Elevii din școlile profesionale ar putea primi bani pentru cazare, hrană și transport

0
298

Elevilor care aleg să își continue studiile în învățământul profesional le-ar putea fi decontată naveta, cazarea și ar putea beneficia de mese gratuite dacă se angajează că cel puțin cinci ani vor lucra în România. Informațiile sunt cuprinse într-un acord semnat între Guvern și sindicatele din învățămant. ”Elevii din  învățământul profesional, care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu și care se obligă să lucreze minimum cinci ani în România, beneficiază de decontarea integrală a cheltuielilor privind cazarea, hrana și transportul, pe toată durata cursurilor și a practicii școlare”, se arată în document. Măsura ar urma să fie implementată până la 1 septembrie 2019. Aceasta se vrea a fi o formă de menținere în țară a forței de muncă.

Documentul mai prevede elaborarea a trei legi în domeniul educaţiei: o Lege a Învăţământului Preuniversitar, una a Învăţământului Universitar şi încă una privind Statutul Personalului Didactic. În plus, pe lângă majorările salariale promise, un punct din acord se referă la faptul că în toate școlile se va învăța  într-un singur schimb. „Ministerul Educaţiei şi Ministerul Dezvoltării elaborează o strategie pentru dezvoltarea infrastructurii şcolare, astfel încât toate unităţile de învăţământ preuniversitar să înveţe într-un singur schimb”, se mai arată în acordul dintre cele două părți.

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a anunțat că își dorește ca în fiecare unitate de învățământ din țara noastră elevii să aibă acces la calculatoare și tablete de ultimă generație.”Este absolut nepotrivit pentru momentele pe care le trăim și, de aceea, unul dintre obiectivele majore ale acestui mandat al meu, care nu știu cât va fi, este încercarea de a aduce în fiecare sală de clasă o tablă inteligentă și pe banca fiecarui elev un laptop. Cred că este minimul necesar pe care trebuie să-l facem în așa fel încât, pentru această generație, obișnuită într-o proporție copleșitoare de acasă cu tabletă, o generație pentru care componenta memoriei vizuale este mult mai dezvoltată, în dauna celorlalte componente, să creștem în școală achizițiile pe care ei le au în educație în timpurile de acasă sau în învățământul preșcolar”, a declarat ministrul Educației pentru presa centrală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here