport, iar colegii din Beclean ne-au împrumutat o piesă. S-au comportat ca o echipă mare a roboticii din România. Elevii aceștia au o șansă să facă ceva pentru țara aceasta, o altă atitudine”, ne-a spus mentorul Adrian Colin. Acesta se ocupă de echipa de robotică de la Colegiul Unirea de doi ani de zile. Centrul de la Unirea funcționează de trei ani, de când au apărut astfelconcursuri în România și organizatorii au sponsorizat liceul vrâncean cu un chit.

Concursul First Tech Challenge ia amploare de la an la și în fiecare an apar 40-50 de echipe în România. În acest moment, România este a treia țară din  lume ca și număr de echipe la concursul First Tech Challenge și creșterea a fost fantastică astfel încât, anul acesta, va veni o echipă din Statele Unite să vadă ce se întâmplă în România și de unde atâta entuziasm pentru domeniul roboticii.

 

„Fairplay dus la profesionalism“

Adrian Colin este de părere că s-ar putea face cluburi de robotică în toate  școlile, chiar dacă este costisitor. În opinia acestuia, cu ajutorul sponsorilor, al părinților se pot face lucruri practice în domeniul roboticii, ar care i-ar ajuta foarte mult pe elevi, fiindcă robotica, alături de nanotehnologii, face parte din noua revoluție industrială, a patra revoluție industrială care va avea un impact deosebit asupra pieței muncii, ceea ce va afecta pe toată lumea, iar elevii de azi trebuie să fie pregătiți pentru lucrul acesta. ”Elevii au deschidere pentru robotică, iar la începutul anului, la primul curs de robotică, s-au înscris nu mai puțin de 41 de elevi. Interesul este mare, din păcate locurile sunt limitate. Ei vor trebui să țină pasul cu ceilalți. Eu fac lucrul acesta în afara serviciului, pro bono. O fac pentru a-i ajuta pe ei să ia un start în domeniul acesta. Mi-aș dori mai multe astfel de echipe, fiindcă ne-am putea antrena împreună și de aceea îi sfătuiesc pe profesori să facă astfel de echipe. Este un domeniu frumos și este păcat ca elevii să nu se aplece asupra roboticii”,ne-a mai spus Adrian Colin.

Mentorul echipei de robotică de la Colegiul Unirea ne-a vorbit și despre faptul că în acest gen de competiții se promovează cooperarea, iar noțiunea de competiție capătă sensuri de colaborare, este un fairplay dus la profesionalism, ceea ce face ca participanții să învețe pe toate palierele, nu numai tehnice, ci și  umane și de relaționare sau de parteneriat.”Este un nou termen pe care îl folosesc cei din America pentru competiție, care se vrea a fi mai mult o colaborare, un fel de fairplay dus la profesionalism, o colaborare cu demnitate”, a mai precizat Adrian Colin.

Precizăm că CNU Focșani participă pentru al treilea an consecutiv la concursul First Tech Challenge, iar rezultatele obţinute l-au calificat, alături de alte patru colegii din ţară, pentru a deveni centru regional de dezvoltare a roboticii în România. Finala concursului First Tech Challenge se va desfăşura la vară, în Statele Unite ale Americii, iar pentru a ajunge acolo, echipajul de la Unirea trebuie să treacă de faza regională, care va avea loc în februarie, la Iași, şi de cea naţională, care va avea loc în luna martie, la București.

VIDEO – George MARDARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here