Istoricul Horia Dumitrescu, cetățean de onoare al Focșaniului

0
517

Istoricul Horia Dumitrescu, directorul Muzeului Vrancei, va primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Focșani. Proiectul de hotărâre va fi discutat în cadrul primei ședințe extraordinare a Consiliului Local Focșani care va avea loc luni, de la ora 9,30. Acordarea acestui titlu profesorului Dumitrescu este o inițiativă mai veche a administrației locale dar a fost amânată pentru această lună cu intenția ca evenimentul festiv să aibă loc în cadrul simpozionului din 24 ianuarie. Acordarea titlului de cetățean de onoare este un mic gest de recunoaștere a eforturilor depuse de Horia Dumitrescu și colectivul de istorici ai Muzeului Vrancei pentru a prezenta vrâncenilor momente uitate din istoria Vrancei, despre personalitățile care au făcut cinste acestor meleaguri.

De altfel, prezent la Focșani anul trecut, istoricul Florian Bichir spunea pe scena Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia”, că acest titlu onorific trebuie să fie acordat profesorului Horia Dumitrescu pentru activitatea pe care o desfășoară pentru istoria Vrancei. Una dintre scrisorile de recomandare a fost semnată de profesorul univ. dr. Ioan Scurtu, unul dintre istoricii de marcă ai României. Horia Dumitrescu s-a remarcat ca unul dintre cei mai valoroși istorici și muzeografi din România, atât prin lucrările publicate, cât și prin activitatea practică în cadrul Muzeului Vrancei, în fruntea căruia se află de aproape trei decenii. Pentru activitatea desfășurată a fost ales membru în Biroul Executiv al Societății de Științe Istorice din România și membru al Academiei Oamenilor de Știință din România, se arată în scrisoare semnată de profesorul Scurtu.

Născut la București în 1949, Horia Dumitrescu a absolvit Facultatea de Istorie a Universității București și este doctor în istorie cu teza „Diplomatul Savel Rădulescu”. După finalizarea cursurilor Facultății a fost repartizat la Școala Generală Colacu, din Valea Sării. Ulterior a fost inspector și șef birou rețea difuzare la Întreprinderea cinematografică Vrancea, director al Școlii Populare de Artă Focșani și al CICPMAM Vrancea, muzeograf la Complexul Muzeal al județului Vrancea. După 1990 a fost director al Muzeului Vrancei, cu o scurtă perioadă, între februarie-aprilie 2001, când a fost director al Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Vrancea.

A publicat, în calitate autor sau coautor, opt cărți, printre care „Plata și răsplata istoriei. Ion Antonescu și Războiul de Reîntregire a Neamului”. A coordonat peste 26 de volume și este autor a 85 de studii și articole. Pentru activitatea sa a fost decorat de președintele României cu ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

A primit numeroase premii, printre care „Mareșalii României”, acordat de Revista de Istorie Militară, premiul internațional „Lucian Roșu”, premiul „Gheorghe Buzatu”, diploma Centenar acordată de Institutul Național al Patrimoniului, medalia aniversară General Henri Mathias Berthelot conferită de Academia Română, premiul „Dimitrie Cantemir” din partea Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR) . Cercetător desăvârșit și om de cultură de excepție, domnul profesor Horia Dumitrescu, doctor în istorie și muzeograf, s-a impus în viața cultural științifică a municipiului Focșani și a ținutului Vrancei ca unul dintre cei mai prestigioși organizatori de acțiuni științifice de mare valoare, de talie națională și internațională, ducând faima Focșaniului dincolo de granițele urbei și ale țării, se arată în raportul atașat proiectului de hotărâre.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here