Teleorman: Caii au fost botezaţi în centrul oraşului Zimnicea

0
85

Zeci de cai au fost botezaţi în centrul celui mai sudic oraş din România, proprietarii de cai din Zimnicea pregătindu-şi animalele încă de dimineaţă, păstrând astfel vie o tradiţie de peste 50 de ani. Potrivit părintelui Mihai Marinescu, cel care a oficiat botezul cailor, acest obicei s-a păstrat din generaţie în generaţie şi are la bază credinţa prin care „ajutorul omului în gospodărie trebuie purificat întocmai ca stăpânul pe care-l slujeşte”.

Gospodarii spun că deşi calul este prezent în vieţile lor, acesta nu mai are aceeaşi însemnătate ca acum 30 de ani. „Este o mândrie să-ţi botezi calul. Astfel, se vede peste ani ce am realizat, ce am muncit şi ce am îngrijit. În anul 2019 pentru noi calul este un simbol de mândrie. Dacă înainte îl foloseam la muncile câmpului, acum creşterea lui este doar o plăcere”, a spus unul dintre participanţii la botezul cailor. Un alt participant mărturiseşte că este pentru al 20-lea an în care este prezent la eveniment. „Creşterea unui cal nu mai reprezintă astăzi o afacere, este doar plăcere. În fiecare an botez calul şi particip la acest eveniment de peste 20 de ani”, a mai spus unul dintre participanţi.

La rândul său, primarul oraşului Zimnicea îşi aminteşte că ştie de această tradiţie de mic copil. „Ne-am bucurat astăzi de o participare masivă din partea proprietarilor de cai. Este bine ca una dintre tradiţiile populare, botezul cailor, să fie la loc de cinste, pentru că tradiţia ne leagă şi ne ţine uniţi”, a declarat primarul oraşului Zimnicea, Petre Pîrvu.

Aproximativ 30 de cai au fost botezaţi în acest an în oraşul Zimnicea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here