Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Maramureş: Case vechi ţărăneşti, recuperate şi introduse în circuitul turistic

Casele vechi ţărăneşti din unele sate şi comune ale judeţului Maramureş sunt recuperate şi introduse ulterior în circuitul turistic, iar altele sunt recondiţionate şi amenajate pentru a putea fi folosite ca locuinţe pe durata verii, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural din România-ANTREC filiala Maramureş, Livia Sima. „La nivelul judeţului Maramureş avem un număr de zece case vechi ţărăneşti, unele cu vechime de peste 100 de ani, case care au fost recondiţionate, îmbunătăţite ca şi locuinţe sau pensiuni. Proprietarii cred că au fost inspiraţi păstrând forma iniţială a arhitecturii casei, aducând dotările necesare unei locuinţe funcţionale. A fost salvat şi mobilierul acolo unde s-a putut, iar unii proprietarii au încercat şi au reuşit să introducă în circuitul turistic aceste case. Însă, în unele sate, proprietarii au amenajat casele vechi şi le folosesc doar pe durata verii ca şi casă de vacanţă pentru familie şi prieteni. Turiştii români, dar şi cei străini sunt foarte încântaţi să petreacă scurte vacanţe la ţară în asemenea case, care aduc un aer bătrânesc, boem şi stârnesc nostalgii”, a spus Livia Sima.

Refacerea unei case vechi ţărăneşti din lemn, pământ sau cărămidă este costisitoare pentru proprietar şi poate depăşi peste 100.000 de euro, a precizat Andrei Ardelean, constructor specializat în recuperarea caselor vechi. „Cu cât casa e mai veche, cu atât cheltuielile sunt mai mari în recondiţionare, materiale şi muncă. Şi la case vechi de numai 50 de ani, fie lemn sau cărămidă, costurile ajung să fie destul de însemnate. Încercăm să păstrăm patina, adică forma iniţială a construcţiei, arhitecturii şi cât se poate dotările din interior, fireşte dacă se mai poate, însă în cele de mai multe ori suntem nevoiţi să înlocuim multe din elementele de interior pentru a asigura structura şi rezistenţa clădirii. E foarte important pentru noi că reuşim să salvăm aceste case şi arhitectura lor unică, să le facem funcţionale atât pentru turişti cât şi pentru proprietarii. O casă recuperată e şi pentru noi un moment de mare satisfacţie”, a spus Andrei Ardelean.

În urmă cu doi ani, Consiliul Judeţean Maramureş şi Prefectura Maramureş au lansat public un proiect arhitectural având ca şi colaboratori primăriile şi Ordinul Arhitecţilor din judeţ pentru a susţine salvarea vechilor case ţărăneşti cât şi construcţia de noi case respectând elementele de arhitectură arhaică. De asemenea, o asociaţie locală a recuperat mai multe case din lemn acoperite cu paie, iar în comuna Botiza un cetăţean german şi familia sa, implicaţi în turismul rural, au construit mai multe case de vacanţă respectând vechea arhitectură a caselor din lemn ţărăneşti specifice unor sate din Maramureş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?