Anul sportiv 2018, așa cum îl văd campionii Vrancei!

0
637

Sportul vrâncean a avut un an bun! A fost un an în care sportivi ai Vrancei, la sporturile individuale, au avut prezențe remarcate la Jocurile Olimpice ale Tineretului de la Buenos Aires, la campionate mondiale, campionate europene, campionate balcanice și consistente evoluții în competițiile naționale de la copii până la seniori! Iar în sporturile de echipă, vrâncenii au obținut rezultate apreciate de public, de toți cei care le sunt alături și îi susțin. Festivitățile de premiere de sfârșit de an, organizate de Consiliul Local, Primăria Municipiului Focșani și de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, au relevat cele mai bune performanțe și le-au oferit cuvenita recunoaștere consacrată prin premii în bani, medalii, cupe și diplome. Despre acestea toate, Monitorul de Vrancea a scris și va mai scrie pentru că sportul este în Vrancea un fenomen social important, ce își merită atenția din partea comunității. Atenție exprimată inclusiv prin mass-media.

Pentru numărul de ziar care încheie anul 2018, Monitorul de Vrancea va prezenta opiniile unor sportivi de prim nivel ai Vrancei care vorbesc despre: cum a fost acest an pentru ei, în plan personal și în cel sportiv; dacă a fost ceva ce i-a nemulțumit; ce așteaptă – și doresc să-i ofere – lui 2019.

 

Claudia Prisecaru, cea mai bună sportivă a Vrancei în 2018

Caudia Prisecaru este atletă, legitimată la CSM Focșani 2007, alergătoare în curse de fond, cu titluri de campioană a României la 1500 metri, 3000 metri, 3000 metri obstacole la tineret sau/ și la senioare. Este campioană balcanică de senioare la cros cu echipa României și medaliată cu bronz la individual, participantă la Campionatul European de cros cu echipa României, clasată pe locul 9. Este specialistă a probei de 3000 metri, componentă a lotului național de senioare și este antrenată de profesorul Cristian Orza, alături de care a obținut cele mai bune rezultate din carieră!

Răspunsurile Claudiei: ”Pentru mine, 2018 a fost un an bun. Am terminat Școala de antrenori și primul an de studenție la Universitatea din Craiova, ceea ce constituie certe reușite în plan personal. În plan sportiv, am avut cele mai multe și mai importante titluri naționale și balcanice de până acum. Ceea ce m-a nemulțumit a fost că nu mi-am îndeplinit baremul pentru Campionatele Europene de atletism de la Berlin în proba mea favorită – 3000 metri obstacole, unde mi-am dorit foarte mult să particip! Acest lucru mi-a dat o mare motivatie pentru anul ce va urma: să fiu mai ambițioasă, să mă autodepășesc și să demonstrez adevărata mea valoare! Pot mai mult și sunt conștientă de ceea ce pot! Anul ce vine vreau să fie mai bun decât 2018, fiind și ultimul an de tineret. Îmi doresc să am sănătate, să-l încep și să-l termin în forță! Îmi doresc un loc cât mai bun la Europenele de Tineret ca o revanșă pentru 2017 când am condus cursa, dar accidentată fiind, am încheiat pe locul 4! Visul meu este o medalie la Europene, dar până acolo e multă muncă de care, însă, nu-mi este frică. Un vis și mai mare este să mă apropii de baremul pentru Olimpiada de la Tokyo, din 2020!”

Urez tuturor sportivilor, antrenorilor, oamenilor de sport, cititorilor Monitorului de Vrancea ca anul ce vine să le fie așa cum și-l doresc! La mulți ani!  

Cred, sunt convins că foarte talentata Claudia Prisecaru va fi în 2019 acolo unde și-a propus, incluzând aici și ”visele” sale care sunt, de fapt, proiecte de viață și performanță. Ca un amănunt plin de semificații: în aceste zile, Claudia a putut – și mai poate fi – văzută alergând kilometri mulți pe stadionul Milcovul sau pe trotuarele ce mărginesc Bulevardul București din Focșani, parte a pregătirii pentru rezultatele propuse pentru 2019!         

 

Daniel Fusaru, cel mai bun sportiv al Vrancei la sporturile neolimpice

Daniel Fusaru este specialist în karate SKDUN. Este legitimat la CSM Focșani 2007, își este sieși antrenor, fiind în același timp senseiul sportivilor secției de arte marțiale a clubului. Este o legendă a artelor marțiale în Vrancea – îndrăznesc să spun că și din România. Este managerul lotului național de karate SKDUN. Este multiplu campion mondial, european și național.

