Dirijorul venezuelean Gustavo Dudamel va primi o stea pe Walk of Fame la 22 ianuarie

0
19
JOHANNES BRAHMS Tragic Overture, Op. 81 ROBERT SCHUMANN Cello Concerto in A Minor, Op. 129 - intermission - ANTONÍN DVO?ÁK Symphony No. 9 in E Minor, Op. 95, "From the New World"

Reputatul dirijor venezuelean Gustavo Dudamel va primi o stea pe celebrul bulevard Walk of Fame din Hollywood (SUA), la 22 ianuarie, relatează miercuri EFE. „Mă simt onorat de a fi inclus printre atâtea staruri pe Walk of Fame din Hollywood”, a postat pe Twitter maestrul venezuelean, după anunţul oficial al ceremoniei făcut de Camera de Comerţ de la Hollywood – organizaţia care administrează celebrul bulevard.

Gustavo Dudamel, în vârstă de 37 de ani, este unul dintre conducătorii de orchestră cei mai prestigioşi din lume şi un adevărat reper al muzicii clasice din ultimii ani. Dudamel, se află într-un momentul de glorie al carierei sale, un adevărat megastar, fiind cel mai tânăr şi electrizant star al baghetei de la începutul acestui secol. Absolvent al programului social-artistic naţional al Venezuelei, numit ‘El Sistema’, Dudamel este din 2009 dirijorul Filarmonicii din Los Angeles (LA Philharmonic) – orchestră care anul acesta marchează împlinirea a o sută de ani de existenţă.

Dincolo de talent şi carismă, de dinamismul său debordant, de proverbialii săi cârlionţi care dansează în faţa orchestrei şi a publicului şi de zâmbetul său molipsitor, Gustavo Dudamel reprezintă împlinirea acestui vis frumos numit ‘El Sistema’. Maestrul venezuelean s-a remarcat de-al lungul carierei sale şi prin încercările de a aduce muzica clasică mai aproape de public şi de a apropia această artă de familiile şi comunităţile defavorizate. Se remarcă în acest sens Youth Orchestra Los Angeles (YOLA), o iniţiativă promovată de Dudamel şi inspirată din programul ‘El Sistema’ care a sprijinit sute de studenţi proveniţi din familii modeste, mulţi dintre ei de origine hispanică, care au putut astfel studia muzica în oraşul californian.

Fondată de Filarmonica din Los Angeles în 2007 şi condusă de directorul muzical şi artistic Gustavo Dudamel, YOLA primeşte peste 1.200 de studenţi, oferind tinerilor o formare gratuită şi devenind, de-a lungul anilor, unul dintre cele mai prestigioase programe de educaţie muzicală din Statele Unite. „Oamenii văd muzica clasică drept ceva elitist, îndepărtat: dar conceptual de muzică şi artă ar trebui să înglobeze întreaga comunitate”, este de părere Gustavo Dudamel. Potrivit lui, YOLA este locul „copiilor care, ca şi mine, nu ştiu rădăcina pătrată a numărului 64, dar pot cânta minunat Beethoven”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here