Deputatul Angel Tîlvăr despre prioritățile României la președinția Consiliului Uniunii Europene

0
162

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, spune că România este pregătită să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene și să acţioneze împreună cu partenerii europeni, în vederea identificării celor mai bune mijloace de a genera idei și soluții benefice tuturor cetățenilor. Deputatul social democrat a arătat care vor fi prioritățile României la  președinția Consiliului Uniunii Europene și a subliniat rolul important al Parlamentului României în cadrul acțiunilor din 2019.

 

Domnule deputat, cât de importante sunt pentru România evenimentele de anul viitor când va deține președinția Consiliului Uniunii Europene?

Deputat Angel Tîlvăr: La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România se pregătește să dețină, pentru întâia oară, președinția Consiliului Uniunii Europene, în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2019. Nu va fi ușor deoarece președinția română a Consiliului UE se va desfășura într-un context european și internațional complex. Anul viitor se vor derula procese de anvergură care vor influența Uniunea Europeană, precum reflecția asupra viitorului Uniunii Europene, „Brexit”-ul, finalul de mandat al Comisiei Europene și al Parlamentului European. Vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European, negocierile privind documente strategice de referință ale Uniunii, cum ar fi noul cadru strategic de acțiune ulterior anului 2019 şi viitorul cadru financiar multianual 2021-2027.

 

Ați participat la pregătirile Parlamentului României pentru pregătirea acțiunilor de anul viitor. Care vor fi prioritățile pentru președinția română a Consiliului UE?

Deputat Angel Tîlvăr: Președinția română se va concentra pe patru piloni de acțiune, se va concentra asupra câtorva mari priorități aflate pe agenda europeană. Vrem să contribuim la asigurarea unei funcționări eficiente a pieței interne și la îndeplinirea obiectivelor economice și sociale. Astfel, programul de lucru al României se va axa pe reducerea decalajelor de dezvoltare între diferite regiuni și diferite categorii socio-economice și, implicit, dezvoltare durabilă. Președinția română va avea ca priorități ocuparea forței de muncă și drepturile sociale; inovarea și digitalizarea; interconectivitatea și stimularea competitivității pentru o piață internă mai puternică.

 

România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene într-un context internațional complex, cu provocări de securitate tot mai mari. Care sunt obiectivele în acest domeniu?

Deputat Angel Tîlvăr: Consider că președinția română a Consiliului UE va contribui la definirea răspunsului la o gamă variată de subiecte, precum securitatea internă a UE, gestionarea granițelor externe, funcționarea spațiului Schengen dar și problematici conexe. Așa cum am mai spus, România sprijină pe deplin propunerile legislative care prevăd consolidarea instrumentelor de securitate în plan european, mă refer la inter-conectivitatea între rețelele de securitate, consolidarea acțiunii agențiilor europene în materie de reformare a legislației privind sistemele de informații – sistemul de informații Schengen și sistemul de informații privind vizele. De asemenea, în ceea ce privește securitatea cibernetică, România este interesată de asigurarea protecției cetățenilor în spațiul virtual. România va contribui la configurarea viziunii UE asupra viitorului securității Europei, fiind preocupată de stimularea unei dezbateri la nivelul UE asupra viitorului spațiului de libertate, securitate și justiție, ulterior anului 2020. Nu în ultimul rând, vorbim despre o Europă a valorilor comune. Construcția europeană a fost posibilă pentru că popoarele europene împărtășesc un set de valori comune. De aceea, toate politicile UE trebuie să stea sub semnul valorilor prevăzute la articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană, respectiv demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și respectarea drepturilor omului.

 

Care este rolul Parlamentului României în cadrul acțiunilor din 2019

Deputat Angel Tîlvăr: Tratatul de la Lisabona a consolidat contribuția pe care parlamentele naționale o pot avea la buna funcționare a Uniunii Europene, prin participarea lor la procesul decizional al Uniunii Europene. Dimensiunea parlamentară a președinției Consiliului UE are rolul de a susține atât inițiativele guvernului statului membru, cât și de a consolida cooperarea, pe de o parte, între comisiile de specialitate din parlamentele statelor membre UE și, pe de altă parte, între acestea și Parlamentul European. La Tallinn, în cadrul conferinței anuale a președinților parlamentelor din statele membre ale Uniunii Europene din 22-24 aprilie 2018, au fost puse bazele unei cooperări susținute, la nivel parlamentar, între Parlamentele din România (Camera Deputaților și Senat), Finlanda (Eduskunta) și Croația (Sabor), prin semnarea unei declarații de cooperare în sprijinirea pregătirii și realizării dimensiunii parlamentare a președințiilor Consiliului UE.

 

Ce acțiuni vor fi organizate, anul viitor, la Palatul Parlamentului ?

Deputat Angel Tîlvăr : Parlamentele naționale au o contribuție proprie și un rol important în aceste vremuri în care se află în joc securitatea, bugetele și chiar viitorul Uniunii Europene. Dorim să cooperăm, să contribuim și să facem schimb de soluții și propuneri pentru dificultățile cu care ne confruntăm. În acest context, Camera Deputaților și Senatul organizează o serie de reuniuni interparlamentare, cinci statutare, tradiționale și două conferințe tematice suplimentare. Cetățenii interesați de aceste reuniuni pot consulta pagina de internet, www.parl2019ro.eu, de unde pot obține mai multe informații interesante. De exemplu, unul dintre evenimente este reuniunea președinților Conferinței organelor specializate în afaceri comunitare și europene (COSAC), pregătită pentru 20 – 21 ianuarie 2019, care va avea loc la Palatul Parlamentului.

Reuniunea președinților COSAC va fi primul eveniment organizat de Parlamentul României, respectiv de Senat, în cadrul dimensiunii parlamentare a primei președinții rotative a Consiliului UE deținute de România. La această reuniune vor participa președinți ai Comisiilor pentru afaceri europene din parlamentele/camerele legislative ale țărilor membre, cât şi cele candidate la aderarea la Uniunea Europeană, precum şi reprezentanţi ai Parlamentului European şi ai Comisiei Europene. Reuniunea va fi prezidată de doamna senator Gabriela Crețu, președintele Comisiei pentru afaceri europene. În cadrul acestei reuniuni vor fi prezentate priorităţile preşedinţiei române, se va dezbate raportul bianual COSAC, se va pregăti sesiunea plenară a COSAC din luna iunie 2019. Agenda cuprinde, de asemenea, o sesiune dedicată convergenţei şi coeziunii europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here