Peste 10 mii de români, așteptați pe 24 Ianuarie în Piața Unirii din Focșani

0
902

Consiliul Județean Vrancea organizează joi, 24 Ianuarie 2019, ample manifestări menite să celebreze 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Ca urmare a faptului că este vorba despre o ediție jubiliară, la care sunt estimați să participe peste 10.000 de români din zona de Sud-Est a României, Consiliul Județean Vrancea a pregătit un program care se va derula pe tot parcursul zilei de 24 Ianuarie.

Astfel, ziua va începe cu un simpozion dedicat acestui important moment din istoria modernă a României, organizat de Muzeul Vrancei, instituție din subordinea Consiliului Județean Vrancea, după care va avea loc lansarea unei colecții filatelice realizată în parteneriat cu Romfilatelia. „Începând cu ora 15.00, în Piața Unirii din municipiul Focșani va avea loc o ceremonie militară care va cuprinde un exercițiu de Drill Team, după care artiștii Gheorghe Zamfir, Paula Seling, Veta Biriș, Nicolae Botgros, Nicolae Furdui Iancu vor susține un moment artistic de evocare a Unirii Principatelor Române. După tradiționala Horă a Unirii, evenimentele din Piața Unirii vor continua cu o paradă de tehnică militară“, se arată într-un comunicat al administrației județene.

De asemenea, pentru a marca împlinirea a 160 ani de la Unirea Principatelor Române, cotidianul România Liberă va realiza o ediție specială a ziarului. „Vă așteptăm să veniți în Vrancea, la Focșani, să dăm mână cu mână cei cu inima română și să-nvârtim hora frăției pe pamântul României!“, se arată în finalul comunicatului Consiliului Județean Vrancea.

La împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, vor fi invitate 400 de personalități, respectiv: membri ai Guvernului, ambasadori, președinți ai consiliilor județene, membri ai mediului academic, etc. Cel mai probabil, printre invitați se vor afla președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, membri ai Curții Constituționale, Consiliului Superior al Magistraturii, Patriarhiei Române, parlamentari și primarii localităților vrâncene.

Ziua de 24 Ianuarie a fost declarată sărbătoare națională și ca urmare a demersurilor făcute în acest sens de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. „A fost voința vrâncenilor în special și a românilor în general ca ziua de 24 ianuarie să devină sărbătoare națională fiind astfel recunoscut rolul pe care Vrancea l-a avut în realizarea Unirii Principatelor și importanța acestui eveniment care a stat la baza realizării Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”, declara la momentul aprobării acestei legi, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

Pentru acest eveniment, municipalitatea focșăneană va achiziționa 160 de stilouri personalizate, care simbolizează cei 160 de ani de la Unirea Principatelor de la 1859. Va fi realizată pavoazarea festivă prin amplasarea de steaguri tricolore și ale Uniunii Europene pe stâlpii de iluminat de pe străzile municipiului. De asemenea, vor fi achiziționate cocarde tricolore, fulare tricolore, stegulețe care vor fi oferite participanților la manifestări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here