Cinci măsuri anti-abuz, valabile de la 1 ianuarie în toate statele membre UE

0
92
French Prime Minister Edouard Philippe, Gerald Darmanin, French Minister of Public Action and Accounts, and French general secretary of the presidency Alexis Kohlerleave following the weekly cabinet meeting at the Elysee Palace in Paris, France, December 19, 2018. REUTERS/Philippe Wojazer

Guvernul francez vrea să se asigure că şefii companiilor listate în Franţa, sau la care statul este acţionar, îşi plătesc taxele în Franţa, a declarat ministrul Bugetului, Gerald Darmanin, într-un interviu publicat duminică în publicaţia Le Journal du Dimanche, transmite Reuters. Preşedintele Emmanuel Macron a semnalat deja o înăsprire a punctului de vedere faţă de aspectele ce ţin de taxele plătite de companii, după mai multe săptămâni de proteste violente ale ”vestelor galbene”, nemulţumite de diminuarea veniturilor gospodăriilor. ”Aşa cum a spus şi preşedintele, directorii companiilor cotate sau la care statul este acţionar trebuie în mod neapărat să fie rezidenţi fiscali francezi. Suntem pe cale să ne asigurăm de acest lucru şi suntem gata să luăm toate măsurile necesare dacă acesta nu este cazul” a spus Gerald Darmanin pentru Le Journal du Dimanche. Darmanin nu a spus dacă Guvernul francez are în vedere anumite companii, dar a apreciat că ”eliminarea impozitului pe patromoniu, care era un impozit absurd, trebuie să meargă în paralel cu un anumit civism fiscal ”.

În paralel, Comisia Europeană a anunţat că, începând de la 1 ianuarie 2019, toate statele membre UE vor aplica cinci măsuri anti-abuz cu caracter juridic obligatoriu, care vizează principalele forme de evitare a obligaţiilor fiscale practicate de marile companii multinaţionale. Conform acestor norme, statele UE vor putea să impoziteze profiturile transferate în ţări cu un nivel redus de impozitare în care societatea nu are o activitate economica reală. De asemenea, pentru a descuraja societăţile să creeze acorduri de îndatorare artificiale menite să reducă la minimum impozitele, statele membre vor putea limita cuantumul dobânzii nete pe care o societate îl poate deduce din venitul său impozabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here