Răspunsurile lui Daniel Fusaru: ”În primul rând vă mulțumesc dumneavoastră pentru că mereu scrieți despre noi, cu bune, cu mai puțin bune (așa ne duce viața). Nu este ușor să fii mereu în vârf. Noi creștem copii! Ca să reușești, trebuie să muncești nu mult, ci foarte mult. Reușita de moment este efemeră. Dezavantajul nostru, ca sport neolimpic, este că nu suntem luați în seamă, asta nu înseamnă că nu muncim din greu! A fost „blestemul” nostru să fim neolimpici! Nici o problemă, însă vrem să demonstrăm că prin ceea ce suntem și facem putem aduce glorie acestei țări! Când la un campionat european sau mondial sau la o cupă europeană sau mondială se cântă Imnul Național al Romaniei și aceste rezultate sunt luate în considerare de Ministerul Tineretului și Sportului, înseamnă că acei sportivi au reprezentat România la nivel de club (dar și național) în competiția respectivă.

Mulțumim clubului pentru susținere (Primăriei și Consiliului Local pentru recunoașterea meritelor) și promitem ca pe viitor să aducem campioni nu numai la seniori (sunt greu de păstrat) cât și la tineret, juniori și cadeți sau copii. Copiii sunt viitorul. Vă dezvălui un secret care nu este secret: un sportiv care ajunge la nivel de centură neagră la 18 ani și pleacă din oraș la facultate, nu are cum să mai evolueze la clubul nostru, pentru că are oferte mult mai bune din afară, oricât de loial mi-ar fi mie sau clubului. Eu nu fac decât să-i formez. Îmi doresc să rămână și să ne reprezinte, ca mine, dealtfel. Suntem prea mici.

Petru mine, 2018 a fost un an, doar un an în care am reușit ca sportiv să câstig (chiar dacă am împlinit 39 de ani) trei medalii la Campionatul Mondial de karate SKDUN! Nu este puțin. Mi-am depășit condiția, m-am depășit pe mine iar pentru mine asta contează cel mai mult. Realizezi în viață că la un moment dat lupta este cu tine și nu cu cei din jurul tău. Împotriva celor care mă contestă, mă înclin! Să realizeze și ei ce am realizat eu, în orice domeniu de activitate. Asta sunt și aici mă termin. Dacă am ceva de demonstrat o să-mi demonstrez mie.

Pentru 2019 îmi doresc sănătate, dar și o ”Sală pentru Arte Marțiale „! Pentru mine și doar pentru cei ce vor să pășească pe acest drum. Pentru mulți drumul care-i formează ca Oameni!

În plan personal, 2018 mi-a adus al doilea copil, pe David Constantin. Sunt bogat, mai am un copil, Alexandru Ștefan, așa să ajute la toata lumea! Copiii sunt averea noastră. Îmi doresc sănătate pentru cei bolnavi, ajutor pentru cei săraci, bucurie pentru cei întristați! Doamne ajută! Și ”La mulți ani”, pentru toți vrâncenii!

Pentru că Daniel Fusaru, din postura de sensei, a vorbit consistent despre formarea viitorilor practicanți – și performeri – de arte marțiale am ales pentru ilustrarea textului o fotografie de grup cu elevii săi după examenul de grad/ centură de săptămâna trecută, din sala de sport a Școlii nr. 3 Focșani, la care a participat și sihan Aurel Pătru, președintele Federației Mondiale de karate SKDUN.  

https://www.facebook.com/dfusaru

 

Laris Borș, clasat al patrulea la sporturile olimpice

Laris Borș este judoka, legitimat la CSM Focșani 2007/LPS Focșani, unul dintre cele mai mari talente ale judoului românesc. Este multiplu campion sau medaliat cu argint al României la categoriile de vârstă U 21, U 23 sau seniori. Este campion balcanic. La Campionatul Mondial U 21 s-a clasat al șaptelea! A ratat participarea la Campionatul European U 21 din cauza unei accidentări, pe care a suferit-o cu puțin timp înainte de începrea competiției. De altfel nici când a concurat la Campionatul Mondial nu era complet refăcut după acea accidentare! Laris a început judou-ul cu sensei Stănică Grosu, iar acum este pregătit de sensei Iulian Surlă.

Răspunsurile lui Laris Borș: 2018 a fost cel mai bun an al meu. Singurul lucru rău a fost ca m-am accidentat înainte de campionatul european, unde eram favorit. În 2018 am reușit să obțin o medalie la fiecare cupă europeană la care am participat, am obținut locul 7 la campionatul mondial și am participat și la primul meu Grand Prix de seniori de la Hague.

Pentru anul 2019 îmi doresc o medalie la campionatul european și una la mondial de juniori. Și o evoluție cât mai bună la concursurile de seniori !

Toate aceste rezultate nu le-aș fi avut fără ajutorul familiei mele și al antrenorilor mei, cărora le mulțumesc! Și le urez, așa cum le doresc vrâncenilor cărora le pasă de sport, un 2019 mai bun! La mulți ani!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here