Deputatul Tîlvăr, atitudine fermă pentru susținerea drepturilor românilor care muncesc în Austria

0
220

Reacția deputatului Angel Tîlvăr, după ce Comisia Europeană a luat  poziție astăzi (ieri-n.r.), față de intrarea în vigoare, în Austria, de la 1 ianuarie 2019, a legislației privind ajustarea nivelului alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai lucrătorilor din acest stat membru, în funcție de costul mediu al vieții din țara de rezidență a copilului. Executivul european susține că: “dacă lucrătorii contribuie la sistemul național social, atunci este de așteptat ca ei să primească aceleași beneficii, indiferent de naționalitatea lor sau de locul unde se află copiii lor”. Conform datelor Ministerului Afacerilor de Externe, această măsură afectează aproximativ 14 000 de copii români ai căror părinți muncesc în Austria.

Potrivit deputatului Angel Tîlvăr, decizia contravine principiului european al solidarității și echității, precum și unor drepturi fundamentale, așa cum sunt dreptul la muncă și cel la liberă circulație, drepturi de care românii se bucură, în calitate de cetățeni europeni: „Salut decizia Comisiei Europene de a analiza legislația, din perspectiva compatibilității cu legislația UE. Așa cum am susținut în nenumărate rânduri, încă din 2017, când subiectul era în faza dezbaterilor, cetățenii români care muncesc peste hotare, în state ale Uniunii Europene și care plătesc toate obligațiile prevăzute de lege pentru salariul lor, trebuie să primească, în integralitate, alocațiile pentru copiii lor”.

În urmă cu 3 luni, deputatul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, își exprima public îngrijorarea față de votul favorabil al legislativului austriac pentru proiectul devenit lege de la 1 ianuarie 2019 și lansa un apel “la o abordare europeană, în contextul în care Uniunea are nevoie mai mult decât oricând de consolidarea valorilor democratice și nu folosește nimănui punerea sub semnul întrebării a principiilor construcției europene”.

În opinia parlamentarului român, ”orice altă abordare ar crea o nedreptate și ar pune munca unui român care desfășoară, în condiții legale, activități lucrative în anumite țâri ale Uniunii Europene, într-o nemeritată și nejustificată poziție de inferioritate. Este datoria noastră să luăm o atitudine fermă pentru susținerea respectării tuturor drepturilor cetățenilor români, oriunde s-ar afla aceștia în Europa”.

 

Comunicat de presă, 7 ianuarie 2019

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here