GALERIE FOTO: Modulul Familial Pentru Copii Cu Nevoi Medicale Speciale Focșani, locul în care o mână de oameni au ales să iubească și să ajute necondiționat

0
632

Modulul Familial Pentru Copii cu Nevoi Medicale Speciale Focșani, situat pe str. Cuza-Vodă nr. 50/52, Focșani, la doi pași de Spitalul Județean de Urgență, este un loc pe care Dumnezeu l-a ales, ca să le fie aproape micuților născuți cu probleme grave de sănătate. Și cum Dumnezeu lucrează cel mai bine prin oameni, a strâns laolaltă în acest centru o mână de oameni, pentru care acasă nu mai înseamnă doar acel loc unde-i așteaptă familia, ci și locul în care au grijă de copiii cu nevoi medicale speciale.

Munca lor nu poate fi numită serviciu, iar implicarea de care dau dovadă depășește cele 8 sau 12 ore prevăzute în fișa postului. Toți avem impresia că munca noastră este deosebită sau poate grea și obositoare, dar acești oameni privesc zi de zi în ochi capriciile vieții, își lasă fricile la ușă și se luptă cu bolile chinuitoare de care suferă micuții aflați în centru. De multe ori aleargă în șosete la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) a Spitalului Județean, cu micuții în brațe, când starea de sănătate a acestora se agravează brusc și au nevoie de asistență medicală de specialitate. Problemele medicale grave ale micuților impun o apropiere de spital, iar centrul este așezat strategic în acest sens.

La finele anului trecut, în centru se aflau 13 copii, la un moment dat au fost 16, dar o parte din ei au mers în asistența maternală. Copiii au vârste cuprinse între un an și 18 ani, nu pot vorbi, iar angajații centrului au învățat să-i cunoască și să le înțeleagă nevoile. Centrul are în total 16 angajați,  patru asistenți medicali, un asistent social, un psiholog, patru instructori de educație și un educator, trei infirmieri, raportul angajat – beneficiar fiind de unu la unu iar supravegherea permanentă.

Marea majoritate a copiilor ajung în centru din serviciul în regim de urgență, fiind preluați de DGASPC dacă nu există posibilitatea ca familia să-i îngrijească, iar o parte ajung ca urmare a sesizărilor primite din secțiile Pediatrie și Nou Născuți ale Spitalului Județean, după ce micuții au fost abandonați.

 

În urma unei vizite inopinate efecuată la finele anului trecut de Avocatul Poporului, Modulul Familial Pentru Copii cu Nevoi Medicale Speciale Focșani a primit aprecieri pentru exemplul de bune practici pe care-l oferă.

„Este frumos, dar și delicat totodată, având în vedere că beneficiarii prezintă atâtea probleme de sănătate… Fără să vrei, emoțional empatizezi. Încerci să faci ceva pentru ei, încerci să fii tare. Suntem mulțumiți că am reușit să facem pentru unul dintre copii lucrul de care avea atâta nevoie. A fost supus unei evaluări medicale la Târgu Mureș, apoi ni s-a recomandat Germania pentru o intervenție chirurgicală pe cord. A fost o colaborare cu o fundație și s-a realizat intervenția chirurgicală în Germania, cu succes. Totul s-a desfășurat pe durata mai multor luni, iar în permanență copilul a fost însoțit de un angajat al centrului. Am comunicat în acest timp cu domnii din Germania, ne-au spus că totul este în regulă, am refăcut investigațiile la București, unde ni s-a spus că operația a decurs foarte bine. Suntem bucuroși când reușim să facem lucrurile să iasă bine pentru ei. Copilul s-a întors la noi și este stabil acum, merge, se deplasează singur.

          Avem o colaborare foarte bună cu Spitalul Județean de Urgență, în special cu Pediatria, cu domnul doctor Anuțoiu, pentru că noi constant mergem acolo cu micuții, din cauza diagnosticelor pe care le au. Avem medic de familie care vine aici constant și-i vede pe toți, se fac evaluări periodic. Ca să poți lucra aici îți trebuie tărie de caracter, disponibilitate, răbdare. Trebuie să ai curajul să intervii la momentul oportun, trebuie să fii puternic și să înțelegi copilul cu dizabilități. Ne-am atașat de ei, îi știm pe fiecare în parte, pe cei care au fost aduși aici de bebeluși, i-am văzut crescând. Poate dacă la început privești lucrurile cu mult mai multă sensibilitate, la un moment dat încerci să privești și partea practică a lucrurilor. Încerci să vezi ce poți face pentru copil și în ce fel îl poți ajuta. Mai mult decât atât, începi să înțelegi mult mai bine în societate persoana cu dizabilități.

          De foarte multe ori viața personală se duce pe planul doi, prioritar este ceea ce se întâmplă în centru, pentru că apar cazuri chiar și în toiul nopții și trebuie să intervii. De foarte multe ori îți lași familia acasă și ai fugit. Lucrăm cu sufletul aici, nu ne închidem niciodată telefoanele și dormim cu ele la cap. În segmentul protecției copilului la momentul acesta sunt 750 de copii la asistenți maternali, în rezidențiat sunt 160 și fiecare copil are nevoile lui. Încercăm să facilităm și relația dintre copil și părinte. Unii sunt vizitați, alții nu. Încercăm noi să-i convocăm să vină, mergem pe teren, încercăm să-i consiliem și să-i convingem să-i viziteze. Unii răspund solicitărilor, alții nu”, mi-au spus asistenta socială Maria Matieș, șef serviciu rezidențial Liliana Agache, psiholog Ana Maria Rusu și șeful de centru Costică Grosu.

