Funcționarii Primăriei Fitionești se vor muta în sala de lectură și biblioteca Școlii din localitate

0
1976

Funcționarii Primăriei Fitionești își vor începe activitatea, săptămâna viitoare, într-un spațiu provizoriu, respectiv sala de lectură și biblioteca Școlii din localitate. Ei se află în această situație după ce imobilul în care funcționa Primăria comunei Fitionești și care servise în trecut drept Cămin cultural, a fost distrus în totalitate de un incendiu care a izbucnit joi, în jurul orei 14:00. Funcționarii Primăriei Fitionești își desfășurau activitatea de aproape un an de zile în clădirea respectivă, un nou sediu al primăriei construindu-se pe locul celei vechi, după ce aceasta a fost demolată. „Vom muta activitatea provizoriu în sala de lectură și bioblioteca Școlii din Fitionești, care a fost dată în folosință în 2014, până când finalizăm lucrările la sediul nou al primăriei sau la imobilul ars. Lucrăm și duminică și luni, iar marți, miercuri, săptămâna viitoare, să intrăm în activitate normală“, a precizat primarul Iordache Cazacu.

Acesta a susținut că pagubele materiale sunt estimate la aproximativ 600 de mii de euro, însă distrugerea arhivelor de documente este inestimabilă. „Pagubele sunt imense, a ars tot ce însemna mobilier, aparatură IT, copiatoare, monitoare, sistemul de alarmare, sistemul de supraveghere video, paratrăznetul, care avea rază de acțiune de 6 kilometri. Dar cel mai grav este că în acest incendiu a ars arhiva în proporție de 95 la sută, mai exact tot ceea ce însemna documente din perioada 1959 și până în 2007. Am reușit să recuperăm starea civilă în întregime și toate documentele după anul 2007“, a arătat primarul comunei Fitionești.           Acesta a precizat că toți funcționarii încearcă să mai recupereze documente deoarece au fost salvate din flăcări unitățile calculatoarelor pe care se aflau documente de la registrul agricol din 2007 până în prezent, starea civilă în format electronic, contabilitate, taxe și impozite, asistență socială. De asemenea, din sediul în flăcări au fost recuperate și toate sumele de bani colectate în contul taxelor și impozitelor plătite deja de o parte din locuitorii comunei Fitionești.

Primarul Iordache Cazacu a precizat că va solicita sprijinul președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, pentru a obține finanțare pentru refacerea imobilului distrus de flăcări. „Aveam doasarele a șase proiecte pe care urma să le depunem spre finanțare și care au ars în totalitate. Am avut fișete metalice cu documente care efectiv s-au topit în foc. Voi solicita sprijinul Consiliului Județean și al președintelui Marian Oprișan și așa cum am fost ajutat de fiecare dată de domnia sa, am certitudinea că o va face din nou, în așa fel încât să nu aibă de suferit comunitatea și să beneficieze de serviciile administrației publice locale ca și până acum“, a mai spus primarul Iordache Cazacu.

Pentru stingerea incendiului au intervenit echipaje din cadrul Stației de Pompieri Adjud cu două autospeciale, Stația de Pompieri Panciu cu două autospeciale de stingere și Detașamentul Focșani cu o autospecială de stingere și o autoscară. Mai mulți angajați ai primăriei au povestit că în interiorul imobilului nu s-a simțit nimic imediat după izbucnirea flăcărilor și că au fost sunați de cineva din exterior, să iasă afară că arde primăria. Una dintre angajate a suferit un atac de panică. Din nefericire, angajații spun că nu au reușit să salveze mare lucru din documente și arhivă. „Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea a intervenit cu cinci autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autoscară mecanică pentru lichidarea incendiului la clădirea primăriei din comuna Fitionești. La sosirea pompierilor la fața locului, incendiul se manifesta generalizat la întreaga clădire. S-a acționat pentru localizare, ulterior s-a acționat pentru lichidarea incendiului”, a precizat plt. adj. Florin Olaru, din cadrul ISU Vrancea. Conform acestuia, „cauza probabilă a producerii incendiului este efectul termic produs de un coș de fum amplasat necorespunzător sau neizolat față de materialele combustibile.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here