Primă de la stat de 600 de lei anual și dobândă de 3% pentru banii depuși la Trezorerie în conturile COPIILOR

2
2065

Copiii au deschise conturi la Trezoreria Statului în care părinții pot depune bani pentru a beneficia de o primă anuală de la stat și de o dobândă anuală de 3%. Programul guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar” anunțat anul trecut de Guvern a devenit operațional de la 1 ianuarie și funcționează ca un depozit bancar special prin care părinții le pot asigura venituri viitoare copiilor. Programul se adresează celor care vor să economisească 1200 lei anual pentru un copil și are mai multe avantaje, comparativ cu o metodă similară de economisire la instituții bancare.

În primul rând, statul asigură o dobândă de 3% pentru suma depusă dar și o primă anuală de 600 lei pentru o sumă minimă de 1200 lei depuși anual. În al doilea rând, veniturile sub formă de dobânzi și prima de stat înregistrate în acest cont nu sunt impozabile. Sunt și restricții, la fel ca la orice depozit la termen deschis la o instituție bancară. Astfel, banii nu vor putea fi folosiți până când copilul nu împlinește 18 ani iar dacă suma depusă anual este mai mică de 1200 lei, atunci nu se acordă prima de 600 lei, se aplică doar dobânda de 3%. De asemenea, sumele depuse anual în cont nu pot depăși un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei al valorii de 100000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent.

Un calcul simplu arată avantajele pe care le are acest program de stat. De exemplu, dacă părinții unui copil de zece ani decid să folosească această metodă de economisire, suma încasată la 18 ani este consistentă. La cei 9600 lei plătiți de părinți pe parcursul anilor se adaugă prima de 4800 lei, după 8 ani dar și câteva sute de lei, dobânda aferentă. Dreptul la prima de stat se constituie la finele anului calendaristic de economisire în care s-au efectuat depunerile, mai puțin pentru anul în care titularul împlinește vârsta de 18 ani. Prima de stat se plătește în contul individual de economii Junior Centenar, la scadența depozitului, cumulat pentru anii în care s-au efectuat depuneri…Sumele depuse în contul individual de economii Junior Centenar, cu excepția sumelor reprezentând prima de stat, sunt purtătoare de dobândă. La soldul contului se aplică o rată de dobândă al cărei nivel se stabilește la 3% pe an. Dobânda se calculează și se plătește, la scadența depozitului, când titularul contului împlinește vârsta de 18 ani, precizează actul normativ.

Programul este derulat prin Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) care a anunțat că plățile pentru acest program pot fi realizarea oricând, fără niciun obstacol birocratic și fără nicio cerere suplimentară. Este necesar doar efectuarea unei plăți prin virament bancar, mandat poștal sau o depunere în numerar. Instituția a anunțat că, programul a devenit operațional de la 1 ianuarie, fiind deschis contul special de economisire „Contul individual de economii Junior Centenar” la Trezoreria Statului sector 1. Acest cont este codificat cu codul numeric personal al copiilor beneficiari, indiferent de domiciliul acestora, pe baza informațiilor furnizate de Centrul Național pentru Informații Financiare. „În acest cont reprezentanții legali ai copiilor sau alte persoane, inclusiv adoptatorii pot efectua plăți prin virament bancar și/sau prin mandat poștal prin oficiile Companiei Naționale „Poșta Română S.A. De asemenea, se pot efectua depuneri de sume numerar pentru copii la orice unitate teritorială a Trezoreriei Statului sector 1 în contul 46.01.02 „Sume colectate pentru contul individual de economii Junior Centenar”. La sfârșitul fiecărei zile sau la primirea mandatului postal, sumele se virează automat în contul deschis la Trezoreria sectorului 1 pentru fiecare copil. În cazul în care sunt încasate sume pentru un copil pentru care nu a fost deschis automat contul individual de economisire, Trezoreria Statului, sector 1 va proceda la deschiderea manuală a contului respectiv cu condiția ca codul numeric personal al copilului pentru care s-a virat suma să fie valid, arată CNSP.

Actul normativ prevede și câteva situații excepționale în care sumele depuse pot fi retrase din acest cont individual de economii până la împlinirea vârstei de 18 ani. Sumele de bani pot fi retrase în cazul achitării cheltuielilor de sănătate pentru tratarea titularului contului în cazul bolilor cu risc de deces al acestuia, respectiv: boli infecțioase, boli rare, afecțiuni oncologice, malformații congenitale, boli hematologice, diabet, accidente domestice și intoxicații; în cazul achitării cheltuielilor pentru suportul serviciilor medico-sociale de care beneficiază titularul contului cu tulburări pervazive de dezvoltare, respectiv în cazul achitării cheltuielilor de recuperare medicală complexă psihoneuromotorie sau în cazul decesului titularului contului.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here