 

Personalul Modulului se ocupă de beneficiari ce prezintă diverse afecțiuni (parapareză spastică; microcefalee, retard psiho-motor grav, retard psihic profund, epilepsie criptogenă, tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție, sindrom plurimalformativ-tetralogie Fallot, maladia Lobstine, sindrom Down, defect septal interventricular, hemipareză spastică stângă, retard psiho-lalic grav, autism infantil atipic, convulsii recurențe criptogene, malformație cranio-cerebrală complexă, hepatită reactivă nespecificată, encefalopatie cronică infantilă, sindrom de etilogie hepatică, tetrapareză spastică etc.).

Pentru implementarea managementului de caz, pentru fiecare beneficiar în parte, personalul desfășoară următoarele activități/acțiuni: preia copilul în baza deciziei de admitere în sistemul social; realizează acomodarea cu modulul, personalul, ceilalți beneficiari; în termen de 30 de zile se elaborează și implementează Planul Individualizat de Protecție (PIP)/beneficiar; elaborează programe de intervenție specifică (PIS)/beneficiar, pe: educație, sănătate, menținere legături cu familia naturală/extinsă până la rude de gradul IV și cu alte persoane față de care copilul a dezvoltat legături de atașament, socializare și petrecerea timpului liber, deprinderi de viață independentă; efectuează evaluarea psihologică anual sau ori de câte ori este nevoie/beneficiar; consiliază familiile acestora; întocmește rapoarte de informare și consiliere cu membrii familiei naturale extinse, rude până la gradul IV inclusiv; monitorizeaza trimestrial PIS-urile în vederea atingerii obiectivelor; reevaluează trimestrial, prin verificarea împrejurărilor care au condus la separarea copilului de familie pentru atingerea obiectivelor din PIP sau revizuirea acestuia, după caz/beneficiar; întocmește Note informative și aplică proceduri specifice în situații de spitalizare; elaborează și încheie Contract social cu familia fiecărui beneficiar în parte; propune încetarea furnizării de servicii la atingerea finalității planului individualizat de protecție, monitorizarea post-servicii pe o perioadă de minim 6 luni și închiderea cazului.

 

În vederea realizării nevoilor de sănătate, îngrijire, fizice, psihice și emoționale, educaționale, de socializare și petrecere a timpului liber, de menținere a legăturilor cu familia, de dezvoltare a deprinderilor de viață independentă și reintegrare în familie naturală/extinsă rude până la gradul IV, personalul desfășoară următoarele activități/acțiuni: supraveghează beneficiarii 24h din 24; zilnic, personalul asigură distribuirea și servirea mesei (aranjarea tacâmurilor și a veselei, spălarea vaselor)

după identificarea unui medic de familie, personalul întocmește documentele/adresele în vederea înscrierii fiecărui beneficiar la un medic de familie, fiind necesară menținerea legăturii cu cadrele medicale atât telefonic cât și prin deplasări la sediile unităților medicale/sanitare.

Zilnic, sarcinile de lucru ale personalului sunt perturbate de apariția unor situații în legătură cu beneficiarii, cum ar fi: stare de sănătate modificată, fiind necesară intervenția promptă a personalul care apelează, după caz, la Serviciul de Urgență 112 sau se prezintă la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, având în vederea poziționarea modului în imediată proximitate. Personalul acompaniază și susține beneficiarii care prezintă boli cronice pe tot parcursul spitalizării, care poate fi periodică sau la recomandarea medicului. De asemenea, personalului îi revine sarcina de procurare și administrare a tratamentelor în condițiile recomandate de specialiști, fiind necesară în acest sens, atât menținerea legăturii cu medicul specialist/familie cât și deplasarea la unitățile farmaceutice/cabinete medicale ori de câte ori este nevoie.

După caz, personalul se deplasează/susține/însoțește beneficiarul, la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, la clinici de specialitate, cum ar fi: neuropsihiatrie infantilă, boli infecțioase, gastroenterologie, oftalmologie, ortopedie, ginecologie, cardiologie, dermato-venerologie, pediatrie, O.R.L., atât din țară (Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Marie Curie- București, Spitalul Clinic Județean Mureș, Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” București, Spitalul Clinic de Copii Brașov) cât și din străinătate (Institutul German al Inimii Munchen – Clinică pentru Cardiologie Infantilă și Defecte Cardiace Congenitale – Germania, inclusiv cu spitalizare).

Permanent, personalul desfășoară activități de acompaniere și sprijin  în efectuarea deprinderilor de viață independentă (spălatul pe dinți, igiena corporală, pieptănat, îmbrăcat, etc.).  Activitățile desfășurate sunt cele de supraveghere și îngrijire a beneficiarilor cu dizabilități neuro-psihice, pentru evitarea oricăror situații care pot pune în pericol viață, sănătatea, integritatea fizică, psihică, emoțională a acestora. De asemenea, personalul se deplasează trimestrial sau, ori de câte ori este nevoie la domiciliile familiilor beneficiarilor,

Beneficiarii direcți sunt 16 copii ce prezintă diverse afecțiuni (parapareză spastică; microcefalee, retard psiho-motor grav, retard psihic profund, epilepsie criptogenă, tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție, sindrom plurimalformativ-tetralogie Fallot, maladia Lobstine, sindrom Down, defect septal interventricular, hemipareză spastică stangă, retard psiho-lalic grav, autism infantil atipic, convulsii recurențe criptogene, malformație cranio-cerebrală complexă, hepatită reactivă nespecificată, encefalopatie cronică infantilă, sindrom de etilogie hepatică, tetrapareză spastică etc.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here