Mexic – Cercetători australieni, împiedicaţi de traficanţii de droguri să realizeze un studiu în scopuri medicale

0
87

Cercetători australieni au denunţat luni faptul că traficanţi de droguri mexicani îi împiedică să realizeze un studiu în scopuri medicale, asupra compuşilor din saliva liliecilor vampiri, interzicându-le accesul la unul din habitatele lor din această ţară, relatează EFE. „Nu putem accede la locul nostru (de investigaţie) din Mexic pentru că ni s-a spus că această regiune este controlată de traficanţii de droguri”, a declarat Bryan Fry, expert la Universitatea din Queensland (UQ), fără a preciza despre ce loc este vorba.

Un grup de cercetători al UQ a descoperit recent un nou tip de peptide care reglementează presiunea arterială în saliva liliecilor vampir (Diphylla ecaudata), care trăiesc în unele părţi ale teritoriului din SUA, Mexic, Venezuela, Peru şi Brazilia. Fry a asigurat că aceste peptide pot revoluţiona tratamentele pentru diferite boli precum apoplexiile, hipertensiunea, bolile renale sau arsurile. Când liliacul atacă gâtul sau crupa unui animal şi face o mică incizie cu dinţii săi foarte ascuţiţi, sângele este împiedicat să se închege, datorită unor compuşi anticoagulanţi din salivă.

Compuşii anticoagulanţi din saliva liliacului vampir au intrat recent în atenţia oamenilor de ştiinţă: o substanţă numită desmoteplază, extrasă din saliva acestei specii, este în curs de testare, spre a fi utilizată în tratamentul pacienţilor care au suferit un accident vascular cerebral, deoarece s-a dovedit că îmbunătăţeşte fluxul sanguin la nivelul creierului. „Peptidele lor sunt o formă mutantă a calcitoninei (Calcitonin gene-related peptide, CGRP), un hormon uman secretat de glandele paratiroidiene folosit de organismul nostru pentru a relaxa vasele sanguine”, a explicat expertul. „Peptidele liliecilor sunt neobişnuit de selective în modul de acţiune ceea ce le face mult mai utile, în sensul terapeutic, decât CGRP, deoarece au mai puţine efecte secundare”, a precizat Fry, subliniind importanţa liliecilor vampiri, care în multe cazuri sunt specii ameninţate cu dispariţia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here