Ample manifestări în Focșani, la împlinirea a 160 de ani de la Mica Unire

0
851

Ample manifestări vor fi organizate de Consiliul Județean Vrancea pentru a marca, la 24 Ianuarie, împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Astfel, joi, 24 ianuarie 2019, vor avea loc recitaluri în Piața Unirii din Municipiul Focșani, din care amintim: Paula Seling; Alexandru Bindea; Vlad Rădescu; Ion Haiduc; Ion Dichiseanu; Veta Biriș; Mihaela Rădescu; Stelian Milu; Nicolae Furdui Iancu; Nicolae Botgros; Ansamblul Crai Nou; Gheorghe Zamfir; Ansamblul Lăutarii; The Sky. Prezentatoarea evenimentului va fi Iuliana Tudor.

“Istoria a dat județului nostru șansa de a fi leagănul unirii dorite de veacuri de poporul nostru, pentru că aici, la 1859, granița dintre cele două provincii românești, Moldova și Țara Românească, a fost desființată pentru totdeauna, românii de pe cele două maluri ale Milcovului întâmpinându-l la Focșani pe Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, la 5 februarie 1859, cu entuziasm, cu încredere și speranță. La data de 24 ianuarie 1859 s-au pus bazele statului român modern prin actul Unirii Principatelor Române, eveniment care ne amintește cu emoție și mândrie de dorința de unitate a românilor.

Programul din acest an al evenimentului ”24 ianuarie 2019 – 160 de ani de la Unirea Principatelor Române” va include un moment evocator care va readuce pe scena amplasată în Piața Unirii din Municipiul Focșani atmosfera din perioada Micii Uniri, moment ce se va finaliza cu Hora Unirii și un dineu oficial oferit invitaților la eveniment”, susțin organizatorii.

La dineul oficial vor fi invitate 300 de persoane. Totodată, la împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Romane, vor fi invitate 400 de personalități, respectiv: membri ai Guvernului, ambasadori, președinți ai consiliilor județene, membri ai mediului academic, etc. Cel mai probabil, printre invitați se vor afla președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea,  membri ai Curții Constituționale, Consiliului Superior al Magistraturii, Patriarhiei Române, parlamentari și primarii localităților vrâncene.

Ziua de 24 Ianuarie a fost declarată sărbătoare națională și ca urmare a demersurilor făcute în acest sens de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. „A fost voința vrâncenilor în special și a românilor în general ca ziua de 24 ianuarie să devină sărbătoare națională fiind astfel recunoscut rolul pe care Vrancea l-a avut în realizarea Unirii Principatelor și importanța acestui eveniment care a stat la baza realizării Marii Uniri de la 1 decembrie 1918”, declara anul trecut președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

Pentru acest eveniment, municipalitatea focșăneană va achiziționa 160 de stilouri personalizate, care simbolizează cei 160 de ani de la Unirea Principatelor de la 1859. Va fi realizată pavoazarea festivă prin amplasarea de steaguri tricolore și ale Uniunii Europene pe stâlpii de iluminat de pe străzile municipiului. De asemenea, vor fi achiziționate cocarde tricolore, fulare tricolore, stegulețe care vor fi oferite participanților la manifestări. Totodată, va fi organizat un simpozion științific la care vor participa istorici de marcă, recunoscuți atât pe plan național cât și internațional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here