Școlile decid ce opționale vor propune elevilor în anul școlar 2019-2020; educația juridică este o variantă

0
993

Luna aceasta, fiecare unitate de învățământ în parte își definitivează lista cu disciplinele opționale pe care le propune elevilor în anul școlar 2019 – 2020. Propunerile de materii opționale pentru anul școlar viitor, adunate de profesori, sunt aprobate de conducerea fiecărei școli, după care li se prezintă părinților oferta de opționale (la gimnaziu) și elevilor (la liceu), pentru a alege ceea ce doresc aceștia. Ulterior, noile materii opționale vor fi aprobate la nivelul Inspectoratului Școlar, până cel târziu în iunie 2019.

Educația Juridică poate să fi predată ca opțional în orice școală generală și la liceu. Astfel, la cerere, poate fi inclusă în curriculumul la decizia şcolii materia „Educație juridică pentru elevi”. În țară sunt puține unități de învățământ în care se studiază noțiuni de educație juridică, iar în Vrancea nici o unitate nu are propus un astfel de opțional.

Programa școlară a materiei Educație Juridică poate să fie descărcată de pe site-ul www.educatiejuridica.ro al asociației VeDemJust, care anunță într-un comunicat de presă că ”la cerere, poate să furnizeze gratuit varianta tipărită a manualului de Educație Juridică. În cursul acestui an, asociația anunță că va organiza sesiuni de instruire acreditată pentru profesorii doritori să le predea elevilor educație juridică”.

Trebuie știut faptul că tipurile de opţional la liceu sunt prevăzute în OMEC nr. 3670 din 17.04.2001 și OMEC nr. 5723 din 23.12.2003, iar reglementările în vigoare menţionează că sunt acceptate următoarele: opţional de aprofundare; opţional de extindere; opţional ca disciplină nouă; opţional integrat. Opţionalul de aprofundare este acel tip de curriculum la dispoziția școlii (CDS) derivat dintr-o disciplină studiată în trunchi comun (TC), care urmăreşte aprofundarea obiectivelor/ competenţelor din curriculum prin noi unităţi de învăţare. Opţionalul de extindere este acel tip de CDS derivat dintr-o  disciplină studiată în TC, care urmăreşte extinderea competenţelor specifice. Opţionalul ca disciplină nouă introduce noi obiecte de studiu, în afara acelora prevăzute în TC la un anumit profil şi specializare sau teme noi, care nu se regăsesc în programele naţionale. Opţionalul integrat introduce ca obiecte de studiu noi discipline structurate, în jurul unei teme integratoare pentru o anumită  arie curriculară sau pentru mai multe arii curriculare.

Pentru notarea în catalog a tipului de opţional aprofundare se foloseşte aceeaşi rubrică din catalog cu disciplina sursă, iar pentru celelalte tipuri de opţional se scrie o rubrică nouă în catalog.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here