Toader anunţă dotarea tuturor instanţelor de judecată cu echipamente de videoconferinţă

1
82

Ministerul Justiţiei a iniţiat procedura de achiziţie publică pentru dotarea tuturor instanţelor de judecată cu echipamente de videoconferinţă, a anunţat, joi, ministrul Tudorel Toader. Potrivit acestuia, echipamentele care vor fi achiziţionate vin în completarea dotării existente la nivelul sistemului judiciar. „În prezent, aproximativ 40% dintre instanţe nu sunt dotate cu astfel de echipamente. La nivelul instanţelor de judecată sistemele de videoconferinţă sunt folosite atât pentru operaţiuni administrative, cât şi în cadrul activităţilor cu specific judiciar cum ar fi videoconferinţa transfrontalieră (de ex. audiere de martori) sau videoconferinţă între instituţii ale sistemului judiciar din România (de ex. audiere de persoane private de libertate direct din penitenciar, audiere martori cu identitate protejată etc.). Utilizarea acestor echipamente la nivelul instanţelor de judecată va contribui la creşterea calităţii actului de justiţie şi reducerea costurilor sistemului judiciar, prin utilizarea mijloacelor moderne şi eficiente de comunicare la distanţă”, a scris Toader, pe Facebook.

El a menţionat că, în 2016 şi 2017, au fost transportate în vederea prezentării în faţa organelor judiciare, în medie, aproximativ 157.000 de persoane private de libertate/an. Conform ministrului, începând cu luna decembrie 2017, toate penitenciarele din România sunt dotate cu sisteme de videoconferinţă.

1 COMENTARIU

  1. Ecipamente de videoconferinta ,pentru instantele de judecata ?! Ministerul Justitiei nu a reusit sa faca instantele de judecata sa asigure inca respectarea procedurilor stabilite prin unele acte inca in vigoare.Astfel in OG nr 2/2001 art 33 alin 1 stabileste; ”JUDECATORIA va fixa termen de 30 de zile si va dispune citarea contravenientuluisau,dupa caz,a persoanei care a facut plangerea…..” 30 de zile in text in realitate 90-120 de zile daca esti norocos.Ar fi cazul inainte de sisteme de teleconferinta in care sa ne laudam ca respectam procedurilor sa asiguram masurile necesare pentru a face ca acestea sa se indeplineasca in termenele stabilite prin actele legale inca in vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here