Norma de hrană pentru cadre didactice: în salariul lunii ianuarie 2019, nu decembrie 2018

1
3426

Cadrele didactice nu vor primi, luna aceasta, în salariul aferent lunii decembrie, norma de hrană. Potrivit Ministerului Educației Naționale, care a transmis o notă inspectoratelor școlare și sindicatelor din sistemul de învățământ, indemnizația de hrană ar urma să fie acordată „începând cu lichidarea lunii ianuarie 2019“, potrivit precizărilor venite din partea Ministerului Finanțelor. ”Având în vedere ultimele precizări ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP), asupra modului de aplicare al art. 36 alin.1 din OUG nr.114/29.12.2018, vă transmitem că indemnizația de hrană se acordă începând cu lichidarea lunii ianuarie 2019. (…) Vă rugăm să țineți cont de acest articol de lege până vom implementa restricția într-o versiune ulterioară a EduSal. În legătură cu sporul de suprasolicitare neuropsihică, având în vedere Legea nr.153/2017, aceasta se acordă DOAR personalului didactic de predare. Vă rugăm să țineți cont de acest lucru”, se arată în precizarea Ministerului Educației Naționale (MEN). Indemnizaţia de hrană este asimilată veniturilor din salarii şi prin urmare se reţin absolut toate taxele: pensii, sănătate şi impozit.

Potrivit legii, pentru luna decembrie, salariile cadrelor didactice ar fi trebuit majorate cu un spor de suprasolicitare neuropsihică, o normă de hrană și o indemnizație de vacanță, egală cu un salariu minim pe economie. Cadrele didactice ar trebui să mai beneficieze de la 1 ianuarie 2019 de o creștere a salariului de bază cu 25 la sută. ”Prin derogare de la prevederile art. 38 alin. (4) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, începând cu 1 ianuarie 2019, salariile de bază, soldele de funcție/ salariile de funcție, indemnizațiile de încadrare se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/ salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel/ cea din luna decembrie 2018”, potrivit articolului 34 al OUG 114 din 2018.

Trebuie spus că personalul din învățământ ar trebui să beneficieze de măriri salariale eșalonate până în 2022. Potrivit graficului de creştere a salariilor pentru cadrele didactice, un profesor cu 25 de ani vechime va avea o creştere de 327 de lei şi va ajunge la 5.376 de lei. Profesorii cu studii superioare de lungă durată vor avea o creştere de 343 de lei şi vor ajunge la 4.477 lei, iar profesorii debutanţi vor avea o creştere de peste 1.400 de lei. Profesorii universitari vor avea un plus la salariu de 693 de lei şi vor câştiga 9.289 de lei.

1 COMENTARIU

  1. Cadrele did merită cu prisosință aceste majorari. Eforturile profesorilor sunt cu atât mai meritorii ci cat educabilii sunt din ce in ce mai dificili , ridicad probleme deosebite încă de la gradi. Fără educație nu există progres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here