Clădiri monument istoric, reabilitate de Consiliul Județean Vrancea

0
394

Consiliul Județean Vrancea va continua și anul acesta mai multe proiecte ce vizează reabilitarea și modernizarea unor imobile de patrimoniu. Pe lista acestor investiții se află și imobilele în care au funcționat Tribunalul Vrancea și Secția de istorie și arheologie a Muzeului Vrancea-Casa Alaci. Pentru reabilitarea celor două imobile, administrația județeană a depus și au primit finanțare proiectele: „Consolidare şi restaurare a imobilului fostului Tribunal“, ,,Consolidare și restaurare Secția de istorie și arheologie a Muzeului Vrancei – Casa Alaci“. Ambele proiecte au fost deja scoase la licitație și se află în faza de evaluare a ofertelor. Ambele proiecte au obținut finanțare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Proiectul privind „Consolidare şi restaurare a imobilului fostului Tribunal“ are o valoare estimată de peste 16,1 milioane de lei. După ce va fi reabilitat, în imobilul în care a funcționat Tribunalul Vrancea ar putea fi amenajat sediul denumit „Centrul UNESCO“, dar și un „Muzeu al Vinului“.

Conform temei de proiectare, în clădirea mai sus menţionată ar putea funcţiona două unităţi funcţionale distincte: la parter şi etaj va funcţiona Centrul Cultural pentru UNESCO, iar la demisol, Muzeul Vinului. Valoarea estimată a proiectului de reabilitare a imobilui în care a funcționat Tribunalul Vrancea este estimată la 21,5 milioane de lei. Prin Centrul UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură) se pot desfăşura activităţi de promovare şi implementare a Convenţiilor UNESCO ratificate de Statul Român, cât şi activităţi culturale locale, regionale şi internaţionale. Ideea înfiinţării Muzeului Vinului a pornit şi de la faptul că Vrancea este una din cele mai importante zone viticole a României şi deci se impune a avea un astfel de muzeu care să prezinte vizitatorului istoria viticulturii din această zonă. În acest sens se propune ca circuitul de vizitare să cuprindă descrierea activităţilor de lucru a viei, tratamentul acesteia, culesul strugurilor şi procesarea acestora până la depozitarea şi păstrarea vinului.

Imobilul a fost construit în perioada 1909-1912, în stilul neo românesc creat şi promovat de Şcoala de Arhitectură a arhitectului Ion Mincu, care de altfel, a vândut terenul Prefectului Judeţului Putna special pentru a se construi Palatul de Justiţie. „Construcţia se desfăşoară pe 3 niveluri, respectiv subsol, parter şi etaj, cu o suprafaţă construită de 1748,4 mp şi o suprafaţă desfăşurata de 5055,3 mp. Cutremurele din 1940, 1977 şi următoarele au afectat grav structura clădirii, la fenomenul de degradare contribuind şi factori externi, cum ar fi săpături deschise pe strada Cezar Boliac ocazionate de montarea reţelei de canalizare, pierderile de apă din reţeaua oraşului, evacuarea defectuoasă a apei pluviale. De-a lungul timpului, după cutremurele majore şi nu numai, au fost elaborate proiecte de consolidare a clădirii, de fiecare dată ajungându-se la aplicarea unor soluţii paleative, menite doar să amâne colapsul. Astfel că, ultima expertiză, elaborată în anul 2012, identifica clădirea în Clasa de risc seismic II“, susţin specialiştii Consiliului Judeţean.

 

Casa Alaci

Proiectul „Consolidare și restaurare Secție de istorie și arheologie a Muzeului Vrancei – Casa Alaci” are o valoare estimată la 4.602.962 lei (1 milion de euro), din care finanțarea nerambursabilă pentru implementarea proiectului, din fonduri europene și din bugetul național este de 4.371.433 lei (950.311 euro), ceea ce reprezintă 98% din valoarea totală eligibilă aprobată. Valoarea eligibilă suportată de beneficiar (Consiliul Județean Vrancea) este de 89.212 lei (19.393 euro), echivalentul a 2% din valoarea totală a proiectului. Prin această investiție se urmărește protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural al Județului Vrancea, obiectivul care va fi restaurat fiind clădire de patrimoniu, inclusă în lista monumentelor istorice. Acest proiect de consolidare și restaurare își propune să redea acestui imobil, care este unul dintre cele mai vechi și mai reprezentative pentru municipiul Focșani, prestanța de început de secol XX.

În cadrul proiectului vor avea loc mai multe lucrări de reabilitare, atât la interiorul clădirii, cât și în exterior. Fântâna care se află pe amplasamentul investiției, adusă aici în anul 1980 din altă locație, și care face parte din construcțiile ce au marcat prima alimentare cu apă a orașului Focșani, va fi restaurată și i se va reda funcțiunea inițială, aceea de “cișmea”. De asemenea, vor fi reabilitate și spațiile verzi, mobilierul urban, aleile, spațiile carosabile/pietonale din jurul monumentului și vor fi amplasate corpuri de iluminat de epocă pentru zonele pietonale și va fi reconstituită împrejmuirea de epocă a clădirii.

Casa Alaci, situată pe Bdul. Gării Nr.1 din Focșani, este monument istoric cod LMI VN-II-m-B-06430, fiind construită de o familie de târgoveți armeni. Realizată în stilul eclectic de la sfârșitul secolului al XIX- lea, această operă arhitecturală conferă o notă distinctă orașului. După 1945 clădirea a fost trecută în folosința județenei de partid a județului Putna, iar în 1951 clădirea a fost destinată înființării Muzeului de Istorie și Etnografie. Perioada de implementare a proiectului este de 66 de luni, în perioada 4 octombrie 2016 – 31 martie 2022. Așa dar, încă o clădire monument istoric din municipiul Focșani își va recăpăta farmecul de odinioară, după ce va fi restaurată în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene, implementat de Consiliul Județean Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here