Imobilul în care funcționa Primăria comunei Fitionești și care servise în trecut drept Cămin cultural, a fost distrus în totalitate de un incendiu care a izbucnit joi, în jurul orei 14:00. Funcționarii Primăriei Fitionești își desfășurau activitatea de aproape un an de zile în clădirea respectivă, un nou sediu al primăriei construindu-se pe locul celei vechi, după ce aceasta a fost demolată. Potrivit martorilor și angajaților care se aflau în sediul primăriei la acel moment, flăcările s-au propagat cu repeziciune la nivelul întregii clădiri.
La fața locului au intervenit pentru stingerea flăcărilor echipaje din cadrul Stației de Pompieri Adjud cu două autospeciale, Stația de Pompieri Panciu cu două autospeciale de stingere și Detașamentul Focșani cu o autospecială de stingere și o autoscară. „Eram cu viceprimarul pe hol, la grupurile sanitare, și se auzea un zgomot, un zornăit. Am întrebat ce se întâmplă și vicele a spus că bate vântul afară. În clipa aia a venit un vecin din spatele sediului și ne-a spus că ne-a luat foc hornul. Am ieșit pe intrarea din față ne-am uitat la horn, nu ardea, dar ieșea flacără cu fum, la 40 de cm, printre acoperiș și horn. Am țipat la fete și la toți colegii să iasă afară, să salvăm ce putem salva, să luăm fiecare calculatoare, documente, din casierie bani, tot ce avem, le-am dus în curtea viceprimarului și în 10-15 minute era foc peste tot. Pagubele sar de 25 de miliarde lei vechi. Clădirea, din câte știu, este în garanție, pentru că ea a fost făcută pe Compania Națională de Investiții acum doi ani. Este dezastru!”, ne-a declarat primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu.
Mai mulți angajați ai primăriei au povestit că în interiorul imobilului nu s-a simțit nimic imediat după izbucnirea flăcărilor și că au fost sunați de cineva din exterior, să iasă afară că arde primăria. Una dintre angajate a suferit un atac de panică. Din nefericire, angajații spun că nu au reușit să salveze mare lucru din documente și arhivă. „Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea a intervenit cu cinci autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autoscară mecanică pentru lichidarea incendiului la clădirea primăriei din comuna Fitionești. La sosirea pompierilor la fața locului, incendiul se manifesta generalizat la întreaga clădire. S-a acționat pentru localizare, ulterior s-a acționat pentru lichidarea incendiului”, a precizat plt. adj. Florin Olaru, din cadrul ISU Vrancea. Conform acestuia, „cauza probabilă a producerii incendiului este efectul termic produs de un coș de fum amplasat necorespunzător sau neizolat față de materialele combustibile.”
Căminul Cultural din Fitionești a fost reabilitat și a fost inaugurat la finele anului 2016. „Au fost multe demersuri, a fost multă muncă dar mă bucur că împreună cu echipa mea am reușit să finalizăm și să inaugurăm acest obiectiv de investiții. Am reușit să reabilităm în întregime Căminul Cultural, obiectiv la care nu s-au mai făcut reparații majore încă de la construire. Lucrările au constat în refacerea fundației, a zidurilor, a acoperișului, montarea unei tâmplării noi, construirea unor grupuri sanitare și dotarea cu logistica necesară pentru o bună funcționare”, declara, la inaugurare, primarul Iordache Cazacu.
Și sediile primăriilor Spulber și Negrilești au fost mistuite de foc
Acesta nu este singurul sediu de primărie care a fost mistuit de flăcări în județul Vrancea. Pe data de 28 februarie 2017, sediul Primăriei Spulber a luat foc. În urma incendiului au ars acoperișul clădirii pe circa 270 mp și planșeul de la etaj. S-au degradat bunuri și documente din șase birouri de la etaj. Cauza incendiului a fost lipsa sitei parascântei la un coș de fum. Sediul în care a funcționat primăria Spulber a fost construit în anii 2006-2007 și a fost inaugurat în anul 2008. Imobilul a costat atunci aproximativ 9 miliarde de lei vechi. În imobil se aflau 12 încăperi în care își desfășurau activitatea funcționarii primăriei Spulber și în care se afla și arhiva. Din fericire, atât arhiva cât și documentele de stare civilă și registrele agricole au fost salvate din calea focului.
În dimineața zilei de 10 februarie 2012, a ars sediul Primăriei Negrilești. Atunci, mașinile de pompieri nu au putut ajunge la locul intervenției pe DN2 D, drumul fiind închis circulației ca urmare a zăpezilor abundente. Angajații și locuitorii comunei nu au putut salva niciun document, flăcările mistuind arhiva cu documente de stare civilă și cele agricole. Noul sediu al Primăriei Negrilești este construit cu finanțare din Programul Național de Dezvoltare Locală.
VIDEO – George MARDARE