În ziua de prăznuire a Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, luni, 7 ianuarie 2019, credincioșii Parohiei vrâncene Movilița II l-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian. Aceștia au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Chiriarhul Buzăului și Vrancei în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a afirmat că „Sfântul Ioan Botezătorul, «Îngerul legământului» (Maleahi 3, 1), cel mai mare dintre toți proorocii, care face legătura între Vechiul și Noul Legământ, a îndeplinit această lucrare frumoasă de a-L boteza pe Mântuitorul Hristos și de a-I fi înaintemergător”. „El însuși a spus despre sine, citându-l pe proorocul Isaia, care a trăit cu 700 de ani înainte de Hristos, ce misiune urma să îndeplinească: «Eu sunt glasul celui ce strigă în pustie» (Ioan 1, 23). Sfântul Ioan este proorocul care, trăind în pustie, a ieșit la propovăduire, ca să-i îndemne pe oameni: «Pregătiți calea Domnului, drepte faceți cărările Lui» (Matei 3, 3). Datorită personalității sale covârșitoare – căci dintr-o dată s-a dus vestea peste tot că Ioan, ascetul din pustie, a ieșit la râul Iordan, ca să-i boteze pe oameni – cu toții au venit să-l vadă și să-l asculte și chiar respectau sfaturile pe care el le dădea”, a explicat Arhiepiscopul Ciprian.
Ierarhul locului a amintit că unul dintre îndemnurile adresate de Sfântul Ioan Botezătorul contemporanilor săi era acela de a-și face datoria cu frică de Dumnezeu și cu dreptate. „Pe vameși, despre care se spunea că erau nedrepți, în sensul că sustrăgeau bani de la oameni, îi îndemna să-și îndeplinească responsabilitatea, fără să ia niciodată nimic în plus. Pe soldați, de asemenea, îi sfătuia să-și facă datoria, să fie drepți și să se mulțumească doar cu solda lor. În general, pe toți îi îndemna să facă milostenie”, a subliniat Părintele Arhiepiscop. „Pe farisei și saduchei i-a mustrat, întrucât erau bogați, aroganți, formaliști, superficiali și ipocriți. Și aceia s-au apropiat să primească botezul, dar ei o făceau mai mult de ochii lumii, nu cu gândul de a-și mărturisi păcatele. Ori, Sfântul Ioan Botezătorul, care era văzător cu duhul, știa foarte bine ce e în inima lor și de aceea i-a mustrat cu cuvinte foarte aspre, zicându-le: «Pui de vipere, cine v-a arătat să fugiți de mânia ce va să fie? Faceți deci roadă, vrednică de pocăință, și să nu credeți că puteți zice în voi înșivă: Părinte avem pe Avraam, căci vă spun că Dumnezeu poate și din pietrele acestea să ridice fii lui Avraam»” (Matei 3, 7-9), a menționat Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei. „Așadar, Sfântul Ioan Botezătorul, pe cât era de înțelegător cu oamenii simpli și săraci, pe atât era de intransigent cu oamenii mândri și bogați, care numai de ochii lumii arătau că sunt credincioși. Iată că pe aceștia îi mustra foarte tare, cu scopul ca ei să se îndrepte, să conștientizeze că e nevoie să se schimbe, pentru a fi bineplăcuți lui Dumnezeu”, a încheiat Înaltpreasințitul Părinte Ciprian.
Biserica Parohiei Movilița II a fost ridicată între anii 1927-1957. Prin strădania actualului paroh, preotul Ion Munteanu, după anul 1990, s-au efectuat importante lucrări de restaurare și înfrumusețare a lăcașului de cult și a fost construită o casă praznicală.