2019 începe cu salarii mai mari pentru cadrele didactice

0
5017

Începutul de an vine cu vești bune pentru cadrele didactice, care vor avea venituri mai mari chiar din această lună. Astfel, cuantumul unui spor și a două 2 indemnizații, ce au intrat în vigoare de la 1 decembrie 2018, vor ajunge în buzunarele dascălilor odată cu plata salariilor aferente lunii decembrie. Creșterea salarială va continua și în februarie, odată cu primirea salariului din ianuarie, ca urmare a creșterii salariului de bază cu 25%.”Prin derogare de la prevederile art. 38 alin. (4) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, începând cu 1 ianuarie 2019, salariile de bază, soldele de funcție/ salariile de funcție, indemnizațiile de încadrare se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază, solda de funcție/ salariul de funcție, indemnizația de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel/cea din luna decembrie 2018”, potrivit articolului 34 al OUG 114/2014.

Concret, dascălii vor primi, pentru luna decembrie 2018, 10% spor pentru suprasolicitare neuropshihică, o indemnizație de vacanță egală cu un salariu minim pe economie și de o indemnizație de hrană, potrivit legii salarizării unitare 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Astfel, la articolul 16 se arată că ”pentru personalul didactic de predare din învățământ se acordă un spor de suprasolicitare neuropsihică de 10% din salariul de bază, începând cu data de 1 decembrie 2018”. Din articolul 18 al aceleiași legi aflăm că ”începând cu 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, indemnizații de hrană reprezentând a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată, cu excepția personalului Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției – Administrația Națională a Penitenciarelor, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază și Serviciului de Telecomunicații Speciale, precum și a personalului poliției locale care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

Indemnizația de hrană se calculează astfel: 2x salariul minim pe economie/12 luni, 2×1900/12=317 lei/lună. La articolul 26, alineat 4 se specifică: „Începând cu data de 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă, obligatoriu, o indemnizație de vacanță“. Modalitatea de acordare se stabilește prin hotărâre a Guvernului, iar la alineat 5 se arată: ”Valoarea anuală a indemnizației de vacanță este la nivelul unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată și se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat în cursul anului”.

Potrivit graficului de creştere a salariilor pentru cadrele didactice făcut public, un profesor cu 25 de ani vechime va avea o creştere de 327 de lei şi va ajunge la 5.376 de lei. Profesorii cu studii superioare de lungă durată vor avea o creştere de 343 de lei şi vor ajunge la 4.477 lei, iar profesorii debutanţi vor avea o creştere de peste 1.400 de lei. Profesorii universitari vor avea un plus la salariu de 693 de lei şi vor câştiga 9.289 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here