GALERIE FOTO: Anul sportiv 2018: Judo-ul vrâncean, revenire la nivel mondial și european!

0
295

Judoul are o tradiție bine consolidată în Vrancea, unde este foarte bine ilustrat de antrenori care au întemeiat școala din care au plecat în lumea marii performanțe sportivi – vrânceni sau adoptați – care aveau să devină străluciți campioni. Cei mai cunoscuți sunt Simona Richter, venită de la Reșița, medaliată cu bronz la Olimpiada de la Sidney și focșăneanul – care avea să devină peste timp cetățean de onoare al Focșaniului – Adrian Croitoru, vicecampion și campion european și dublu medaliat cu bronz la campionatele mondiale. Au fost și o mulțime de campioni naționali de la copii la tineret.

În 2017, foarte talentatul Laris Borș a câștigat primul titlu de campion al României la seniori al unui judoka legitimat la un club vrâncean – CSM 2007-LPS Focșani, performanță repetată și în 2018. Prin calitățile sale excepționale, Laris promitea să obțină în anul trecut rezultate de vârf și în competițiile internaționale. A și confirmat la etapele de Cupă Europeană la care a încheiat cu medalii toate participările. Era principalul favorit la aurul european al categoriei sale, însă o accidentare suferită cu puțin timp înaintea competiției i-a oprit participarea la campionatul continental. La Campionatul Mondial care a urmat la puțin timp, Laris Borș a încheiat pe locul al șaptelea la 60 kg. la U 21, însă pentru 2019 își propune câte o medalie la campionatul european și la cel mondial.

2018 a adus judo-ului vrâncean și o medalie de aur, obținută de Giorgia Hagianu la U 18, 40 kg., ceea ce a calificat-o pe sportiva de la CS Unirea Focșani la Jocurile Olimpice ale Tineretului de la Buenos Aires, în Argentina.

Prin performanțele lui Laris Borș și ale Giorgiei Hagianu, judo-ul vrâncean revine la nivel mondial și european, ca o încununare a talentului și muncii sportivilor, a profesionalismului profesorilor antrenori.

La nivel balcanic, judoka focșăneni au avut și în 2018 – ca și în anii anteriori – titluri de campioni sau medalii.

În economia sporturilor individuale, judo-ul este cel mai bine reprezentat la nivelul județului: dintre primii zece clasați în Gala Laureaților Sportului Vrâncean, patru sunt judoka, locurile 2,3,4,6 – Giorgia Hagianu, Denisa Marin, Laris Borș, Mircea Tomescu. Iar dintre cei 17 sportivi ai județului nominalizați ca speranțe, șapte provin tot din judo – Alexandru Matei, Alexandru Soare, Claudiu Adrian Neagu, Dennis Stoica, Iulia Moldoveanu, Mario Constantin, Robert Iamandi.

În aceste condiții, apare ca firească obținerea de un specialist în domeniu, Adrian Moldoveanu de la secția de judo a CS Unirea Focșani, a titlului de antrenorul vrâncean al anului 2018!

Pentru a nu comite vreo eroare de apreciere, voi nominaliza profesorii antrenori care dau în acești ani consistență a ceea ce poate fi numită școala focșăneană de judo, în ordine alfabetică: Stănică Grosu, Adrian Moldoveanu, Marinel Palade, Mugurel Popa, Iulian Surlă, Dumitru Sandu Zisu.

O școală care a avut și alți remarcabili profesori, acum retrași din activitate – Gavrilă Dondaș, Silviu Rențea și, mai de demult, regretatul Aurel Câmpeanu, în memoria căruia vin la Focșani și se întrec în fiecare toamnă judoka din țară și străinătate, la Memorialul ce-i poartă numele!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here