GALERIE FOTO: Ghiozdane, dulciuri, cărți și jucării pentru elevii din Cătăuți de la HPDI România; școala a primit laptop și videoproiector

0
185

Copiii din satul Cătăuți, comuna Chiojdeni, au fost vizitați de un Moș Crăciun cu sacul mai plin ca niciodată! Cătunul îndepărtat le oferă destul de puține bucurii acestor copii, dar iată că acum ei au zâmbit, mai ales când au văzut cadourile. Organizația HPDI (Human Performance Development International) România le-a trimis acestora ghiozdane noi, dulciuri, cărți și jucării. Școala a fost dotată cu un laptop, videoproiector, un ecran de proiecție și alte echipamente necesare. „Vreau să mulțumesc acestor oameni cu suflet mare, care nu au uitat să facă o bucurie copiilor în prag de sărbători. De asemenea, vreau să transmit mulțumirile personale, dar și ale părinților către domnul inspector școlar general adjunct, Aurel Șelaru, pentru implicarea în acest proiect. Toate lucrurile au fost bine-venite și am vrea că Moș Crăciun să fie la fel de bogat în fiecare an”, ne-a declarat Cristian Tache, directorul școlii.

Petru Păcuraru, unul dintre trainerii Organizației HPDI, spune că a dorit să schimbe lumea unor copii cu care viața nu a fost prea darnică. Organizația și-a dorit să le aducă zâmbetul pe buze și să le ofere condiții mai bune în cadrul unității de învățământ. În urma unui spectacol caritabil, organizația a strâns fonduri ce au susținut dotarea cu echipamente a Școlii Primare din Cătăuți și rechizite pentru elevi. „Noi facem asta din suflet. Așa ne-am simțit noi bine să ne petrecem sărbătorile de iarnă, făcând acest gest și să fim ajutoarele lui Moș Crăciun pentru acești copii. Noi am făcut atât, iar de acum înainte predăm ștafeta domnului primar și autorităților locale din Chiojdeni, care vor duce mai departe tot ce azi noi am oferit. Noi facem training, facem educație pentru cei care sunt maturi. Pentru cei care au terminat toată educația formală și au ajuns să facă parte dintr-o organizație și mai departe, ei vin la noi ca să învețe cum să fie mai buni manageri, mai buni specialiști, cum să gestioneze timpul. Pentru noi e un mare sens și o mai bună înțelegere dacă am putea face parte dintr-o comunitate în care să mergem nu numai acolo unde ei termină educația formală, ci acolo unde începe. Să facem ceva, noi, cu mâna noastră! Pentru că este foarte ușor în momentul în care ai bani să dai. Dacă ai 1000 de lei în buzunar, poți scoate foarte ușor 1 leu din buzunar să-l dai, dar practic nu e o faptă bună. O faptă bună însemnă să te duci să muncești, pentru că munca nu ți-o plătește nimeni. Azi am venit și am muncit o zi întreagă pentru că așa am vrut; să muncim noi! Am ales Vrancea pentru că de fel sunt din Vrancea și mi-aș dori ca toți oamenii care au plecat din comunitățile lor și au reușit să facă ceva mai departe, să se întoarcă cu câte ceva către comunitățile din care provin. Plec acasă cu un sentiment de normalitate, oarecum, deoarece consider că toată lumea ar trebui să își ajute comunitatea din care face parte. Că o ajută prin muncă, bani, influență, deșteptăciune, orice încât să-și ajute comunitatea din care a plecat. Noi am plecat din Vrancea și am simțit să facem asta pentru județul nostru și considerăm că e un lucru normal și ne bucurăm din tot sufletul că putem să plecăm cu inima împăcată că am făcut ceva pentru zona din care am plecat noi. Scopul nostru a fost să le dăm oamenilor un instrument care să-i ajute în educație, nu doar să le dăm bani. Este un cadou pentru copii și totodată ne-am dorit să creăm un mediu mai bun pentru dascăli și să se bucure de aceste utilități. Din punct de vedere demografic și antropologic, școala și biserica sunt singurele care țin satul reunit. Practic școala este ADN-ul satului. Suntem o țară cu obiceiuri și tradiții frumoase și astea se învață în școală. Luptați pentru acești copii și pentru viitorul lor, că merită!“, a declarat Petru Păcuraru, trainer HPDI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here